Powered by Smartsupp

Počuli ste už o fialovom čaji?

Na rozdiel od žltého, zeleného, oolong, čierneho, tmavého alebo bieleho čaju nie je fialový čaj typom čaju - ide o sériu špecifických odrôd, ktoré sa môžu použiť na prípravu všetkých druhov čaju. Okrem toho existujú prirodzene sa vyskytujúce odrody fialového listu a moderné kultivary, ktoré boli zámerne vyvinuté pre fialový list.

Prirodzene sa vyskytujúci fialový čaj rastie vo vysokých nadmorských výškach - približne 4 500 až 7 500 metrov. Tie sa vo veľkej miere vyskytujú v čínskej provincii Yunnan a v okolitých krajinách. Listy sú plné zlúčenín, ako sú antokyány a polyfenoly, ktoré chránia čaj pred chladom a intenzívnym UV žiarením. Práve to spôsobuje fialovú farbu listov. To, že sú listy fialové, však neznamená, že aj vaša šálka čaju bude fialová!

Zdravotné výhody

Tieto antokyány a polyfenoly nemenia len farbu listov - sú to aj antioxidanty. Antokyanín je typ flavonoidu, ktorý sa najčastejšie spája s čučoriedkami, pretože je to chemická látka zodpovedná za to, že rastliny a bobule majú nápadnú tmavomodrú alebo fialovú farbu. Fialový čaj má v skutočnosti viac antokyanínov ako čučoriedky!

Okrem toho má aj viac polyfenolov ako čierny alebo väčšina zelených čajov. Predpokladá sa, že tieto antioxidanty zlepšujú zdravie, napríklad zabraňujú poškodeniu buniek, posilňujú imunitný systém a priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém.

Obsah kofeínu vo fialovom čaji je tiež nižší ako v čiernom čaji. Ak ste veľmi citliví na kofeín, fialové čaje sú pre vás skvelou voľbou. Samozrejme, konečné výsledky sa výrazne líšia v závislosti od spôsobu spracovania čaju, pretože rôzne spôsoby spracovania menia konečné chemické zloženie lístkov.

Fialový čaj nemá len zdravotné výhody - má aj skvelú chuť. Má prirodzene sviežu, sladkú chuť podobnú slivkám a čučoriedkam.

Môžete sa stretnúť s niekoľkými rôznymi druhmi fialkového čaju:

Ye Sheng

Odroda fialového čaju Ye Sheng (野生) sa považuje za "pôvodný" fialový čaj, ktorý rastie vo vysokej nadmorskej výške v čínskej provincii Yunnan. Tieto čaje pochádzajú z neobvyklej odrody Camellia sinensis, C.s. var. dehungensis, ktorá sa používa v celej provincii Yunnan na výrobu pu-erhu.

Keď sa pu-erhu sheng vyrobí, je zvyčajne veľmi horký, ale vekom sa jeho chuť a komplexnosť krásne zaokrúhli. Dá sa z neho pripraviť aj fantastický čierny čaj!

Príkladom je čierny čaj Dian Hong De Hong Ye Sheng, ktorý sa vyrába z tejto odrody Ye Sheng. Vytvára jantárový nálev so sladkou ovocnou arómou. Jemná komplexná chuť je mierne sladová, korenistá a pikantná s tónmi sušených sliviek a pšenice.

Zi Ya, Yunnan

Fialový čaj Zi Ya (紫芽) z provincie Yunnan je prirodzene zmutovaná verzia Camellia sinensis var. assamica, ktorá je mimoriadne obľúbená pri výrobe pu-erhu. V obmedzenej miere sa však vyrába aj čierny čaj.

Zi Ya, Wu Yi Shan

Fialový čaj Zi Ya (紫芽) má mätúco rovnaký opisný názov ako Zi Ya z provincie Yunnan. Tento Zi Ya však pochádza z Wu Yi Shan v provincii Fujian a namiesto toho je prirodzene zmutovanou verziou Camellia sinensis var. sinensis. Tieto rastliny sú známe svojím mimoriadne vysokým obsahom antokyanínov, čo má za následok vyšší stupeň horkosti. Tieto čaje sú veľmi vzácne a ťažko dostupné, ale zvyčajne sa spracovávajú v štýle klasických pražených oolongov Wu Yi.

Zi Juan

Zi Juan (紫娟) je neobvyklá odroda, ktorá vznikla v Yunnane koncom 90. rokov 20. storočia krížením dvoch odrôd, Zi Ya z Yunnanu a Wu Yi Shan. Používa sa najmä na výrobu zeleného a čierneho čaju.

Na rozdiel od iných odrôd s fialovými listami, kde sa farba listov na voľne rastúcich stromoch mení v závislosti od podmienok prostredia a každý strom má len obmedzený počet fialových púčikov, tieto rastliny Zi Juan sú zámerne vyberané pre množstvo fialových listov, ktoré produkujú. Na rozdiel od svojich divokých náprotivkov, ktoré majú zvyčajne len fialové púčiky, táto odroda vytvára fialové púčiky, listy a stonky, čo poskytuje vyššiu úrodu.

Keňský fialový čaj

Kenská fialová odroda čaju (TRFK306) bola vyšľachtená zo štandardnej odrody Camellia sinensis var. assamica v Kenskom výskumnom inštitúte čaju prostredníctvom procesu rozsiahleho šľachtenia a selekcie za posledných 25 rokov. Na rozdiel od prirodzene sa vyskytujúcich fialových listov sa nemusí pestovať vo vyšších nadmorských výškach. Majú tiež veľmi vysoký obsah antokyanínov, najmä pri spracovaní ako zelené čaje.

Obľúbený je čaj Kapkoros Tippy Premium, ktorý mení farbu! Pri varení tohto čaju môže mať farbu od svetlozelenej až po červenofialovú a mení sa v závislosti od úrovne pH vody.

Sun Rouge

Sun Rouge (サンルージュ) je japonská odroda s fialovými listami, ktorá bola vyšľachtená v roku 2009 krížením Camellia sinensis var. sinensis s Camellia sinensis var. taliensis. Zvyčajne sa spracováva ako zelený čaj.

Ochutnajte zelený čaj Tokunoshima Sun Rouge. Je plný antioxidantov a má jedinečný nálev meniaci farbu. Farba nálevu sa mení v závislosti od použitej vody a prechádza farebnou škálou medzi: jasne ružovou - bezfarebnou - fialovo sivou. Farba vo vašej šálke bude do veľkej miery závisieť od úrovne pH použitej vody! Ak použijete vodu s vyšším pH (menej kyslá), farba bude matnejšia a tmavšia. Tento čaj, ktorý sa niekedy nazýva ružový, môžete zafarbiť aj pridaním niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy. Zelená chuť má korenisté a korenisté tóny brokolice a morských rias s minerálnou, mierne trpkou príchuťou.

Fialový čaj sa zvyčajne varí podobne ako zelený a čierny čaj, ale vždy odporúčame prečítať si individuálne pokyny pre každý čaj.

Vyskúšali ste už fialový čaj? Vyskúšate ho teraz, keď viete, o aký druh čaju ide?