Powered by Smartsupp

Najlepšie druhy japonských čajov

Sencha, gyokuro, bancha alebo kokeicha? Shincha, aracha alebo mecha? Všetky tieto slová sú názvy japonských čajov. Hoci sa môže zdať ťažké naučiť sa ich všetky, dobrou správou je, že keď sa ich naučíte, už nikdy sa nebudete cítiť stratení pri výbere správneho čaju. Svet japonských čajov je totiž neuveriteľne prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje.

Druhy japonských čajov

Japonsko patrí medzi desať krajín s najväčšou produkciou čaju na svete. Hoci je Japonsko známe svojimi výnimočnými zelenými čajmi, produkuje aj iné druhy čaju - všetky okrem žltého. Najobľúbenejšie druhy čaju sú zelené. Zelený čaj tvorí najmenej 90 % celkovej produkcie čaju. Druhým najobľúbenejším druhom je čierny a oolong, zatiaľ čo biely a fermentovaný tmavý čaj sú veľmi vzácne a vyrába ich len niekoľko čajových fariem.

Medzi japonskými čajmi a čajmi z iných krajín je veľa rozdielov:

  • japonský čaj sa dá veľmi ľahko klasifikovať.
  • takisto je možné klasifikovať všetky čajové kultivary
  • japonský čaj sa pripravuje v pare, nie na panvici
  • niektoré japonské čaje sú tienené

Japonský zelený čaj

Zelený čaj je v Japonsku najobľúbenejším čajom. Všetky japonské zelené čaje sa vyrábajú z Camelia sinensis var sinensis. V súčasnosti sa na výrobu japonského čaju používa viac ako 100 čajových odrôd. Čajové kultivary sú špeciálne skupiny čajovníka Camellia sinensis s jedinečným súborom vlastností. Každý kultivar poskytuje inú chuť, inú farbu a má iné vlastnosti. Najobľúbenejšia je Yabukita, ktorá tvorí až 74 % celkovej produkcie zeleného čaju. Niektoré kultivary sú špecifické pre určitý región alebo sa používajú na výrobu špecifických druhov čaju, napríklad Uji hikari na čaj matcha.

Sencha - pestuje sa na slnečnom svetle, mladšie listy

Sencha je najobľúbenejším druhom čaju v Japonsku. Pestuje sa na priamom slnečnom svetle, ale niektorí pestovatelia čaju môžu experimentovať s tienením listov niekoľko dní pred zberom. Sencha je parený čaj, čo mu dodáva jedinečnú trávovú a rastlinnú chuť. Parenie je proces, ktorý zastavuje oxidáciu a odlišuje zelený čaj od čierneho alebo oolongu. Tento proces môže byť krátky, len 10 sekúnd, alebo dlhý, viac ako 2 minúty. Tieto čaje sa nazývajú "naparované":

  • Asamushicha - ľahko lúhovaný čaj so svetlejšou arómou a farbou.
  • Chuumushicha - stredne lúhovaný čaj s výraznejšou arómou a farbou.
  • Fukamushicha - hlboko lúhovaný čaj s intenzívnou zelenou farbou a výraznejšou chuťou.
  • Bancha - pestovaný na slnku; zrelé listy

Bancha sa vyrába z tých istých čajovníkov, z ktorých sa vyrába zelený čaj sencha, ale zo starších, zrelších listov. Zrelé listy majú výraznejšiu chuť, menej sviežosti a menej kofeínu. Bancha sa môže aj pražiť. Zbiera sa neskôr ako sencha.

Kabusecha - pestuje sa v tieni, ale len na krátky čas.

Kabusecha je polotieňový typ zeleného čaju, kríženec medzi senchou a gyokurom. Chuť je podobná senche, ale o niečo sladšia.

Gyokuro - pestuje sa v tieni

Gyokuro je jedným z najdrahších japonských čajov na svete. Často sa vyrába zo špeciálnych odrôd a pred zberom sa vždy asi 3 týždne pestuje v tieni. Má sýtozelenú farbu a jedinečnú sladkú a umami chuť.

Tencha - pestuje sa v tieni, ale neobsahuje žilky ani stonky.

Dnes sa tencha považuje za osobitný druh čaju. V minulosti bol len jedným z krokov pri výrobe čaju matcha. Tencha vyzerá ako malé zelené vločky a neobsahuje žiadne stonky ani stonky. Je veľmi ľahký a ťažšie sa lúhuje, pretože malé vločky často plávajú na povrchu.

Matcha - pestuje sa v tieni

Matcha je japonský čajový prášok vyrobený z čaju tencha. Je veľmi jemný a vyrába sa z čistých lístkov po odstránení všetkých žiliek a stoniek. Od ostatných čajových práškov sa líši tým, že čajovník sa pestuje v tieni, nie na priamom svetle. Lístky sa pred zberom približne 3 - 4 týždne pestujú v tieni. Matcha je k dispozícii v rôznych kvalitách - obradná kvalita matcha, priemyselná kvalita a kulinárska/latte kvalita.

Hojicha - pražená

Hojicha je pražený zelený čaj. Nepodobá sa žiadnemu inému zelenému čaju na svete. Má menej kofeínu ako ostatné druhy a je skvelý na prípravu ľadového čaju. Hojicha môže mať hlbokú praženú alebo ľahšiu sviežu chuť v závislosti od typu a stupňa praženia.

Tamaryokucha - jediný čaj s kučeravými lístkami

Tamaryokucha je jedinečný japonský čaj, ktorý má vizuálne bližšie k čínskemu čaju ako ostatné japonské čaje. Na rozdiel od iných čajov nie sú lístky tamaryokucha stočené do tvaru ihličia. Vynechanie typického kroku valcovania im dodáva kučeravý vzhľad. Tamaryokucha sa môže variť v pare alebo pražiť na panvici.

Guricha

Guricha je parená tamaryokucha. Je podobný iným japonským zeleným čajom, má menej štipľavú a sladšiu chuť.

Kamairicha

Kamairicha sa nepraží v pare, ale na panvici, vďaka čomu je viac orechová a menej rastlinná. Je to jediný japonský čaj, ktorý sa praží na panvici.

Kukicha - stopky a stonky alebo čajové lístky

Kukicha je obľúbený čaj v makrobiotike. Často sa považuje za vedľajší produkt pri výrobe čaju a má lahodnú, osviežujúcu chuť s menším množstvom kofeínu ako iné zelené čaje. Kukicha obsahuje stopky a stonky a niekedy aj malé časti listov.

Kokeicha - čajová pasta vyrobená z listov

Tento vedľajší produkt výroby čaju sa nepodobá na žiadny iný čaj na svete. Vyrába sa z drobných čiastočiek čajových lístkov, ktoré sa rozomelú, vyrobia sa z nich pasta a potom sa vytvarujú do malých rovnomerných čajových lístkov.

Genmaicha - čaj s praženou hnedou ryžou

Genmaicha je druh zeleného čaju zmiešaného s praženou hnedou ryžou. Môže sa vyrábať z bancha, sencha alebo gyokuro. Niekedy sa do zmesi môže pridať aj matcha. Tento čaj sa potom nazýva Matcha-iri Genmaicha. Genmaicha vyrobená z bancha alebo sencha sa jednoducho nazýva Genmaicha. Čaj vyrobený z gyokuro sa nazýva Gyokuro Genmaicha. Pomer praženej a hnedej ryže k čistému čaju je často 50:50.

Shincha - nový čaj

Slovo shincha znamená "nový čaj" a používa sa pre prvý jarný zber čajov sencha, kabusecha, gyokuro a tamaryokucha. Bancha nikdy nebude shincha, pretože sa zberá neskôr ako ostatné zelené čaje.

Konacha - čajový prach a čiastočky

Konacha je vedľajší produkt pri výrobe čajov sencha, kabusecha a gyokuro. Zahŕňa čajový prach, malé čiastočky listov vrátane malých stoniek a púčikov. Hoci ide o vedľajší produkt, konacha môže byť veľmi kvalitná, najmä ak sa vyrába z prachu gyokuro. Tento čaj je veľmi obľúbený v sushi reštauráciách.

Mecha - čajové končeky a púčiky

Mecha je ďalší vedľajší produkt výroby čaju, ktorý sa vyrába zo zrolovaných špičiek a púčikov čajových lístkov. Zvyčajne sa vyrába z čajov vyššej kvality.

Aracha - nerafinovaný čaj

Aracha alebo surový čaj je nespracovaný čaj. Toto slovo sa používa pre čaj, ktorý nebol triedený alebo miešaný s rôznymi lístkami, aby sa dosiahla želaná, rafinovanejšia chuť. Čajové lístky aracha často vyzerajú neupravene, pretože budú obsahovať nielen jednotlivé lístky, ale aj všetky ostatné časti lístkov.

Čaj Benifuki - špeciálna odroda

Ďalším jedinečným druhom čaju je benifuki, ktorý sa vyrába zo špeciálnej odrody čaju benifuki. Tento druh čaju je v podstate sencha, ale so špeciálnymi zdravotnými účinkami. Špecifické katechíny v tomto čaji môžu pomôcť znížiť príznaky sennej nádchy.

Japonský čierny čaj

Japonské čierne čaje sú stále pomerne vzácne. Vyrábajú sa z iných kultivarov ako indický alebo čínsky čaj, takže aj chuť bude iná. Očakávajte ľahší nálev, jasne oranžovú až červenú farbu, trochu trpkosti a sladkosti a prípadne dymovú príchuť.

Japonský čaj oolong

Čaj oolong je vzácnou kategóriou aj vo svete japonského čaju. Čaj oolong alebo "uuroncha" je pomerne obľúbený ako ľadový čaj a často je na oxidovanejšej strane.

Japonský tmavý čaj

V súčasnosti je k dispozícii len niekoľko tmavých fermentovaných japonských čajov, ktoré sa líšia od čínskeho pu'erhu. Fermentácia v čaji mení chemické zloženie a potenciálne dodáva čajovým lístkom celý rad nových zdravotných výhod.

Japonský bylinný čaj

Mugicha

Mugicha je čaj vyrobený z praženého jačmeňa. Pre svoju osviežujúcu chuť sa mugicha pije najmä v lete. Neobsahuje kofeín, preto je vhodný pre všetky vekové skupiny. Mugicha však obsahuje lepok, preto si dávajte pozor, ak ste citliví na lepok. Predpokladá sa, že tento čaj môže pomáhať pri trávení, ale pre toto tvrdenie neexistujú žiadne vedecké dôkazy.

Kombucha

Japonská kombucha je čaj z morských rias a nemá nič spoločné s kvasinkami a baktériami, cukrom a čajovým nápojom nazývaným kombucha. Kombucha je slaná a vyrába sa z morských rias a niekedy sa mieša s inými prísadami, aby sa vytvorila čo najlepšia chuť.

Výber najlepšieho japonského čaju

Pri výbere japonského čaju je dobré vedieť, akú chuť preferujete. Japonské čaje sa často opisujú:

  • Umami
  • Horkosť
  • Sladkosť

Čaje najvyššej kvality majú často menej horkosti a viac umami a sladkosti.

Umami

Umami je piata chuť spolu so sladkou, slanou, horkou a kyslou. Hoci je umami veľmi špecifická, stále sa ťažko opisuje. Je to niečo medzi slanou a pikantnou chuťou, svieža, bohatá a jedinečná. Jedinečná chuť pochádza najmä z aminokyseliny glutamátu. Najvýraznejšie sa prejavuje v gyokuro a najlepšie sa získava chladnejšou vodou (približne 40 - 60 °C). Ak sa gyokuro pripravuje vo vriacej vode, má veľmi horkú chuť bez umami.

Horkosť

Horkosť sa líši od bežnej horkosti, ktorá je v zelenom čaji zvyčajne nežiaduca a je spôsobená najmä katechínmi, zatiaľ čo horkosť pochádza z kofeínu.

Sladkosť

Sladkosť pochádza z prírodných cukrov v čaji. K určitej sladkosti prispievajú aj ďalšie aminokyseliny, ako napríklad teanín.

Sypané listy vs. čajový prach

Mnohé japonské čaje sú dostupné v práškovej forme. Práškové čaje sa od práškového čaju matcha líšia tým, že zvyčajne nie sú tienené a obsahujú aj stopky, stonky a žilky. S výnimkou čaju matcha, ktorý je spenený a hladký, práškové čaje často poskytujú kalný čaj. Chuť kvalitného práškového čaju však bude vždy lahodná.

Ktorý čaj si vybrať?

  • Odtieňové čaje: kabusecha, gyokuro, tencha, matcha.
  • Orechová chuť: hojicha, kamairicha, bancha, genmaicha, muhicha
  • Najintenzívnejšia chuť: gyokuro, matcha, fukamushi sencha, konacha
  • Najmenej kofeínu: kukicha, hojicha, genmaicha
  • Vedľajšie produkty: kukicha, kokeicha, konacha, mecha
  • Svieža chuť: kabusecha, sencha, kokeicha
  • Sladká chuť: gyokuro, tencha, matcha
  • Umami chuť: gyokuro, kvalitná sencha, kombucha
  • Najviac katechínov: gyokuro, sencha strednej kvality, matcha
  • Práškový čaj: hojicha, sencha, matcha
  • Pražený čaj: hojicha, niektoré druhy bancha, mugicha, genmaicha.

Odporúčané produkty10