Polozelené čaje bez prísad a príchutí - Tanzánie
Čisté polozelené čaje (oolong) bez ďalších prísad a aróm. Ak ste milovníkom ortodoxného čaju, hľadajte svoj čaj tu.
![Tanzánie Moshi Usambara Oolong](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/2/9/29651eb8086cc82bc18a151b4f65f3f5-usambara-oolong-wh.jpg)
Tanzánie Moshi Usambara Oolong
![Kent - čaj z kávových listov](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/a/1/a19cc4e29becb21b8f48b548d0e00dac-21650-db.jpg)
Kent - čaj z kávových listov
![Ako pripraviť čaj oolong štýlom gong fu](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/b/1/b17141315a9edd6e983621611ece261b-0119589c112967cef44c281d023a4c7f.jpg)
Ako pripraviť čaj oolong štýlom gong fu
Ak hľadáte čaj vhodný na čajový obrad, oolong je pre vás tou správnou voľbou. Jeho organoleptické vlastnosti sa menia s každým lúhovaním a ponúka jasnú chuť a aromatickú paletu. To však nie je všetko - staré oolongy majú aj úžasný účinok na telo, ktorý Číňania nazývajú "čajová energia". Preto sú oolongy obľúbené nielen medzi začiatočníkmi, ale aj medzi skúsenými čajovými majstrami. A ak ste zberateľ, staršie oolongy vysokej kvality môžu mať obrovskú zberateľskú hodnotu.
![Taiwanské polozelené čaje (wulongy)](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/4/3/43a0e995e47663e2e45cc454a9fa97b0-tieguanyin-6663938-640.jpg)
Taiwanské polozelené čaje (wulongy)
Polozelené čaje z Taiwanu, známe aj ako oolongy, patria medzi najlepšie čaje na svete. Tieto čaje sú vysoko cenené pre svoju jedinečnú chuť, vôňu a kvalitu.
Čaj oolong je druh čaju, ktorý sa vyznačuje špecifickým spôsobom spracovania a stupňom oxidácie. Tieto čaje sa vyrábajú z časti oxidovaných a z časti neoxidovaných lístkov, čo im dodáva charakteristický vzhľad a chuť, ktoré sa líšia od iných druhov čaju, ako je zelený alebo čierny čaj.
Taiwan je známy ako jedna z najvýznamnejších krajín produkujúcich oolong vďaka svojmu podnebiu a vyspelým poľnohospodárskym postupom. Slovo Formosa, ktoré sa niekedy používa pre Taiwan, pochádza z portugalského výrazu pre "krásnu krajinu".
Na prípravu čaju oolong sa používajú len lístky najlepšej kvality, ktoré sa najprv sušia na slnku a potom sa krátko pražia. Lístky sa potom spracúvajú špeciálnym spôsobom, ktorý zahŕňa niekoľko fáz stočenia a sušenia. Tieto procesy spôsobujú, že listy oxidujú len čiastočne, vďaka čomu zostávajú svieže a zelené, ale zároveň získavajú jemnejšiu a komplexnejšiu chuť.