Polozelené čaje (oolong) - Z organickej plantáže

Kent - čaj z kávových listov
Články

Taiwanské polozelené čaje (wulongy)
Polozelené čaje z Taiwanu, známe aj ako oolongy, patria medzi najlepšie čaje na svete. Tieto čaje sú vysoko cenené pre svoju jedinečnú chuť, vôňu a kvalitu.
Čaj oolong je druh čaju, ktorý sa vyznačuje špecifickým spôsobom spracovania a stupňom oxidácie. Tieto čaje sa vyrábajú z časti oxidovaných a z časti neoxidovaných lístkov, čo im dodáva charakteristický vzhľad a chuť, ktoré sa líšia od iných druhov čaju, ako je zelený alebo čierny čaj.
Taiwan je známy ako jedna z najvýznamnejších krajín produkujúcich oolong vďaka svojmu podnebiu a vyspelým poľnohospodárskym postupom. Slovo Formosa, ktoré sa niekedy používa pre Taiwan, pochádza z portugalského výrazu pre "krásnu krajinu".
Na prípravu čaju oolong sa používajú len lístky najlepšej kvality, ktoré sa najprv sušia na slnku a potom sa krátko pražia. Lístky sa potom spracúvajú špeciálnym spôsobom, ktorý zahŕňa niekoľko fáz stočenia a sušenia. Tieto procesy spôsobujú, že listy oxidujú len čiastočne, vďaka čomu zostávajú svieže a zelené, ale zároveň získavajú jemnejšiu a komplexnejšiu chuť.