Powered by Smartsupp

Skúste lúhovať čaj v studenej vode - Cold Brew

V Číne nie je tradíciou lúhovať čaj v studenej vode. Bez ohľadu na to, aké je horúce počasie, ľudia vždy pripravujú čaj vo vriacej vode. V posledných rokoch sa tam však studený čaj stal populárnym a ja chápem prečo. Čaj lúhovaný za studena môže byť taký osviežujúci a dodáva úplne inú vôňu, chuť a pocit v ústach. Je to pekný nový trend, ktorý nám prináša iný rozmer čajovej kultúry.

Zelený čaj

Keď sa ma ľudia pýtajú na odporúčanie čaju na studené lúhovanie, prvé, čo im vždy napadne, je japonský zelený čaj. Zatiaľ čo tradične varený japonský zelený čaj je zvyčajne príliš bohatý na umami a na môj vkus trochu ťažký, japonský zelený čaj lúhovaný za studena je bohatší na sviežosť, ovocnosť a lahodnosť ako väčšina iných zelených čajov, ktoré poznám. Lúhovanie za studena zvýrazňuje sladkosť japonského zeleného čaju, ktorá je pri tradičnom lúhovaní maskovaná chuťou umami, ktorá je skôr slaná ako sladká. Lúhovanie japonského zeleného čaju za studena je tiež oveľa rýchlejšie vďaka zvyčajne výraznejším chutiam a viac polámaným lístkom. Ak čínsky zelený čaj potrebuje 2 hodiny lúhovania v studenej vode, aby mal dobrú chuť, japonský zelený čaj potrebuje len 1 hodinu.

Uprednostňovanie japonského zeleného čaju pred ostatnými zelenými čajmi je však individuálne, rovnako ako sú individuálne všetky chute. Niektorí dávajú prednosť čínskemu zelenému čaju pre jeho čistú a jasnú sviežosť a orieškovú chuť. Určite im nevadí čakať naň hodinu navyše.

Pre ešte osviežujúcejší výsledok môžete čaj nechať lúhovať cez noc v chladničke.

Množstvo čajových lístkov, ktoré odporúčam, je rovnaké ako množstvo používané pri horúcom varení v západnom štýle, približne 8 gramov na liter vody. Čaj by sa mal lúhovať buď s vodou izbovej teploty 1 - 2 hodiny, alebo cez noc v chladničke. Väčšina čajov pri lúhovaní so studenou vodou nezhorkne, ale len obohatí svoju chuť, takže záleží na vašej chuti, či chcete lúhovať dlhšie alebo nie.

Keď usúdite, že je čaj dostatočne dobre vylúhovaný, preceďte ho do fľaše alebo inej nádoby, aby sa vám ľahko pil a aby ste si ho mohli vziať so sebou na cesty.

Ideálny čaj na leto? Čaj z jačmeňa a pohánky

V skutočnosti sa dá akýkoľvek čaj pripraviť za studena; záleží na osobných chutiach, aký čaj si na leto vyberiete. Najviac osviežujúci je zelený čaj a zelený oolong, ale aj čierny čaj, biely čaj a biely čaj.

Pu-erh sa k studenému čaju nehodí. Možno je to preto, že Cha Qi je takou neoddeliteľnou súčasťou čaju Pu Erh, že bez nej je čaj Pu Erh jednoducho mŕtvy a cold brew Cha Qi vôbec nevyzdvihne. Ako už bolo spomenuté, väčšinu čajov možno lúhovať studenou vodou a odporúčam najmä čaje z pražených jačmenných zŕn a pohánky.

V Južnej Kórei sa pohánkový a jačmenný čaj pije po celý rok. Zvyčajne sa varí vo veľkom hrnci a nechá sa vychladnúť, potom sa uloží do chladničky na každodenné pitie. V Japonsku sa tieto dva čaje najprv uvaria horúce a po vychladnutí sa uskladnia v chladničke, ale väčšinou ide o letné nápoje. Niektorí tiež nechávajú oba čaje niekoľko hodín lúhovať priamo vo vode izbovej teploty a skladujú ich v chladničke počas dňa alebo cez noc. Množstvo oboch obilných čajov, ktoré sa má použiť, je približne 25 g na liter.

Chuť jačmenného čaju je pražená a orechová. V Taliansku sa vlastne konzumuje ako káva bez kofeínu a v Nemecku ako Malzcaffee. Pohánkový čaj má bohatú maslovú, orechovú a chlebovú chuť.

Tip na prípravu čaju za studena

Používajte viac polámaných lístkov alebo dokonca čajového prachu ako celých lístkov. Drvené lístky alebo čajový prach zvyčajne vytvárajú horký a trpký čaj, ale pri lúhovaní za studena vytvárajú bohatšiu chuť, silnejšie telo čaju a ich lúhovanie trvá kratšie. V prípade menších lístkov odporúčam použiť jemné sitko alebo praktický papierový filter.

Odporúčané čaje na lúhovanie za studena

Japonský zelený

Shincha Gyokuro
Kirishima Gyokuro (Yabukita)
Sencha Kawane
Shizuoka Sencha Fuji

Čínský zelený

Jiangsu Pi Lo Chun
Lung Ching Západné jazero
Tai Mu Long Zhu

Čierny čaj

Tarry Lapsang Souchong
Kórea Hannam Black Special
Kórea Jeju Hong Cha Superior

Biely čaj

Cejlón Kirkoswald Strieborná ihla
Guangxi Baihao Yinzhen
Biela pivonka Oothu

Oolong

Formosa Dong Ding
Formosa Four Season Oolong
Gaba Oolong
Formosa Nantou Ming Jian GABA

Odporúčané produkty4