Darjeeling Puttabong FF FTGFOP1 - Velikost balení: 100 g

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5(1)Počet hviezdičiek je 3 z 5
2 do vernostného systému

Cena
14,27 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek)50 g100 g250 g500 g

Skladem
ks

Vynikajúci čaj Darjeeling z čajovej záhrady Puttabong.

Nálev má plnú, vyváženú, korenisto-tipsovú chuť s jemnými ovocnými tónmi. Vďaka príjemnej dochuti sa tento čaj nepochybne zaradí medzi vaše obľúbené čaje.

FTGOP1 (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - zložený z vybraných najmladších čajových lístkov). 

Objavte tajomstvo čajov Darjeeling

Vo výške 6 000 metrov nad planinou Dooars v Západnom Bengálsku vyzerajú svieže čajové plantáže v Darjeelingu pokojne ako zenové záhrady. Za vzácneho jasného jarného rána je možné za zelenými kopcami vidieť horu Kančendžengu na indicko-nepálskych hraniciach.

Čerstvo nazbierané lístky prichádzajú do tovární dvakrát denne a po pochmúrnom začiatku sezóny sa stovky robotníkov snažia udržať si svoj príjem. Dobrá príprava čaju pri First Flush (prvom zbere v roku) je rozhodujúca. Čaje First Flush predstavujú len malé percento celkovej úrody čajových fariem v Darjeelingu, ale tvoria väčšinu ich príjmov. Tieto jemné, skoré jarné čaje patria medzi najžiadanejšie na svete a na veľkoobchodnom trhu sa môžu predávať za stovky dolárov za kilogram.

V každej záhrade sa kvalita daného čaju môže líšiť z roka na rok, a dokonca aj zo dňa na deň - nedostatok dažďa na oboch stranách kopca, príliš veľa slnka v údolí alebo odchod skúseného triediča listov môže znamenať rozdiel medzi obyčajným a vynikajúcim čajom Darjeeling.

Ale čo presne je čaj Darjeeling a prečo je taký obľúbený? Na začiatok je dobré poznať jeho pôvod.

Stručná história čaju Darjeeling

Severovýchodná India je jedným z miest, kde čajovník Camellia sinensis pochádza, a záznamy a etnografia v tejto oblasti dokumentujú jeho používanie ako potraviny a ľudového liečiva už pred stovkami rokov. Ako každodenný nápoj sa však čaj dostal do indickej kultúry až v dôsledku koloniálneho systému. Briti sa ho nevedeli nabažiť (čaju alebo koloniálneho systému) a pred porážkou Číny v prvej ópiovej vojne v roku 1842, ktorú spôsobila nerovnováha v obchode v dôsledku ich nenásytnej túžby po čínskom nápoji, sa rozhodli zabezpečiť si vlastné zásoby pestovaním rozsiahlych záhrad Camellia sinensis var. sinensis v slnečnej, nízko položenej oblasti susediacej s Himalájami nazývanej Assam. Pôvodná odroda assamica sa však nakoniec ukázala ako vhodnejšia pre tropické prostredie a stala sa typom, ktorý sa v tejto oblasti pestuje dodnes.

Rastlina assamica s veľkými listami produkuje silný, štipľavý a sladový čierny čaj, ktorý sa stal ochrannou známkou Assamu. V chladnejšom a svahovitom prostredí Darjeelingu sa však darí odrode sinensis s malými listami, ktorá produkuje čaj s jemnou, ale komplexnou kvetinovou a ovocnou chuťou. Tieto semená sinensis boli od konca 30. rokov 19. storočia kradnuté z Číny; v tom čase Čína múdro udržiavala čajovníky a všetky poznatky o výrobe čaju ako štátne tajomstvo. V roku 1841 Archibald Campbell, civilný chirurg indickej lekárskej služby, prvýkrát zasadil čaj sinensis v Dárdžilingu. O niekoľko rokov neskôr britská Východoindická spoločnosť vyslala do Číny škótskeho botanika Roberta Fortunea, aby z krajiny prepašoval ďalšie čajové semená a čajovníky, aby Briti mohli pokračovať v pokusoch s rôznymi čajovníkmi s cieľom masovej produkcie.

Podrobnejšiu históriu čaju Darjeeling si môžete prečítať vo vynikajúcej knihe Jeffa Koehlera Darjeeling, ale stačí povedať, že v 50. rokoch 19. storočia začali Briti a hŕstka čínskych plantážnikov v tejto oblasti úspešne vyrábať charakteristický čierny čaj.

Niečo, čo treba mať na pamäti: Hoci britský koloniálny systém nakoniec zvrhlo indické hnutie za nezávislosť, čajové záhrady v Dárdžilingu sa dnes spravujú viac-menej rovnako ako vtedy. Pracovníci žijú na farme a majiteľ poskytuje dotácie na bývanie, stravu, zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie. Stroje na spracovanie sú v mnohých prípadoch viac ako storočné; manažéri si stále robia poznámky do kníh viazaných v koži a vážia čajové lístky na ochutnávky pomocou ručnej mosadznej váhy - štandardom je stará minca, ktorá váži 2,8 gramu. Jednotlivé šarže sú hrdo označené podľa sídla. Indickí majitelia spoločností možno nahradili britských a kedysi malé horské stanice Kurseong, Kalimpong a mesto Darjeeling sú dnes preplnené oblasti, ktoré sa snažia uživiť rastúcu populáciu na erodujúcich svahoch hôr. Z čisto čajového hľadiska je však Darjeeling živý a dynamický.

Čo je čaj Darjeeling?

Darjeeling je jedným z mála čajov s certifikátom pôvodu. Od roku 1999 sa ako "Darjeeling" smie označovať len čaj vyrobený v 87 registrovaných záhradách v tomto okrese - hoci sa to veľmi nekontroluje a falzifikátov je veľa; ako Darjeeling sa predáva oveľa viac čaju, ako by tieto farmy mohli vyprodukovať. Aby toho nebolo málo, v niektorých krajinách, kam sa čaj vyváža, môžu výrobcovia zmesí označiť veľa čaju ako Darjeeling, ak 51 % alebo viac lístkov pochádza z Darjeelingu.

Technicky možno ako Darjeeling označiť akýkoľvek druh čaju z tejto oblasti, čo v súčasnosti môže znamenať celý rad bielych, polozelených a zelených čajov popri bežných čiernych odrodách. Väčšinou však pod pojmom čaj Darjeeling rozumieme jeden zo štyroch po sebe nasledujúcich zberov, každý z jednej usadlosti, ktorý poskytuje výrazne aromatickú a ľahkú až stredne plnú šálku. Niektoré z používaných listov sinensis pochádzajú z čínskych zásob: buď ide o pôvodné semená, ktoré boli odobraté z Číny a prenesené do Darjeelingu, alebo o potomkov (semená) týchto pôvodných rastlín. Iné sú klony, čo sú kultivary vyšľachtené pre špecifické chuťové alebo rastové vlastnosti a množené odrezkami. Hoci na všetkých darjeelingských farmách stále prevláda odroda sinensis, väčšina z nich v súčasnosti pestuje aj malé percento listov assamica.

Darjeeling First Flush Tea

Začiatkom apríla sa v Darjeelingu zvyčajne začína každoročný zber. Čajové kríky počas zimy spali a teraz, keď teplota začína stúpať, vypučia nové púčiky plné niekoľkomesačných zásob živín. Tieto mladé lístky sú však jemné a vyžadujú si šetrné zaobchádzanie, aby sa prejavila ich svieža chuť a jedinečné fenolové zlúčeniny.

Hoci sa Darjeeling First Flush zvyčajne zaraďuje medzi čierne čaje, mal by mať vlastnú kategóriu, pretože žiadny iný čaj sa mu nevyrovná. Po odtrhnutí sa čerstvé lístky prinesú do miestnosti a rozložia sa v šachovnicových žľaboch: dlhých stoloch s okrajmi, so sitami v spodnej časti a ventilátormi na konci, aby sa medzi lístkami pohyboval vzduch. Ak je obzvlášť teplo alebo vlhko, tieto ventilátory môžu vháňať horúci vzduch, aby urýchlili stratu vlhkosti, ale za ideálnych podmienok prebieha tvrdé vädnutie, ako sa nazýva, zvyčajne pri izbovej teplote približne 12 hodín. Potom sú listy oveľa poddajnejšie a začne sa rozvíjať opojná kvetinová vôňa.

Ďalšou fázou je valcovanie listov, ktoré naruší ich bunkové steny, urýchli uvoľňovanie oxidačných enzýmov a prerozdelí vlhkosť, čím sa aromatické šťavy dostanú na povrch. Počas tejto fázy sa dávky listov vyprázdňujú do zásobníkov masívnych liatinových valcovacích strojov, ktoré v mnohých prípadoch pochádzajú z počiatkov pestovania Darjeelingu. Tlak v násypke sa dá nastaviť tak, aby sa určilo, ako silno sa listy pritlačia k spodnej násypke, kde sa hnetú cez vyvýšené hrebene. Predpokladá sa, že práve tieto valcovacie stroje prispievajú k jedinečnej chuti čajov Darjeeling.

Zrolované listy sa potom môžu nechať oxidovať krátky čas (zvyčajne nie dlhšie ako 15 minút) alebo v niektorých prípadoch vôbec.

Potom sa listy zahrejú, keď sa rozložia v tenkých, rovnomerných vrstvách na kovové dopravné pásy a pečú sa vo veľkej peci, často pri teplote približne 250 °C po dobu približne 20 minút. Keď sa suché listy nakoniec roztriedia podľa veľkosti do tried, je First Flush pripravený na pitie.

To je zásadný rozdiel oproti iným typom výroby čierneho čaju, pri ktorých sa zrolované lístky nechávajú oxidovať oveľa dlhší čas. Táto dlhá oxidácia umožňuje, aby sa v listoch vyvinuli triesloviny, teaflavíny a tearubigíny, ktoré ho zmenia zo sviežeho a rastlinného na tmavý a ovocný. Keďže tento proces prebieha v čaji First Flush Darjeeling len minimálne, čaj si zachováva jarný charakter s tónmi bylín, kvetov a orechov a v šálke má svetlo zlatistú farbu.

Až do 80. rokov 20. storočia sa Darjeeling First Flush vyrábal skôr ako bežný čierny čaj (podobne ako dnes známy štýl Second Flush) s predĺženým časom oxidácie listov - čo preferoval Sovietsky zväz, najväčší dovozca čaju Darjeeling. Keď sa však ZSSR rozpadol, rozpadol sa aj sovietsky trh s čajom a výrobcovia si zrazu museli nájsť iných odberateľov pre svoje skoré jarné úrody. Niektorí dlhoroční nemeckí nákupcovia čaju, ktorí boli zvedaví na iný chuťový profil, nadviazali spoluprácu s niekoľkými záhradami a začali vyrábať nový, "ľahký, svetlý" štýl. Jeden z manažérov si myslel, že to zodpovedá nemeckým preferenciám pre pivo a víno: trpké a svieže. Nemecký trh vďaka svojej novej zvýšenej kúpnej sile podnietil výrobcov čaju Darjeeling, aby skrátili čas oxidácie čaju first flush, až takmer vymizol; v súčasnosti je obľúbeným a vysoko ceneným štandardom.

Čaj Darjeeling Second flush

Tri týždne po prvom zbere sa obnovujú nové púčiky a kríky sú pripravené na ďalšie kolo zberu. Tieto neskoršie jarné lístky sú v zrelšom štádiu rastu, ale stále obsahujú zlúčeniny, ktoré poskytujú bohatú a komplexnú šálku. Tento hlboko ovocný, korenistý a pižmový charakter sa stal charakteristickým znakom čaju Darjeeling.

Čaje z druhej flush sa skladajú z rovnakých základných krokov ako čaje z prvej flush, ale každý krok má iné parametre: pri vädnutí nedochádza k takej extrémnej strate vlhkosti, rolovanie je intenzívnejšie, doba oxidácie po rolovaní je výraznejšia a praženie môže byť teplejšie a dlhšie.

Čaj Darjeeling Monsoon flush

V júni zasiahne Západné Bengálsko monzún a množstvo dažďa spôsobí, že čajové kríky rastú. Nový rast je rýchly a prudký, čo rastlinám prospieva, ale škodí chuti čaju. Čaje Darjeeling z monzúnového obdobia majú zvyčajne tenké telo a jednofarebnú chuť, čo však neznamená, že sú zlé, len sa hodia na menej hodnotné účely. Ich drevitej chuti môže prospieť mlieko a cukor, a keďže sa predávajú za zlomok ceny čajov z prvého a druhého flushu, sú ideálne do čajových zmesí vrecúšok.

Čaje Darjeeling z jesenného zberu

Ak sú v októbri a novembri vhodné podmienky, pestovatelia môžu produkovať aj jesenný flush, ktorý má podobný charakter ako druhý flush, ale má o niečo menej výraznú chuť a často oveľa nižšiu výťažnosť. Tento štýl je pomerne zriedkavý, a to nielen z poľnohospodárskych dôvodov; jeseň je dôležitým dovolenkovým obdobím pre nepálskych a západobengálskych plantážnikov.

4 gramy (1-2 čajové lyžičky) na 300-350 ml, teplota vody 95 °C, lúhovanie 3-4 minúty.

čierny čaj

Alternatívne produkty5