Čaj z koreňa sladkého drievka s čiernym korením – poklad ajurvédskej medicíny
Ájurvéda, tradičná indická medicína, využíva byliny a koreniny po tisíce rokov na liečebné aj posilňujúce účely. Sladké drievko hladké (v sanskrte yashtimadhu, „sladké drevo“) aj čierne korenie (maricha) patria v ájurvéde medzi cenené suroviny. Čierne korenie bolo dokonca nazývané „kráľom korenia“ a v dávnej Indii bolo vyvažované zlatom – používalo sa nielen v kuchyni, ale aj v liečiteľstve. Sladké drievko má zase povesť rasajány, omladzujúceho tonika predlžujúceho život. Kombinácia sladkého drievka a korenia má v tradičnej medicíne svoje miesto už od staroveku – záznamy uvádzajú, že v starej Indii sa odvar z koreňa sladkého drievka uvarený v mlieku s cukrom, koreňom šáchora a korením podával ako afrodiziakum. V stredoveku odporúčal sladké drievko napríklad slávny Mattioli a v českých krajinách bol populárny sladký drievkový odvar proti kašľu.
Dnes čaj zo sladkého drievka a korenia oslovuje nielen priaznivcov ájurvédy, ale aj čajových nadšencov hľadajúcich netradičnú chuť a zdravotné benefity. Ide o nápoj s bohatým kultúrnym pozadím, ktorý spája sladkú chuť Orientu so štipkou indického korenia.
Botanické popisy oboch rastlín
Sladké drievko hladké (Glycyrrhiza glabra) – Trváca bylina z čeľade bôbovitých dorastajúca do výšky okolo 1 až 1,5 metra. Vyznačuje sa priamymi, pevnými stonkami a dlhými koreňmi, ktoré sa pre svoju sladkú chuť zbierajú ako liečivá droga. Listy sú nepárnoperovité (skladajú sa z oválnych lístkov) a kvety drobné, usporiadané v klasovitých strapcoch bledo fialovej farby. Kvitne v letných mesiacoch (jún – júl) a plodom je plochý struk. Pod zemou vytvára sladké drievko rozsiahly koreňový systém – práve koreň sladkého drievka je surovinou na prípravu čaju. Sušené korene majú výraznú vôňu a sladkasto štipľavú chuť. Pre vysoký obsah cukorných a aromatických látok boli korene sladkého drievka už v staroveku cenené v medicíne Egypta, Indie, Číny aj Európy.
Čierne korenie (Piper nigrum) – Popínavá tropická liana z čeľade pieprovníkovitých, pôvodom z Indie. Na rozdiel od nenápadnej byliny sladkého drievka je pieprovník drevnatá liana, ktorá sa môže vyšplhať po kôre stromov až do dĺžky 10 – 15 metrov a dožívať sa desiatok rokov. Má oválne, tmavozelené kožovité listy a drobné kvety v previsnutých klasoch. Plody sú guľaté bobule – korenie, ktoré sa zbierajú ešte nedozreté a rôznym spracovaním z nich vzniká čierne, zelené, biele či červené korenie. Čierne korenie sa získava fermentáciou a sušením nedozretých zelených bobúľ, načo sčernajú a zvráskavejú. Práve tieto suché bobule sú známe ako korenina čierne korenie. Majú ostrú, prenikavú chuť a intenzívnu arómu vďaka alkaloidu piperínu. Pieprovník čierny sa dnes pestuje v mnohých tropických oblastiach sveta, avšak kolískou zostáva indický subkontinent, odkiaľ sa už v staroveku šíril ako cenný tovar do celého sveta.

Hlavné účinky čaju podľa ájurvédy
Ájurvédska medicína si cení ako sladké drievko, tak aj čierne korenie, avšak pripisuje im odlišné vlastnosti. Sladké drievko (yashtimadhu) má sladkú chuť a chladivú energiu, zatiaľ čo čierne korenie (maricha) je pálivé a hrejivé. V kombinácii sa vzájomne dopĺňajú – sladké drievko upokojuje a zvlhčuje, korenie zahrieva a stimuluje. Tradičné ájurvédske texty uvádzajú rad pozitívnych účinkov tohto spojenia:
-
Podpora trávenia: Čierne korenie je známe ako silný stimulátor agni (tráviaceho ohňa). Povzbudzuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a pomáha pri nadúvaní či pocite ťažkosti. Má schopnosť tzv. „prerezávať“ a vysúšať nadmerné kaphické usadeniny, čím odbúrava toxíny (ama) v črevách. Sladké drievko naopak upokojuje podráždenú žalúdočnú sliznicu a vďaka svojej sladkej chuti zmierňuje nadmernú kyslosť – v ájurvéde sa používa pri pálení záhy, žalúdočných vredoch a zápaloch tráviaceho traktu. Spoločne tak korenie zlepší trávenie ťažších jedál a sladké drievko ochráni žalúdok pred nadmerným teplom a kyselinou. Čaj z tejto dvojice sa preto hodí po jedle pre lepšie trávenie.
-
Úľava pre dýchací systém: Sladké drievko je tradičným prostriedkom proti kašľu a prechladnutiu. Pôsobí ako expektorans a demulgens – riedi hustý hlien a zvlhčuje podráždené sliznice, čím uľahčuje odkašliavanie a tíši škrabanie v krku. V ájurvéde sa podáva pri kašli, bolestiach v krku, astme aj zápaloch priedušiek. Korenie je zas považované za účinné pri zahlienení – kaphahara (znižuje kapha) účinkom uvoľňuje dýchacie cesty a pretiahne nos pri nádche či zápale dutín. Klasické texty ho radia medzi prostriedky shwasahara, teda uľahčujúce dýchanie pri astme a chronickej bronchitíde. Pálivá povaha korenia pomáha „spáliť“ hlien a toxíny, zatiaľ čo sladké drievko upokojí zápal v krku – spoločne tak uľavujú pri prechladnutí, kašli aj dýchacích ťažkostiach.
-
Podpora imunity a vitality: V ájurvéde je sladké drievko cenené ako posilňujúce tonikum – údajne „prináša život“ (Jeevaniya) a omladzuje organizmus (Rasayana). Pravidelné užívanie má zlepšovať odolnosť voči chorobám a celkovú vitalitu. Moderne povedané, obsahuje antioxidanty a látky s protivírusovými a protizápalovými účinkami, ktoré podporujú imunitný systém. Čierne korenie vďaka piperínu tiež vykazuje antioxidačné pôsobenie – v laboratórnych štúdiách piperín neutralizoval voľné radikály a znižoval známky zápalu. V kombinácii tak čaj pôsobí ako antioxidačný a imunomodulačný nápoj, ktorý môže podporiť obranyschopnosť najmä v chladnom období.
-
Rovnováha dóš: Z pohľadu ájurvédskych dóš má sladké drievko a korenie doplnkové vlastnosti. Sladké drievko je sladké, ťažké a chladivé – upokojuje predovšetkým dóše Váta a Pitta (zmierňuje vnútornú horúčosť a upokojuje nervy), avšak vo väčšom množstve môže zvyšovať Kaphu pre svoju sladkosť a vlhkosť. Korenie je naopak ostré, ľahké a horúce – výrazne znižuje Kaphu a rozpúšťa stagnácie (hlieny, zadržiavanú vodu), čiastočne harmonizuje aj Váta (najmä chladný, „veterný“ typ ťažkostí), ale môže nadmerne rozdúchať Pittu. Spojením oboch ingrediencií možno dosiahnuť vyváženejší účinok: sladké drievko zabráni prílišnému podráždeniu Pittou z korenia a korenie zamedzí premene Kapha, ktorú by mohla vyvolať samotné sladké drievko. Čaj zo sladkého drievka a korenia je teda do značnej miery tridóšický, vhodný (v rozumnej miere) pre všetky konštitúcie, zvlášť potom v zimnom a jarnom období, kedy býva zvýšená Kapha a oslabená imunita.
Biochemické pôsobenie – glycyrrhizín a piperín
Z hľadiska modernej vedy vďačia sladké drievko a korenie za svoje účinky špecifickým prírodným látkam.
Koreň sladkého drievka obsahuje zmes saponínov, flavonoidov a ďalších zlúčenín; najznámejší je saponín glycyrrhizín. Ten je zodpovedný za výrazne sladkú chuť sladkého drievka – je až 50-krát sladší ako bežný cukor sacharóza. Glycyrrhizín má však aj významné farmakologické pôsobenie: v tele sa metabolizuje na kyselinu glycyrrhetinovú, ktorá vykazuje protizápalové a protivírusové účinky (štúdie preukázali aktivitu napr. proti vírusu hepatitídy, herpesu či dokonca SARS vírusom). Zároveň glycyrrhizín ovplyvňuje endokrinný systém – spomaľuje rozklad kortizolu a môže napodobňovať účinok hormónov nadobličiek. Tým prispieva k zmierneniu zápalov, ale pri nadmernom príjme môže spôsobiť zadržiavanie sodíka a vody v tele (podobne ako kortikosteroidy). To vysvetľuje známy vedľajší efekt nadbytku sladkého drievka – zvýšenie krvného tlaku. V sladkom drievku sa ďalej nachádzajú flavonoidy (likviricín, isolikviricigenín a i.) s antioxidačnými účinkami, kumaríny, fytoestrogénne látky a ďalšie zložky. Celkovo moderný výskum potvrdzuje mnohé tradičné poznatky: sladké drievko pôsobí protizápalovo, antibakteriálne, antivírusovo, chráni sliznice tráviaceho traktu a prispieva k regenerácii pečeňových buniek.
Čierne korenie vďačí za svoju štipľavosť alkaloidu piperínu. Piperín tvorí cca 5 – 10 % obsahu suchého korenia a má rad zaujímavých vlastností. Jednak podporuje trávenie zvýšením vylučovania tráviacich enzýmov a zrýchlením črevnej peristaltiky. Ďalej pôsobí ako bioenhancer – zvyšuje vstrebávanie rôznych živín a liečiv v tele. Výskumy zistili, že piperín vie inhibovať niektoré enzýmy v pečeni a črevnej stene, ktoré by inak odbúravajú účinné látky, a tým zlepšuje biologickú dostupnosť radu substancií. Napríklad kombinácia korenia zvyšuje absorpciu kurkumínu z kurkumy až o 2000 %. V kontexte nášho čaju to znamená, že piperín môže zosilniť účinok glycyrrhizínu a ďalších zložiek sladkého drievka – tradičná ájurvéda to vystihovala tvrdením, že korenie „otvára kanály“ pre ostatné byliny. Okrem toho má piperín antioxidačné pôsobenie (chráni bunky pred oxidačným stresom) a v pokusoch na zvieratách preukázal protizápalové a dokonca protinádorové účinky. Je skúmaný aj jeho vplyv na nervovú sústavu – niektoré štúdie naznačujú antidepresívny a kognitívne stimulujúci efekt. Je však zaujímavé, že veľmi vysoké dávky piperínu môžu mať nežiaduce účinky, napr. bola pozorovaná istá znížená plodnosť u samcov laboratórnych myší pri dlhodobom podávaní vysokých dávok korenia. Pre bežného konzumenta korenia sú však také množstvá nereálne; v rozumnej miere je piperín bezpečný a prospešný.
Zhrnutie moderných poznatkov: sladké drievko s korením tvorí synergickú dvojicu – sladké drievko dodá saponíny chrániace sliznice a tlmiace zápal, zatiaľ čo ostré korenie uľahčí ich vstrebanie a pridá svoje antioxidanty. Výsledkom je nápoj, ktorý spája poznatky starovekej ájurvédy s poznatkami súčasnej biomedicíny.
Chuťový profil a senzorické vlastnosti
Čaj z koreňa sladkého drievka s čiernym korením zaujme na prvý dúšok netradičnou kombináciou chutí. Sladké drievko mu prepožičiava výraznú sladkosť – nálev zo sladkého drievkového koreňa je prirodzene sladký až sirupovitý, s ľahko drevitým a zemitokorenistým podtónom. Sladkosť sladkého drievka má dlhý dozvuk na jazyku, niekedy s nepatrne horkastým chvostíkom (glycyrrhizín stimuluje aj horké receptory). Čierne korenie dodáva čaju jemnú pálivú iskru a teplú korenistú arómu. Už pri privoňaní ucítite náznak ostrej vône korenia, ktorá sa však v kombinácii so sladkým tónom sladkého drievka zjemňuje. Na podnebí sa pálivosť korenia prejaví najmä v dozvuku – ľahko zahreje v krku a na jazyku, bez toho, aby prekryla sladkú chuť. Celkový senzorický profil nápoja je harmonický: sladký, hladký a zaguľatený vďaka sladkému drievku, s pikantným hrejivým akcentom korenia. Farba nálevu býva zlatohnedá (podľa dĺžky lúhovania a pomeru ingrediencií). Čaj je vďaka absencii kofeínu vhodný aj na večerné popíjanie, avšak koreňová zložka mu dáva mierne povzbudzujúci charakter a príjemne prehreje telo – ideálne pri sychravom počasí alebo ako podporný čaj pri prechladnutí.
Praktický návod na prípravu
Príprava čaju zo sladkého drievka a korenia je jednoduchá a podobná ako u iných bylinkových odvarov. Možno ho pripraviť formou nálevu (zaliatie vriacou vodou) alebo krátkeho odvaru pre intenzívnejší účinok. Dodržujte nasledujúci postup:
-
Dávka surovín: Pripravte si cca 1 čajovú lyžičku sušeného koreňa sladkého drievka (asi 2 – 4 gramy, ideálne nasekaného na malé kúsky) a 3 – 5 bobúľ čierneho korenia. Bobule korenia je vhodné ľahko podrviť v mažiari, aby sa účinné látky lepšie uvoľnili. Tieto množstvá stačia na prípravu zhruba 250 ml čaju, teda jedného veľkého hrnčeka.
-
Lúhovanie/varenie: Zmes sladkého drievka a korenia vložte do kanvice alebo hrnca. Zalejte 250 ml vriacej vody. Nechajte 5 – 10 minút lúhovať pod pokrievkou. Pre silnejší odvar môžete zmes najprv 1 – 2 minúty povariť na miernom ohni a až potom odstaviť a nechať celkom tých 5 – 10 minút vylúhovať. Krátke povarenie pomôže lepšie extrahovať glycyrrhizín z tuhších koreňov.
-
Servírovanie: Po vylúhovaní čaj sceďte cez sitko. Podávajte teplý, ideálne čerstvo pripravený – dlhým státím by mohol zhorknúť. Môžete dochutiť podľa chuti: napríklad plátok zázvoru pri varení pre extra pikantnosť, alebo kvapku medu či citrónu do hotového nálevu (ale spravidla netreba, čaj je sladký dosť). Odporúčané množstvo je 1 – 2 šálky denne. Vzhľadom na sladkosť sladkého drievka sa hodí piť čaj samostatne, medzi jedlami alebo po jedle, aby nerušil chuť pokrmov.
(Poznámka: Ak používate práškové sladké drievko namiesto celých kúskov, stačí menšie množstvo – asi 1/2 lyžičky – a nálev radšej iba lúhujte, pretože prášok by pri varení mohol nepríjemne zhustnúť.)
Odporúčané dávkovanie a vhodná doba užitia
Hoci je čaj zo sladkého drievka a korenia prírodný, neznamená to, že ho možno popíjať bez obmedzenia. Ájurvédske zdroje radia užívať sladké drievko skôr v kratších kúrach. Vo všeobecnosti neprekračujte 2 šálky denne po dlhšiu dobu. Pre bežné posilnenie či prevenciu postačí jeden hrnček denne, pri akútnych ťažkostiach (kašeľ, prechladnutie) možno krátkodobo 2 šálky za deň – ráno a večer. Dlhodobé a nadmerné užívanie sladkého drievka môže viesť k hromadeniu glycyrrhizínu v tele a nežiaducim účinkom (viď nižšie), preto sa odporúča nepiť tento čaj nepretržite dlhšie ako 4 – 6 týždňov. Po zhruba mesiaci pravidelného užívania zaraďte pauzu aspoň pár týždňov.
Čo sa dennej doby týka, je najlepšie piť čaj dopoludnia či popoludní. Ráno naštartuje trávenie a prehreje organizmus. Po jedle napomôže tráveniu a predíde pocitu ťažkosti. Večer ho možno tiež popíjať (neobsahuje kofeín), ale u citlivejších osôb môže ostré korenie vyvolať pálenie záhy poležiačky – ak trpíte refluxom, dajte si poslednú šálku najneskôr popoludní. Na noc je čaj vhodný hlavne pri prechladnutí (uľahčí dýchanie pred spaním), prípadne v kombinácii s upokojujúcimi bylinami. Chuťovo je veľmi príjemný aj bez sladenia, takže sa hodí aj ako dezertný čaj po večeri – pozor však, aby sladké drievko nevyzývalo k ďalšiemu maškrteniu.
Z hľadiska ročného obdobia oceníte tento čaj najmä v chladných mesiacoch (jeseň, zima), kedy zahrieva a podporuje imunitu. V lete ho možno piť vychladený alebo s citrónom ako zaujímavý sladko-pikantný ľadový čaj, ale vo veľkej horúčave môže korenie zbytočne zvyšovať vnútorné teplo.

Kontraindikácie a upozornenia
Hoci ide o čisto prírodné suroviny, nie každému a nie vždy je čaj zo sladkého drievka a korenia vhodný. Sladké drievko obsahuje glycyrrhizín, ktorý vo vyšších dávkach ovplyvňuje metabolizmus minerálov – môže spôsobiť zadržiavanie sodíka, úbytok draslíka a zvýšenie krvného tlaku. Kontraindikácie sladkého drievka sa preto týkajú najmä osôb s vysokým krvným tlakom či srdcovými ochoreniami (napr. srdcové zlyhanie); tým sa neodporúča užívať sladké drievko pravidelne či vo veľkých dávkach. Tiež pri ochorení obličiek alebo pečene buďte opatrní – konzultujte užívanie s lekárom. Tehotným ženám sa všeobecne radí vyhnúť sa vyššej konzumácii sladkého drievka, pretože niektoré štúdie poukazujú na možné riziká (predčasný pôrod, vyšší krvný tlak či hormonálne vplyvy na plod) spojené s glycyrrhizínom. Občasná šálka v tehotenstve najskôr neuškodí, ale pravidelné popíjanie tohto čaju v tehotenstve a pri dojčení radšej vynechajte, prípadne zvoľte variant s veľmi malým množstvom sladkého drievka. Deťom do 3 rokov sa sladký drievkový čaj tiež neodporúča, u starších detí prípadne len slabý nálev a krátkodobo (sladké drievko býva súčasťou detských bylinkových čajov na kašeľ, ale vždy v obmedzenom množstve).
Čierne korenie v množstve, ktoré sa použije na čaj, nebýva problematické, ale predsa treba spomenúť pár upozornení. Ľudia s citlivým žalúdkom, gastritídou či žalúdočnými vredmi by mali piť korenený čaj opatrne – pálivé korenie môže dráždiť žalúdočnú sliznicu a zhoršovať pálenie záhy. Ak po čaji pociťujete nepríjemné pálenie v žalúdku, dajte si radšej menšiu dávku korenia alebo ho úplne vynechajte. U osôb s pitta konštitúciou (majú sklon k zápalom, prekysleniu, horúcokrvnosti) môže nadbytok korenia vyvolať napr. vyrážku, začervenanie, bolesť hlavy či zažívacie ťažkosti – to sú signály, že treba dávku znížiť. Naopak pre kapha typy (sklon k zahlieneniu, pomalému tráveniu) je korenie prospešné, ale aj tak platí všetko s mierou.
Čierne korenie môže tiež zvyšovať vstrebávanie liekov a doplnkov stravy. Ak pravidelne užívate nejaké lieky (napr. na cukrovku, riedenie krvi, epilepsiu a pod.), poraďte sa s lekárom, či je pre vás pravidelné popíjanie koreneného čaju vhodné. Piperín by teoreticky mohol ovplyvniť hladinu liečiva v krvi tým, že spomalí jeho metabolizáciu. To isté platí pre hormonálnu antikoncepciu – extrémne veľké dávky korenia by mohli znížiť jej účinnosť, aj keď u bežnej konzumácie korenia je tento efekt zanedbateľný. Každopádne opatrnosť neuškodí, najmä ak by ste chceli užívať koncentrovaný extrakt piperínu (čo ale u čaju nehrozí, tam sú dávky veľmi malé).
Zhrnutie na záver: Pre zdravého človeka je čaj zo sladkého drievka a korenia pri občasnom alebo krátkodobom užití bezpečný a ponúka mnoho benefitov. Musí sa však užívať uvážlivo: nepreháňať množstvo ani dĺžku kúry a vnímať signály svojho tela. V prípade pochybností (chronická choroba, tehotenstvo, vysoký tlak atď.) sa radšej poraďte s lekárom či kvalifikovaným ájurvédskym praktikom. Pri rozumnom zaobchádzaní sa vám tento lahodný nápoj odmení svojimi blahodarnými účinkami na telo aj myseľ.

