Ako skladovať čaj a čomu sa vyhnúť
Umením nie je len vedieť čaj správne pripraviť, zvoliť vhodnú príležitosť na jeho podávanie a samozrejme rozpoznať jeho chuťové prednosti. V skutočnosti však väčšina z toho nie je možná, ak podceníme význam spôsobu, akým čaj skladujeme. Práve tu sa totiž ukrýva kľúč k čaju, ktorý si aj po dlhšom čase dokáže zachovať svoju silu, plnú chuť a celkovú kvalitu.
5 tipov, ako správne skladovať čaj
O tom, aký spôsob skladovania čaju je najvhodnejší, existuje viacero názorov – niektoré sú užitočné viac, iné menej. Vo všeobecnosti však platí, že tie najosvedčenejšie sa zhodujú na piatich hlavných faktoroch, ktoré majú zásadný vplyv na to, ako bude čaj po dlhšej dobe vyzerať, voňať a chutiť. Týmito faktormi sú: svetlo, teplo, vlhkosť, pachy a vzduch.
Svetlo
Toto odporúčanie je celkom predvídateľné – svetelné lúče a najmä UV žiarenie veľmi rýchlo znehodnocujú kvalitu čaju. Preto sa treba vyhýbať nielen predajcom, ktorí čaj vystavujú v priehľadných nádobách (zo skla alebo plastu), ale hlavne si sami nikdy čaj takto neskladujme. Doma by mal byť čaj vždy uložený v nepriehľadnej, tmavej nádobe.

Teplo
Podobne je to s teplom. Ak budeme mať čaj dlhodobo odložený v blízkosti zdroja tepla (napr. nad rúrou, pri sporáku či radiátore), môžeme rýchlo prísť o jeho jedinečnú chuť a arómu. Pred uložením čaju sa preto vždy opýtajme: Je tu zdroj tepla? Ako blízko je k nemu?
Vlhkosť
Trochu zveličene sa dá povedať, že čaj ostáva čajom len vtedy, keď je v suchu. Iba tak si uchová svoje cenné vlastnosti. Čaj však veľmi ľahko absorbuje vlhkosť zo vzduchu, a preto musí byť dôsledne chránený pred akýmkoľvek kontaktom s vodou či parou.
Medzi najčastejšie chyby patrí napríklad skladovanie čaju nad kuchynským drezom alebo dokonca v mrazničke. Pokiaľ čaj práve nevkladáme do horúcej vody, držíme ho od nej čo najďalej.
Na doplnenie: niektoré vybrané japonské zelené čaje je možné krátkodobo skladovať v chladničke – ak ich plánujeme skonzumovať v krátkom čase po otvorení. Bežné skladovanie čaju v chladničke však u nás zvyčajne nemá opodstatnenie.

Pachy
Tak ako vlhkosť, aj pachy sa čajom veľmi ľahko absorbujú. Skladovať čaj spolu s korením či aromatickými potravinami teda rozhodne nie je dobrý nápad.
Vzduch
Na záver treba zdôrazniť, že miera, do akej je čaj vystavený vzduchu, úzko súvisí s jeho schopnosťou absorbovať vlhkosť aj pachy. Ak chceme čaj udržať v čo najvyššej kvalite, používajme nádoby, ktoré sú vzduchotesné a zabraňujú prieniku vonkajších vplyvov.



