Powered by Smartsupp

Čo je to fermentovaný čaj?

Slovo "fermentovaný čaj" môže znieť tajomne, ale je pravdepodobné, že ste ho už vyskúšali. V skutočnosti je fermentovaný čaj nielen veľmi rozšírený, ale aj veľmi obľúbený. Čo je teda presne fermentovaný čaj? Čítajte ďalej.

Čo je fermentovaný čaj?

Fermentovaný čaj je akýkoľvek čaj, ktorý prešiel procesom fermentácie. Fermentácia môže byť prirodzená alebo urýchlená, ale vždy prebieha v kontrolovanom prostredí alebo za špecifických podmienok. Fermentácia môže trvať niekoľko týždňov, mesiacov, rokov alebo dokonca desaťročí.

Fermentovaný čaj sa vždy vyrába z pravých čajových lístkov a je to vlastne veľmi starý druh čaju. Existuje už stovky, ak nie tisíce rokov. Hoci mnohé fermentované čaje majú spoločné niektoré zdravotné výhody s inými čajmi, ich hlavná výhoda spočíva v prítomnosti prospešných húb a baktérií. Mnohé z nich sa považujú za skvelé na chudnutie a zrýchlenie metabolizmu a môžu poskytovať aj množstvo ďalších výhod. Presné výhody, samozrejme, závisia nielen od druhu fermentovaného čaju, ale aj od konkrétneho čaju a spôsobu jeho výroby, dozrievania, skladovania a varenia.

Medzi najobľúbenejšie druhy fermentovaného čaju patria

1. Čaj Pu'erh

Pu'erh je druh čínskeho tmavého čaju z Yunnanu. Tmavý čaj je jedným zo 6 hlavných druhov čaju. Vyrába sa z čajových lístkov Camellia sinensis, ktoré prechádzajú prirodzenou alebo urýchlenou fermentáciou. Prirodzene fermentovaný čaj pu'erh sa nazýva zelený/sýrový pu'erh alebo vyzretý zelený pu'erh. Druhým typom je zrelý pu'erh alebo tmavý pu'erh. Tmavý pu'erh je často dostupný vo forme sypaných listov, zatiaľ čo surový pu'erh sa takmer vždy lisuje do rôznych tvarov a necháva sa dozrieť. Nestlačený surový pu'erh sa nazýva maocha.

2. Ostatné tmavé čaje

Pu'erh je tmavý čaj, ale ide o špecifický tmavý čaj z Yunnanu. Tmavý čaj sa vyrába aj v iných čínskych provinciách a dokonca aj v iných krajinách. Všetky ostatné tmavé fermentované čaje, ktoré nepochádzajú z Yunnanu, sa jednoducho nazývajú tmavý čaj. Napríklad tmavý čaj Liu An z čínskej provincie Anhui alebo tmavý čaj z Malawi. Hoci sú huby vždy prítomné, na väčšine tmavých čajových lístkov ich nebude vidieť. Existuje však špeciálny druh tmavého čaju z čínskej provincie Hunan tvarovaný do tehličiek so špeciálnym druhom viditeľných žltých húb nazývaných zlatý kvet. Je to jeden z mála čajov, kde sú huby skutočne viditeľné.

Japonsko, krajina známa výrobou výnimočných zelených čajov, vyrába aj fermentované čaje. Sú vzácne, vyrábajú sa len na niekoľkých miestach a sú veľmi jedinečné. Medzi najobľúbenejšie japonské fermentované čaje patria Awabancha, Batabatacha a Goishicha. Tieto čaje vyzerajú veľmi odlišne od bežných lisovaných tmavých čajov. Napríklad Awabancha má veľmi veľké, tmavohnedé, veľmi lesklé lístky a chuťou sa viac podobá praženému čaju hojicha (pozri článok) než bežným fermentovaným tmavým čajom.

3. Kombucha

Kombucha alebo hubový čaj je tretím typom fermentovaného čaju. Je dostupný v desiatkach príchutí a je jedným z najobľúbenejších funkčných nápojov na svete. Kombucha je nápoj vyrobený z pravých čajových lístkov, cukru, vody a scoby - alebo "symbiotického združenia baktérií a kvasiniek". Scoby vzniká pri fermentácii cukru a čierneho čaju na výrobu čaju - kombuchy - ktorý môže mať mnoho zdravotných účinkov. Hoci kombucha sa môže vyrábať aj z bylinkového čaju, scoby sa vždy vyrába z čierneho čaju.

Fermentovaný čaj verzus kombucha?

Tak tmavý čaj, ako aj kombucha sú fermentované čaje, ale na rozdiel od tmavých čajov vyrábaných výlučne z čajových lístkov Camellia sinensis sa kombucha vyrába z čajových lístkov, cukru a vody. Kombucha je preto k dispozícii len ako už uvarený nápoj. Je to jeden z najobľúbenejších funkčných nápojov na svete, ktorý je známy už tisícky rokov. Tmavý čaj je tiež známy už dlho. Niektoré tmavé fermentované čaje môžu dozrievať až sto rokov. Zvyčajne platí, že čím je čaj starší, tým je drahší.

Medzi bežným tmavým fermentovaným čajom a kombuchou je rozdiel:

Spôsob výroby je odlišný.

Fermentovaný čaj sa vyrába namáčaním čistých čajových lístkov. Kombucha sa vyrába tak, že sa čajové lístky nechajú kvasiť s cukrom vo vode.

2. Zloženie

Fermentovaný čaj obsahuje len čisté čajové lístky a baktérie a huby, ktoré sa časom vyvinuli. Kombucha obsahuje cukor, niekedy alkohol, čajové lístky, vodu a niekedy aj iné zložky. Kombucha môže byť veľmi perlivá, na rozdiel od fermentovaného čaju, ktorý nikdy nie je perlivý.

3. Starnutie

Tmavý fermentovaný čaj bude kvasiť celé veky, s výnimkou vyzretého pu'erhu, ktorý prechádza zrýchleným procesom fermentácie. Väčšina tmavých fermentovaných čajov bude s vekom chutiť lepšie. Kombucha sa nemôže kvasiť príliš dlho a mala by sa uchovávať v chladničke.

4. Spôsob varenia

Fermentovaný čaj je potrebné uvariť, zatiaľ čo kombucha sa predáva už uvarená (pokiaľ si ju nevyrobíte doma). Fermentovaný čaj sa takmer vždy podáva horúci, ale kombucha sa vždy podáva studená. Na pitie kombuchy nebudete potrebovať čajník, ale na prípravu tmavého fermentovaného čaju budete vždy potrebovať čajník a šálku.

5. Chuť

Tmavý fermentovaný čaj bude mať zvyčajne zemitú chuť. Zrelý pu'erh je zemitejší ako surový pu'erh, ktorý môže mať tóny sena, tabaku, kože, dymu a dokonca ovocia, zatiaľ čo vyzretý pu'erh bude zemitejší, tmavý, drevitý a hlboký. Na druhej strane kombucha chutí trochu korenisto alebo kyslo a chrumkavo a môže byť silne sýtený. Pu'erh by sa nikdy nemal sladiť, zatiaľ čo kombucha môže niekedy obsahovať vysoké množstvo cukru.

Mali by ste piť fermentovaný čaj?

Rôzni milovníci čaju si môžu vybrať fermentované čaje z veľmi odlišných dôvodov. Napríklad čaj pu'erh, druh fermentovaného čaju z Yunnanu, je taký známy svojou lahodnou chuťou, že niektorí milovníci čaju nikdy nebudú piť nič iné ako pu'erh. Niektoré tehly, najmä tie staré alebo z jedinečných lokalít, môžu byť veľmi cenné a možno ich nájsť len v súkromných zbierkach. Na druhej strane kombucha, v závislosti od zloženia, bude relatívne lacná.

Tmavé fermentované čaje sa zvyčajne cenia najprv pre svoju chuť a až potom pre svoje účinky, zatiaľ čo kombucha sa cení najprv pre svoje účinky a až potom pre svoju chuť. Nemusí to však platiť vždy. Tmavý fermentovaný čaj môže ponúkať znamenité výhody vrátane podpory chudnutia, podpory trávenia a môže poskytovať veľkú antimutagénnu aktivitu. Aj kombucha môže poskytnúť niekoľko výhod vrátane antioxidačnej a protizápalovej aktivity a zlepšenia tráviacich funkcií. Keďže sú obe fermentované, môžu byť zdrojom probiotík a sú dôležité pre zdravie čriev a imunitného systému. Obe môžu mať aj nepriaznivé účinky, najmä ak boli staršie alebo vyrobené v nečistom prostredí.