Zelený sypaný čaj Biely útes z provincie Fujian je lahodný nápoj, ktorý prináša jedinečné spojenie tradičného umenia čajových majstrov s bohatým genetickým základom miestnych čajových kríkov. Pôvod tohto lahodného variantu zeleného čaju zaručuje vysokú kvalitu a autentickosť.
Jeho chuť je jemne korenistá a osviežujúca, s jemne kvetinovým telom, ktoré pochádza zo špecifických podmienok pestovania v provincii Fujian. Starostlivo zozbierané a spracované čajové lístky odrážajú starostlivosť a tradíciu, ktorú miestni čajoví majstri vkladajú do výroby tejto lahodnej odrody. Čaj pochádza z ekologických plantáží.
Ponorte sa do tajomstiev čajov Fujian
Hoci je Fujian pokrytý horskými čajovými záhradami, existuje niekoľko oblastí, ktoré produkujú štýlovo odlišné čaje, a práve na týchto miestach nájdete len autentické verzie. Skutočne zachytávajú ich "miestnu chuť". V týchto oblastiach sa spôsobu a remesla výroby čaju zvyčajne pevne držia miestni pestovatelia čaju, ktorí sa vďaka skúsenostiam naučili vyrábať miestny čaj naspamäť.
Hlavným mestom Fujianu je Fuzhou, významné centrum čajovej kultúry a domov tradičného jazmínového čaju; zeleného čaju, ktorý sa aromatizuje pravými jazmínovými kvetmi až 8 dní v tradičnom procese, ktorý sa nezmenil od čias dynastie Song.
Najväčšie oblasti produkcie čaju sa však nachádzajú v iných častiach provincie. Na severe sa nachádza úžasná prírodná rezervácia Wuyi, oblasť s vysokými červenými skalnými útesmi, serpentínami rieky s deviatimi zákrutami a, samozrejme, starobylými čajovými záhradami preslávenými produkciou tmavých pražených čajov oolong. Tieto čaje Wuyi oolong majú často minerálnu chuť vďaka skalnatému teróru, v ktorom sa kríky pestujú, a preto majú prezývku "Yan Cha" alebo skalný čaj. Vo Wuyi sa nachádza aj dedina Tong Mu pri severnej hranici Fujianu, kde bol v roku 1600 inovovaný vôbec prvý čierny čaj Zhengshan Xiaozhong (lapsang souchong).
Východne od Wuyi sa nachádza okres Fuding, domov bielych čajov v Číne, kde sa v pobrežných horách v okolí Fudingu vyrábajú jemné a osviežujúce čaje ako Strieborná ihla a Biela pivonka. V roku 2000 sa v tejto oblasti začali pesticídy a čistenie pôdy, aby sa uspokojil rastúci dopyt po výrobe čaju. Miestna vláda však odvtedy v záujme ochrany povesti a kvality bieleho čaju Fuding zaviedla prísne pravidlá proti týmto činnostiam a vrátila túto oblasť do ekologicky priaznivého prostredia, kde sa vyrábajú jedny z najlepších bielych čajov.
Pri ceste ďalej na juh v provincii Fujian sa zameriate na kvetinové a voňavé, guľôčkové oolongy z okresu Anxi, ako napríklad Iron Buddha. V kopcovitom pohorí tohto malého regiónu nájdete množstvo svahov pokrytých čajovými záhradami a lesmi. Dokonca aj pri ceste pravdepodobne uvidíte mnoho miestnych obyvateľov, ktorí zbierajú a pripravujú tento ľahko oxidovaný štýl čaju oolong zo svojich vlastných čajových kríkov, pričom niektorí z nich si uvaria len toľko, aby ho vypili pre seba. Okrem týchto slávnych terroirov je však produkcia čaju vo Fujian stále neuveriteľne rozmanitá, na mnohých miestach sa vyrába zelený, biely, oolong, jazmínový a čierny čaj, z ktorých niektoré možno ešte len čakajú na objavenie mimo Číny.
Prečo by ste mali ochutnať tento čaj?
- Vysoká kvalita: Tento čaj pochádza z provincie Fujian, ktorá je známa produkciou vysokokvalitných čajov.
- Komplexná chuť: ponúka jemnú kvetinovú chuť s mierne sladkými a osviežujúcimi tónmi.
- Ručná výroba: Lístky sa zbierajú a spracúvajú ručne tradičnými metódami, čím sa zabezpečuje výnimočná kvalita.
I) 1-2 čajové lyžičky na 200-250 ml vody s teplotou 70-80 °C, lúhujte 1-2 minúty (pri ďalších nálevoch mierne zvýšte teplotu, čaj vytvorí až 4 nálevy) II) na prípravu gaiwanu použite 3-5 čajových lyžičiek čaju, teplota vody 85 °C, prvý nálev lúhujte 20 sekúnd, ďalší predĺžte na 5-10 sekúnd.
zelený čaj