Z čoho sa vyrábajú čajové vrecúška?
Mnohí milovníci čaju si neuvedomujú zdravotné problémy spojené s čajovými vrecúškami. Väčšina čajových vrecúšok nie je biologicky rozložiteľná, čo z nich robí vážny odpad a škodí životnému prostrediu. Zvyčajne sú čajové vrecúška vyrobené z bieleného papiera, nylonu a plastu. Pri ponorení do vriacej vody sa z čajových vrecúšok uvoľňujú miliardy škodlivých mikroplastov na jednu porciu.
Bežné čajové vrecúška sú vyrobené z nylonu, plastu alebo bieleného papiera. Na utesnenie čajových vrecúšok sa používa lepidlo a iné škodlivé chemikálie. V jednej porcii čajového vrecúška sa pri ponorení do vriacej vody na prípravu čaju uvoľní z plastu a nylonu približne 11 miliárd mikroplastov!
Skutočným problémom čajových vrecúšok je, že do nápoja pridávajú škodlivé látky, ako sú plasty, čomu sa dá ľahko vyhnúť používaním sypaného čaju.
Prečítajte si, čo robí z čajových vrecúšok taký nežiaduci produkt pre ľudí a životné prostredie. Tak ako sa vždy zaujímame o potraviny, ktoré konzumujeme, mali by sme venovať pozornosť aj obalovým materiálom, v ktorých sa potraviny prepravujú.

Z čoho sa vyrábajú čajové vrecúška?
Čajové vrecúška sú navrhnuté zo základných materiálov, ako je papier, nylon alebo plast. Otvory sú utesnené pomocou lepidla a iných lepivých látok. Použitý papier môže byť často bielený. V čom však tieto bežné materiály predstavujú hrozbu? V čom sú čajové vrecúška škodlivé?
Mnohí konzumenti čaju to nevedia a my sme tu, aby sme odhalili dôvod, prečo sú čajové vrecúška zdraviu škodlivé. Samy o sebe by tieto materiály nemali byť pre ľudský organizmus príliš škodlivé. Po ponorení do vriacej vody však vznikajú mikroplasty. Z jedného čajového vrecúška sa ich môže uvoľniť až 11 miliárd. Spolu s čajovým extraktom sa do vody absorbujú aj ďalšie zlúčeniny, ako sú bielidlá, chemikálie a lepidlá. Vzniká tak toxická zmes, ktorá dlhodobo poškodzuje ľudské zdravie.
Celkovo 3,1 miliardy nanočastíc plastu v šálke čaju neznie veľmi lákavo, však? Ak vás zaujíma, ako sa tieto konkrétne častice dostanú do vášho čaju, potom by sme vás radi informovali, že vinníkom je polypropylén. Polypropylén je zmes, ktorá sa používa na utesnenie otvoreného konca čajových vrecúšok po tom, ako sa do nich naplnia čajové lístky.
Toxické zložky, ktoré sa nachádzajú v čajových vrecúškach
V čajových vrecúškach sa nachádza nie jedna, ale viacero toxických zložiek. Patrí medzi ne najmä nylon, plasty a papier. Pozrime sa bližšie na to, aké škodlivé účinky so sebou prinášajú!
Papier
Čajové vrecúška vyrobené z papiera môžu znieť bezpečnejšie ako tie z plastu alebo nylonu, ale v skutočnosti to tak nie je. Papier sa získava z dreva a vlákien získaných zo zeleniny. Čo teda robí papierové čajové vrecúška toxickými?
Papierové čajové vrecúška nepridávajú do vášho nápoja plasty, ale bielidlo. Je to preto, lebo mnohí výrobcovia chcú, aby bol papier čo najbelší. Aby sa to zabezpečilo, papier prechádza procesom bielenia. Zakaždým, keď tieto čajové vrecúška ponoríte do vody, časť bielidla sa spolu s nápojom dostane do vášho žalúdka.
Zlúčenina oxidu chloričitého, ktorá je súčasťou metódy bielenia, zvyčajne zostáva v papierovej hmote v koncentrácii 4,79 častíc na bilión. Okrem chlóru patria medzi chemické látky, ktoré sú súčasťou papiera, aj dioxíny.
Na zvýšenie pevnosti papierových čajových vrecúšok mnohí výrobcovia dokonca pridávajú epichlórhydrín. Ide o karcinogénnu látku, ktorá je toxická a dlhodobo škodlivá.
Lepidlo, ktoré sa používa na utesnenie čajových vrecúšok, je ďalšou zlúčeninou, ktorú nechcete prehltnúť.

Plasty
Plast používaný v plastových čajových vrecúškach je zvyčajne polyetylén. Plastové čajové vrecúška sú väčšie a priestrannejšie ako papierové. A hoci sa do nich zmestí viac čajových lístkov, stále nie sú vhodné pre vaše zdravie.
Samotné plastové vrecúška, ktoré sa vám povaľujú v špajzi, veľa škody nenarobia. Ale plastové čajové vrecúška sú iný príbeh, keď je čas ich použiť. Keď čajové vrecúško ponoríte do vriacej vody, uvoľnia do vášho nápoja množstvo plastových častíc. V jednej porcii sa uvoľní približne 11,6 miliardy mikroplastových častíc a 3,1 miliardy nanoplastových častíc. Všetky tieto častice sa dostanú do vášho tráviaceho systému vždy, keď vypijete šálku čaju z plastového vrecúška.
Najhoršie je, že čajové vrecúška vyrobené z plastu sú tiež biologicky nerozložiteľné a veľmi škodlivé pre životné prostredie.
Nylon
Hoci sa hovorí, že nylon ako tkanina má vysokú tepelnú odolnosť, napriek tomu sú náchylné na uvoľňovanie škodlivých zložiek vo vriacej vode počas procesu varenia čaju. Neboli vykonané žiadne definitívne štúdie, ktoré by dokázali, že všetky nylonové čajové vrecúška sú z dlhodobého hľadiska stopercentne bezpečné pre ľudskú spotrebu.
Čajové vrecúška sú škodlivé pre planétu
Ani čajové vrecúška nie sú šetrné k životnému prostrediu. Hoci by sme nemali konzumovať čajové lístky uzavreté v týchto vreckách, nemali by sme ich ani vyhadzovať ako odpad do životného prostredia. Väčšina čajových vrecúšok nie je biologicky rozložiteľná a nepremení sa na kompost. Môžu skončiť v nádržiach na vodu a upchať odtoky a potrubia.
Ak je čajové vrecúško vyrobené s použitím epichlórhydrínu, určite sa nerozloží alebo správne neshnije spolu s iným odpadom. V niektorých prípadoch môžu dokonca udusiť zvieratá a prípadne ich usmrtiť.

Skúste používať šetrné čajové filtre na prípravu sypaného čaju - nebielené, bez lepidla.
Teraz sa pozrime na to, ako vrecúškovaný čaj škodí vášmu zdraviu:
Nízky obsah EGCG
EGCG je skratka pre epigalokatechín galát. Je to zlúčenina, ktorá má oxidačné účinky a môže podporovať chudnutie. Vedci vydedukovali, že vrecúška zeleného čaju majú veľmi nízky obsah uvedenej látky, ktorý sa pohybuje len medzi 1,09 a 2,29 miligramu na vrecúško. Takéto nízke množstvo môže zabrániť tomu, aby konzumenti čaju pocítili výhody spojené so zeleným čajom.
Nečistý čaj
Čaj balený v čajových vreckách musí byť veľmi jemný, aby sa dal ľahko vylúhovať. Čaj sa melie tak, aby sa zmestil do malého priestoru plastového alebo papierového vrecka. Pri nadmernom mletí a sekaní vzniká prach. Tým sa čaj stáva nečistým a ďalej sa znižuje jeho užitočnosť. Čajový prášok častejšie reaguje s vlhkosťou a kyslíkom, čo vedie k nekvalitnému čaju.
Sponky a lepidlo
Sponky alebo lepidlo používané na rozlepovanie čajových vrecúšok sú veľmi nebezpečné pre ľudské zdravie. Môže dôjsť k prehltnutiu hrdze a iných škodlivých zlúčenín. Epichlórhydrín a bielidlo používané pri výrobe čajových vrecúšok môžu spôsobiť rakovinu a tráviace problémy.
Obsah plastov
O tomto bode sme už hovorili pomerne často. Z plastových čajových vrecúšok vyrobených z nylonu alebo iných syntetických materiálov sa do nápoja uvoľňujú tony mikroplastových častíc a nanoplastových častíc. To môže spôsobiť vylúhovanie chemických látok a toxicitu.
Je zrejmé, že by ste sa mali vyhnúť používaniu čajových vrecúšok na prípravu šálky teplého čierneho alebo zeleného čaju. Odporúčame používať čisté čajové lístky, ktoré sú ekologické a zdravé.

Záver
Keď všetko zabalíme, pevne dúfame, že ste pochopili, aké škodlivé je používanie plastových, nylonových a papierových čajových vrecúšok. Tie sú nielen škodlivé pre vaše zdravie, ale aj dosť škodlivé pre životné prostredie. Ak ich budete naďalej používať, v každej šálke budete prijímať tony toxínov, karcinogénov a plastových častíc. Okrem toho sa pripravíte aj o chutný, čistý a zdravý čaj, ktorý by mohol vášmu telu skutočne priniesť určité výhody.
Nerozložiteľnosť by mala byť pre milovníkov prírody veľkým problémom. Čajové vrecúška sa nepremenia na odpad a neznečistia vodné plochy.


