Čajová rarita v podobe polozeleného čaju z ostrova Cejlón (Srí Lanka), konkrétne z oblasti Moragalla. Nachádza sa v južnej časti ostrova v nadmorskej výške len 60 metrov. Táto čajová záhrada je neobvyklá aj tým, že sa nachádza v blízkosti mora a množstvo soli, ktoré sa nachádza v pôde, výrazne prispieva k netradičnej aróme a chuti tohto čaju. Čaje sa zbierajú systémom dvoch lístkov a púčikov a lístky sa potom opatrne nechajú oxidovať (jeho stupeň oxidácie je vyšší ako u mnohých iných čajov oolong). Práve starostlivosť, s akou sa s týmito výhonkami zaobchádza, vedie k takým jemným dlho zvlneným sušeným lístkom.
Chuť a nálev čaju
Celkovú chuť čaju ovplyvňuje zvýšený obsah soli v pôde, v ktorej čajovníky rastú. To dodáva nálevu veľmi originálnu chuť. Jemne pražená chuť je jemne pretkaná tónmi sladu.
V tejto cenovej hladine ide o veľmi zaujímavý čaj, s ktorým sa u nás často nestretnete. Odporúčam ochutnať, aj keď nie ste milovníkmi polozelených čajov.
Prečo si vybrať čaj Oolong?
Vedeli ste, že menej ako 2 % konzumentov čaju si vyberá čaj oolong? Myslím, že je načase to zmeniť. Prečo však prejsť na iný druh čaju?
Polozelený čaj (oolong) je v mnohých ohľadoch "strednou cestou" medzi zeleným a čiernym čajom. Na Západe však o ňom prakticky nikto nepočul! Len nedávno sa tomuto lahodnému nápoju začalo dostávať uznania, ktoré si zaslúži.
Napriek tomu má čaj oolong záhadný pôvod. Hoci sa historici zhodujú, že pochádza z čínskej provincie Fujian, o tom, ako a prečo vznikol, sa vedú spory. Je pravdepodobné, že sa to nikdy nedozvieme s istotou. To však nič nemení na láske k čaju oolong.
4-6 gramov na 300 ml vody pri teplote 85-90 °C, lúhujte 2-3 minúty. Môžete vyskúšať viac nálevov.