Powered by Smartsupp

O chuti tmavého čaju pu-erh

Podľa názorov niektorých čínskych odborníkov by sa na lepšie pochopenie tmavého pu-erhu malo brať do úvahy týchto 6 vlastností čaju: hĺbka chuti, jemnosť, vlhkosť, sladkosť (cukornatosť), čistota chuti a kvalita arómy.

Hĺbka chuti

Tento pojem zahŕňa celý rad pocitov a jeho výklad sa mierne líši v závislosti od kontextu. Doslovne tento pojem znamená hrúbku, čo najčastejšie znamená hĺbku v kontexte chuti čaju, ale niekedy sa vzťahuje aj na hustotu. Vo všeobecnosti je hĺbka veľmi príjemný pocit, ktorý vzniká, keď čajový výluh vkĺzne do úst a stimuluje chuťové poháriky. Ak ho chcete pocítiť intenzívnejšie, môžete tekutinu v ústach premiešať jazykom, aby ste vnímali plnosť a bohatosť chuti a posúdili viskozitu a konzistenciu nápoja.

Hĺbka chuti a sila (koncentrácia) nálevu nie sú totožné. Hĺbka súvisí s charakterom čaju (t. j. závisí od toho, aká bohatá je surovina). Ide o silu nálevu, ktorá je daná zložením látok rozpustených vo vode za relatívne dlhý čas a ktorá sa prejavuje v chuťových pocitoch ako hustota, konzistencia a akási viacúrovňovosť.

Hladkosť

Hladkosť, ktorá súvisí s náporom shu pu-erh, sa chápe ako pocit olejnatosti na jazyku, olejovitý nálev. Možno ho prirovnať k pitiu kuracieho vývaru alebo ryžovej vody/polievky. Po popíjaní sa na jazyku, vnútorných lícach a podnebí objaví akýsi olejovitý povlak. Takýto čajový nálev nemá suchú a trpkú horkosť a štruktúra čaju je hladká a prirodzená: čaj len kĺže po jazyku a potom po hrdle smerom do žalúdka. Hladkosť čaju súvisí s jeho hĺbkou a hustotou, ktoré sa pri dozrievaní ešte zvýrazňujú. Naopak, nekvalitný čajový výluh vyvoláva pocit "upchatého hrdla".

Vlhkosť

Dobrý tmavý pu-erh dokáže zjemniť hrdlo. Je to pocit, ktorý sa dostaví po jednom dúšku - sucho v ústach zmizne. Skúsení znalci čaju tejto vlastnosti vždy venujú pozornosť. Vlhkosť je charakteristickým znakom kvalitného tmavého pu-erhu a je znakom správneho dozrievania. O tomto čaji sa hovorí, že je "wenjun ju iu" - jemný ako jaspis, "ju mu chun feng" - akoby umytý jarným vzduchom, ako závan čerstvého vzduchu, ktorý poskytuje čistý pôžitok. Ak po 3 - 4 nálevoch čajový nálev poskytuje osviežujúci, chladivý a zjemňujúci účinok, jemne napĺňa žalúdok, nazýva sa to pružnosť pu-erh.

Sladkosť

Sladkosť alebo cukornatosť je jedným z najľahšie pochopiteľných a bezprostredných pocitov. Sladkosť čaju môžete pocítiť ešte predtým, ako si dáte dúšok, pretože sa prejavuje vo vôni suchého listu, jeho sladkú vôňu môžete vnímať, keď prinesiete šálku k ústam. Keďže pu-erh nemá v chuti takmer žiadnu horkosť, sladkosť je ešte výraznejšia. Pocítite ju, keď si dáte dúšok, keď sa likér dotkne zadnej časti jazyka a vy si vychutnáte sladký pocit, ktorý sa vám rozšíri do celých úst a trvá dlho.

Čistota chuti

Čistota chuti je základným ukazovateľom toho, ako prebiehala fermentácia a ako bol čaj skladovaný. Nesprávna fermentácia v nevhodných podmienkach, vrátane akejkoľvek nerovnováhy v účasti mikroorganizmov alebo nesprávnej hygieny s následným neusporiadaným skladovaním, nevyhnutne ovplyvňuje chuť čaju. To sa prejavuje niektorými nepríjemnými príchuťami alebo stopami, ktoré nie sú v súlade s hlavnou chuťou čaju. Možno to opísať ako určité rušivé vplyvy, ktoré sú rovnako rušivé ako bzučanie komára okolo ucha.

Naproti tomu čistota chuti je pociťovaná ako veľmi príjemná, nezmiešaná, harmonická chuť.

Chuť

Rôzne suroviny a receptúry miešania určite poskytujú rôzne chuťové profily. Po zlom skladovaní má tmavý pu-erh určitý skladový zápach a chvíľu potrvá, kým zmizne. Skúsenosti s fermentáciou a prísne dodržiavanie výrobných noriem však do určitej miery znížia intenzitu nepríjemného zápachu. V opačnom prípade trvá dva až tri roky, kým zmizne.

Chen xiang (zrelá chuť) je základnou chuťou shu pu-erh, ako základ. Správne skladovanie (starnutie) umožňuje čaju "ísť ďalej" a obohatiť jeho chuť o ďalšie príjemné príchute, ako je gáfor (zhang xiang), ženšen (shen xiang), liečivé byliny a balzamy (yao xiang), drevo (mu xiang), datle (zao xiang) atď. Ak sú však chuťové vlastnosti čaju spočiatku zlé, skladovanie ich nezlepší.