Polozelené čaje (oolong) - Novinka
Čiastočne oxidované, tzv. polozelené čaje sú v Číne veľmi obľúbené. V Českej republike si ešte len hľadá svojich priaznivcov, hoci ide o vynikajúci druh čaju. Oolongy (Wu-Long) sa niekedy označujú ako modrozelené čaje. Veľmi obľúbená čajovina na prípravu oolongov je Tie Guanyin - Železná bohyňa a Da Hong Pao - Veľký šarlátový plášť, ktoré odporúčam. Za vyskúšanie stojí aj tzv. mliečny oolong a všeobecne všetky oolongy z Taiwanu (Formosa).
![Formosa Nantou Ming Jian GABA](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/6/a/6ac65ba53dec373c9a2e3ac3ad784928-formosa-nantou-ming-jian-gaba.jpg)
Formosa Nantou Ming Jian GABA
![Miyazaki Takachiho (Minamisayaka)](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/c/9/c940409b4e1f412ac57804f46054b0d2-miyazaki-takachiho-minamisayaka.jpg)
Miyazaki Takachiho (Minamisayaka)
![Huang Shan Pouchong](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/e/1/e183142e6f4145bdbe4610c2c1612433-huang-shan-pouchong.jpg)
Huang Shan Pouchong
![Taiwanské polozelené čaje (wulongy)](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/4/3/43a0e995e47663e2e45cc454a9fa97b0-tieguanyin-6663938-640.jpg)
Taiwanské polozelené čaje (wulongy)
Polozelené čaje z Taiwanu, známe aj ako oolongy, patria medzi najlepšie čaje na svete. Tieto čaje sú vysoko cenené pre svoju jedinečnú chuť, vôňu a kvalitu.
Čaj oolong je druh čaju, ktorý sa vyznačuje špecifickým spôsobom spracovania a stupňom oxidácie. Tieto čaje sa vyrábajú z časti oxidovaných a z časti neoxidovaných lístkov, čo im dodáva charakteristický vzhľad a chuť, ktoré sa líšia od iných druhov čaju, ako je zelený alebo čierny čaj.
Taiwan je známy ako jedna z najvýznamnejších krajín produkujúcich oolong vďaka svojmu podnebiu a vyspelým poľnohospodárskym postupom. Slovo Formosa, ktoré sa niekedy používa pre Taiwan, pochádza z portugalského výrazu pre "krásnu krajinu".
Na prípravu čaju oolong sa používajú len lístky najlepšej kvality, ktoré sa najprv sušia na slnku a potom sa krátko pražia. Lístky sa potom spracúvajú špeciálnym spôsobom, ktorý zahŕňa niekoľko fáz stočenia a sušenia. Tieto procesy spôsobujú, že listy oxidujú len čiastočne, vďaka čomu zostávajú svieže a zelené, ale zároveň získavajú jemnejšiu a komplexnejšiu chuť.