Bhutan Ja Aum - Velikost balení: 100 g

4 bod do vernostného systému

Cena
22,37 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek) 50 g 100 g

Skladem
ks

Bhutánsky čaj „Ja Aum“ je jedinečný vďaka tradičnému spôsobu spracovania, pri ktorom sa lístky varia v popolovej vode, čo mu dodáva zemitú chuť a tmavú farbu. viac

Bhutánsky čaj „Ja Aum“ je vďaka tradičnému spôsobu spracovania jedinečným zážitkom. Lístky tohto čaju sa lúhujú v popolovej vode, ktorá mu dodáva výraznú a zemitú chuť, porovnateľnú s tmavým čajom pu-erh. Tento výrobný proces prináša do šálky hlbokú, tmavú farbu a bohatú arómu.

Bhutánska čajová kultúra

V 30. rokoch 20. storočia založil bhutánsky kráľ malú čajovú záhradu v kráľovskej záhrade v Trongse. Sadenice čajovníkov dostal ako dar zo susedného Darjeelingu. Tento krok bol významný, pretože Bhután bol vtedy úplne uzavretý pred vonkajším svetom, a znamenal začiatok novej kapitoly bhutánskej čajovej kultúry.

Po stáročia boli bhutánske budhistické kláštory zásobované tibetským pu-erhom, ktorý sa používal na výrobu „Suja Tea“, tradičného slaného čaju pripravovaného s mliekom a maslom. Tento čaj bol neoddeliteľnou súčasťou kláštorného života a rituálov a poskytoval výživný a hrejivý nápoj v drsnom horskom prostredí.

Po čínskej okupácii Tibetu v roku 1959 bola hranica s Bhutánom uzavretá a dodávky tibetského pu-erhu boli prerušené. Kláštory začali hľadať alternatívy a objavili možnosti v miestnych bylinách. Tieto byliny poskytovali potrebnú horkosť a zdravotné účinky, ale chýbala im charakteristická tmavá farba pôvodného čaju.

Mnísi hľadali spôsob, ako dosiahnuť tradičnú tmavú farbu čaju. Vyvinuli jednoduchú techniku varenia bylín v popolovej vode (voda s rozmiešaným dubovým popolom), vďaka ktorej získal nálev vytúženú čiernu farbu. Následné sušenie bylín zvýraznilo tmavý odtieň nápoja a priblížilo ho jeho pôvodnej podobe.

Nakoniec sa začali variť samotné čajové lístky v popolovej vode, čím sa vytvorila chuť blízka pôvodnému pu-erhu. Tento čaj sa v Bhutáne tradične pripravuje tibetským spôsobom - s jačím maslom a soľou. Táto príprava dodáva čaju bohatú a krémovú chuť, ktorá je obľúbená u Bhutáncov a návštevníkov, ktorí hľadajú autentický zážitok.

Maslový čaj Suja

Bhutánsky čaj Suja je maslový čaj s krémovou a slanou chuťou. Na jeho prípravu potrebujete čajové lístky, mlieko, nesolené maslo, vodu a soľ. Najprv sa čaj uvarí a potom sa zmieša s maslom, mliekom a soľou. Všetko sa dobre premieša, aby vznikol krémový nápoj.

Tento čaj je nielen chutný, ale má aj svoje výhody (príjem energie). Ak sa však pije nadmerne, môže spôsobiť vysoký cholesterol alebo krvný tlak.

Na 500 ml vriacej vody použite približne 5 g čaju (1-2 čajové lyžičky). 2-3 minúty lúhujte podľa chuti. Môžete vyskúšať prípravu viacerých dávok s 5 gramami na 150 ml vody s teplotou 80-85 °C, pričom lúhovanie sa vykonáva po 30 sekundách s postupným predlžovaním.

čierny celolistový čaj

Alternatívne produkty5