Aged Guangxi Liu Bao - Velikost balení: 500 g

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5(1)Počet hviezdičiek je 4 z 5
7 do vernostného systému

Cena
38,03 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek)50 g100 g250 g500 g

Skladem
ks

Liu Bao, známy tiež ako Liu Pao Hei Cha, predstavuje jedinečný poklad v ríši tmavých čajov, ktorý zdieľa svoju kategóriu s obľúbenými Puerhmi vďaka podobnému procesu post-fermentácie. Tento tradičný čaj, pochádzajúci z čínskej provincie Guangxi, ponúka jedinečný zážitok vďaka svojmu špecifickému spracovaniu, ktoré sa odlišuje od oolongov intenzívnejšou oxidáciou, avšak zostáva jemnejší ako klasické čierne čaje. Liu Bao si získal srdcia milovníkov čaju po celom svete svojou výraznou hĺbkou chuti a zložitosťou, ktorá je výsledkom starostlivo riadenej fermentácie a tradícií stáročí. viac

Liu Bao je tmavý čaj, známy aj pod názvom Liu Pao Hei Cha, ktorý patrí do rovnakej kategórie ako Puerh vďaka procesu postfermentácie. Oxidačný proces je intenzívnejší ako u čajov oolong, ale menej výrazný ako u tradičných čiernych čajov.

Ako sa vyrába Liu Bao?

Na výrobu čaju Liu Bao sa čerstvo zozbierané lístky uskladnia na hromady a vystavia sa vysokej vlhkosti, aby sa začala fermentácia. Občas sa postriekajú vodou, aby sa udržala stála vlhkosť prostredia, a hromady sa prikryjú ľanovými tkaninami. Takéto vlhké a teplé podmienky riadené človekom urýchľujú fermentáciu čaju, ktorá sa v čínštine nazýva "wo dui". Je zaujímavé, že všetky moderné tmavé čaje Puerh sa vyrábajú rovnakým spôsobom.

  • Spracovanie čaju Liu Bao sa začína starostlivým zberom listov.
  • Tieto listy sa potom rovnomerne rozložia na rovný povrch a nechajú sa uschnúť a zvädnúť.
  • Po dosiahnutí určitého stupňa zvädnutia sa oxidácia listov zastaví. Tento proces je známy aj ako "sha qing". Prebieha v rotujúcich strojoch, v ktorých sa listy zahrievajú. Teplota je nastavená na určitú úroveň, pri ktorej sa dá účinne zastaviť oxidácia bez spálenia listov. Rotácia zabezpečuje, aby proces sha qing prebiehal rovnomerne a aby sa v ňom nenachádzali listy, ktoré stále oxidujú.
  • Po zastavení oxidácie sa listy zrolujú do požadovaného tvaru. Tento proces sa môže vykonávať ručne alebo strojovo.
  • Potom nasleduje ďalšie strojové sušenie, aby sa "zafixoval" zrolovaný tvar.
  • Potom sa listy zhromaždia na hromadu vo vlhkom, ale kontrolovanom prostredí, aby sa mohol začať proces následnej fermentácie. Tento proces trvá približne 20 dní, ale na jednotlivých farmách sa líši. Cieľom tohto kroku je urýchliť fermentáciu, ktorá by inak trvala niekoľko rokov.
  • Po dosiahnutí požadovaného stupňa fermentácie sa lístky sparia a vylisujú a potom sa opäť uvoľnia na sypaný čaj. Potom môže nasledovať druhé kolo naparovania a lisovania, známe ako technika "dvojitého naparovania a dvojitého lisovania". Čaj sa potom opäť uvoľní a uskladní v bambusových košoch alebo sa skladuje v lisovanej forme. Uskladnenie voľných listov v bambusových košoch je pre čaj Liu Bao bežnejšie, pretože umožňuje lepšiu cirkuláciu vzduchu. To je prospešné pre ďalšie starnutie listov.
  • Čaj Liu Bao sa pred predajom zvyčajne skladuje najmenej 1 rok, ale najlepšiu chuť dosiahne po najmenej 3 rokoch skladovania (táto trieda čaju sa skladuje 7 rokov). Po dlhšom čase sa na čaji Liu Bao niekedy objavia žlté bodky/škvrny známe ako "zlaté kvety" (jin hua). Je to znak vynikajúcej fermentácie a považuje sa za veľmi zdravý na pitie.

Čím sa starnutý Liu Bao líši od čaju Pu-erhu?

Stručná odpoveď znie, že sa od tmavého pu-erhu veľmi nelíši, pokiaľ ide o samotný čaj. Čaj pu-erh musí pochádzať z provincie Yunnan, podobne ako šampanské musí pochádzať z oblasti Champagne vo Francúzsku. A čaj Liu Pao pochádza z Guangxi, ďalšej provincie po Yunnane, ktorá má so svojím susedom mnoho spoločných kultúrnych znakov.

Z hľadiska chuťových profilov sú si čaje Liu Pao a Pu-erh podobné, pričom rozdiely spočívajú najmä vo "vlhkej zemitosti" starnúceho Liu Bao. Rozdiely v kvalite a chuti hotového výrobku sú spôsobené najmä spoločnými faktormi, ako je vek stromov, pôdne a atmosférické podmienky, životné prostredie a zručnosť a technika spracovateľa.

Ako chutí vyzretý čaj Liu Bao?

Vo všeobecnosti majú staršie čaje výraznú charakteristiku, ktorá sa jednoducho nazýva "staršia chuť", čo je drevitý, silný zemitý tón, ktorý niektorí môžu prirovnať k lesnej pôde, mokrému drevu, vlhkej zatuchline alebo dokonca k nevetranej pivnici.

Nie každý má rád

Nie každý má túto chuť rád, mnohých odrádza už len výrazná zemitá aróma suchých čajových lístkov. Znalci čaju na celom svete však často hodnotia vyzreté čaje ako svoje obľúbené čaje.

Ako čaj starne, sila zemitosti sa zmenšuje a zostáva výnimočne jemný, drevitý, komplexný čaj s hutnou chuťou.

Táto stredná cenová trieda 7 rokov stareného čaju Liu Bao je skvelým odrazovým mostíkom k spoznávaniu luxusnejších starených čajov.

Do kanvice dajte 5 gramov čaju s pomerom čaj:voda 1:50. Zalejte vriacou vodou, lúhujte 5 sekúnd a vodu zlejte (tzv. oplachovací nálev, ktorý sa nepije). Znovu zalejte horúcou vodou, tentoraz lúhujte 10 sekúnd a nálev servírujte do šálok. Liu Bao vydrží až sedem lúhovaní, s každým ďalším predlžujte dobu lúhovania.

7 rokov vyzretý fermentovaný čierny čaj

Alternatívne produkty5