Powered by Smartsupp

Taiwanské polozelené čaje (wulongy)

Taiwan, predtým známy ako Formosa, je malý ostrov ležiaci na obratníku Raka, tesne pri východnom pobreží provincie Fujian. Taiwan má rozlohu len 0,4 % rozlohy pevninskej Číny. Vzhľadom na blízkosť provincie Fujian je Taiwan známy výrobou čaju wulong; 90 % čaju, ktorý sa tu vyrába, je práve wulong. Ostrov je schopný produkovať nespočetné množstvo druhov čaju wulong vďaka mikroklimatickým podmienkam v rôznych pestovateľských oblastiach, ktoré sú dôsledkom veľkých výškových rozdielov na ostrove. Keďže pinyin sa stal štandardným spôsobom písania čaju na Taiwane až v roku 2009, je pravdepodobné, že pri kúpe taiwanských čajov wulong sa stretnete s mnohými wade-giles.

Nantou Dong Ding 

Pravdepodobne najznámejšie taiwanské čaje wulong pochádzajú z okresu Nantou v strednom Taiwane z oblastí okolo hory Dong Ding. Dong Ding wulong sa zvyčajne vyrába z listov čajovníka "Qing Xin". Čerstvé listy používané na výrobu čaju Dong Ding wulong sa sušia na slnku a obracajú sa, aby sa okraje listov roztriasli. Potom sa proces začne znova, listy sa vysušia a potom sa mnohokrát pokrčia. Po dosiahnutí požadovaného stupňa oxidácie sa listy zafixujú. Po fixácii sa listy hnetú zabalené do látky. Z listovej hmoty sa vytvorí pevná guľa, ktorá sa potom opatrne rozdelí a opäť sa miesi. Tento krok je zodpovedný za vytvorenie polguľovitého tvaru týchto wulongov. Po dosiahnutí požadovaného tvaru sa listy vysušia. Dong Ding wulongs sa zvyčajne vyrábajú s menším množstvom praženia a oxidácie.

Muzha Tie Guan Yin - železná bohyňa milosrdenstva

Muzha Tie Guan Yin je taiwanská verzia fudžianskej Tie Guan Yin. Tradične sa tento čaj pred predajom silno pražil, ale dnes sa zdá, že trend je taký, že wulongy sa predávajú lepšie, keď sa pražia veľmi málo alebo vôbec. Muzha Tie Guan Yin je wulong vyrobený z odrody "Tie Guan Yin" pomocou procesu miešania v tkanine.

Wen Shan Bao Zhong

Bao Zhong je wulong z oblasti Wen Shan na severe Taiwanu. V porovnaní s ostatnými taiwanskými wulongmi je Bao Zhong typicky najmenej oxidovaný štýl wulongu. Miera oxidácie je zvyčajne nižšia ako 20 %. Názov "balený typ" pochádza zo starého spôsobu balenia, keď sa listy Bao Zhong balili do skladaných papierových obalov na predaj. Na výrobu Bao Zhong sa listy kultivaru "Qing Xin" sušia na slnku, sušia sa v miestnosti, jemne sa prehadzujú, aby sa začala oxidácia, zrolujú sa a sušia.

Dong Fang Mei Ren - orientálna krása

Tento štýl čaju je známy aj ako Bai Hao alebo White Tip wulong, pretože v hotovom čaji sa používajú púčiky. Dong Fang Mei Ren pochádza z oblasti Hsinchu na severe Taiwanu a vyrába sa z odrody "Qing Xin Da Mao". Tento wulong je silne sušený a silne oxidovaný na 70 - 80 %. Proces oxidácie sa začína, keď sú listy ešte pripevnené k rastline na poli, akonáhle nestriekané listy ohlodajú priadky morušové a iný hmyz. Rastlina následne produkuje viac polyfenolov, aby zabránila ďalšiemu útoku hmyzu.

Gao Shan - Vysoká hora

Gao Shan, doslova Vysoká hora, je názov pre všetky wulongy pestované v nadmorskej výške nad 1 000 m. Najznámejšie oblasti pestovania nad 1000 m n. m. sú Ali Shan, Shan Lin Xi, Li Shan a Da Yu Ling. Da Yu Ling je najvyššie položená hora s výškou 2400 m. Čaje pestované v týchto oblastiach sú zvyčajne menej oxidované a nepražené, aby vynikli osobitné vlastnosti, ktoré tieto vysokohorské čaje majú. Qing Xin, Jin Xuan, Cuiyu a Si Ji Chun sú najobľúbenejšie kultivary čajovníka pestované vo vysokohorských oblastiach.

Slávne taiwanské kultivary Wulong

Tieto kultivary sa niekedy predávajú len podľa názvu, zatiaľ čo inokedy sa pestujú v nadmorskej výške nad 1 000 m a nazývajú sa Gao Shan. Uvádzam ich tu preto, lebo sa s ich pomenovaním často stretnete.

Jin Xuan - Zlatá ľalia

Jin Xuan je slávna taiwanská odroda známa tým, že po namočení vytvára krémovú chuť v ústach a vôňu podobnú mlieku alebo nai xiang (奶香). Mnohé "mliečne wulongy" na trhu obsahujú umelé arómy, ale pravý Jin Xuan má nai xiang bez akýchkoľvek prísad. Túto odrodu vytvorila Stanica pre výskum a rozšírenie čaju a je známa aj ako TRES #12.

Si Ji Chun - Štyri ročné obdobia jari

Ako už názov napovedá, táto odroda poskytuje voňavú úrodu pripomínajúcu jar po celý rok. Preto sa jej tiež prisudzuje prívlastok večne zelená.

Cuiyu - Zelený nefrit

Táto odroda je obľúbená na výrobu ľahko oxidovaných alebo nefritových wulongov. Túto odrodu vytvorila Stanica pre výskum a rozšírenie čaju a je známa aj ako TRES #13.

Qing Xin - Zelené srdce

Táto odroda sa nazýva aj Ruan Zhi (軟枝). Ruan Zhi znamená mäkká stonka a často sa prekladá ako Luan Ze.

Ďalšie taiwanské wulongy

Gui Fei - Drahá konkubína

Gui Fei je štýl čaju, ktorý sa spracováva podobne ako Dong Feng Meiren, s tým rozdielom, že sa namiesto prúžkov zroluje do tvaru polgule. Podobne ako Dong Feng Mei Ren sa pestuje bez pesticídov a môžu ho okusovať cvrčky. Gui Fei je často silne oxidovaný a mierne pražený.

Jia Xie Long Cha - čaj GABA

Tento štýl čaju je počas oxidácie vystavený dusíku. Prítomnosť dusíka a neprítomnosť kyslíka počas spracovania premieňa kyselinu glutámovú na kyselinu gama-aminomaslovú alebo GABA. Čaj GABA sa v skutočnosti môže vyrábať ako akýkoľvek druh oxidovaného čaju, ale najčastejšie sa vyrába ako wulong. 

Odporúčané produkty2