Kávovníkový čaj je bylinný čaj zo sušených šupiek a dužiny plodov kávovníka, ktoré zostávajú po zbere kávových zŕn. Je známy aj pod názvom cascara, zo španielskeho cáscara, čo znamená "šupka". Je podobný tradičnému nápoju v Jemene a Etiópii. Tento organický variant pochádza z brazílskej kávovej farmy Camocim. viac
Čaj Cascara, známy aj ako "kávový čaj", sa vyrába zo sušených šupiek kávových čerešní. Po extrakcii kávových zŕn na výrobu kávy zostávajú šupky a niekedy aj čiastočne fermentovaná sladká dužina, ktoré sa inak často vyhadzujú ako odpad (alebo sa používajú ako hnojivo). Namiesto toho sa tieto šupky môžu vysušiť a použiť na výrobu čaju.
Cascara má sladšiu chuť ako tradičný čierny čaj alebo káva, s jemnými ovocnými a kvetinovými tónmi, a obsahuje menej kofeínu ako káva, ale viac ako väčšina čajov. Chuť je krížencom čaju a kávy s tónmi čerešní, jabĺk, hrozna a medu. Chuť je podobná rooibosu alebo šípkovému čaju.
Cascara je obľúbená pre svoje povzbudzujúce účinky a považuje sa za alternatívu tradičnej kávy alebo čaju s vyšším obsahom niektorých antioxidantov. Tento nápoj sa môže piť teplý alebo studený a stáva sa čoraz obľúbenejším v kaviarňach a medzi milovníkmi kávy, ktorí hľadajú nové zážitky.
Fazenda Camocim
Espírito Santo, ktoré sa nachádza na juhovýchode Brazílie, ponúka úžasnú kombináciu úchvatného pobrežia, zelených hôr a kvitnúcich lesov. Uprostred tejto živej krajiny sa nachádza pozoruhodný kávový projekt známy ako Café Bio. Na tejto biodynamickej farme s rozlohou približne 600 hektárov rastie viac ako 300 000 kávovníkov, z ktorých každý zohráva dôležitú úlohu pri výrobe výnimočnej kávy a čaju cascara.
Projekt Café Bio využíva biodynamické poľnohospodárstvo, čo je holistický, ekologický a etický prístup k poľnohospodárstvu, ktorý zahŕňa podobné metódy a hodnoty ako ekologické poľnohospodárstvo. Tento prístup k poľnohospodárstvu podporuje sebestačnosť poľnohospodárov a pôdy a zároveň obmedzuje používanie pesticídov, hnojív alebo herbicídov. Zníženie závislosti od používania chemikálií zlepšuje kvalitu pôdy a môže pomôcť lepšie zachovať prirodzené chute a zdravotné výhody kávovníka. Cieľom biodynamického poľnohospodárstva je fungovanie a zachovanie prirodzeného ekosystému pôdy a poľnohospodárske metódy sa používajú so zámerom zachovať prirodzenú funkciu a rovnováhu pôdy. Dodržiavaním biodynamických poľnohospodárskych postupov sa projekt Café Bio snaží zlepšiť kvalitu života poľnohospodárov, okolitej komunity a životného prostredia tým, že zvyšuje kvalitu pôdy, chráni vodné zdroje a znižuje emisie uhlíka. Záväzok dodržiavať biodynamické poľnohospodárske metódy nielenže zabezpečuje udržateľnosť produkcie kávy, ale prispieva aj k celkovému blahu životného prostredia.
Projekt Café Bio, poháňaný duchom inovácií, sa neustále snaží zvyšovať úroveň kávového priemyslu. Farma investuje do výskumu, pestovania nových odrôd a experimentovania s pôdou a rastlinnými procesmi s cieľom zlepšiť kvalitu kávy. Dôraz kladie aj na zlepšovanie postupov po zbere, skúmanie rôznych metód fermentácie a nadväzovanie nových partnerstiev.
Okrem kávy si projekt Café Bio uvedomuje aj hodnotu kaskáry, šupky zo sušených kávových čerešní, ktorá sa v procese výroby kávy často vyhadzuje. Cascara znamená v španielčine "šupka" a dá sa pripraviť podobne ako čaj. Je bohatá na antioxidanty a živiny, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a pohode. Chuť čaju cascara sa môže líšiť v závislosti od pestovateľskej oblasti, zrelosti kávovej čerešne pri zbere a spôsobu prípravy. Cascara vyrábaná spoločnosťou Fazenda Camocim, ktorá je súčasťou projektu Café Bio, ponúka jedinečnú alternatívu k šálke kávy a je nasýtená mierne sladkými tónmi ibišteka, hrozienok a javora. Vďaka starostlivému spracovaniu a pozornosti venovanej detailom farma zabezpečuje, že cascara je najvyššej kvality a odráža rovnakú oddanosť a remeselnú zručnosť, akú možno nájsť pri výrobe kávy.
Podmanivá krajina Espírito Santo a jedinečný projekt Café Bio vytvárajú harmonickú symfóniu prírody, kultúrneho dedičstva, výnimočnej kávy a lákavej chuti čaju cascara. Práve vďaka odhodlaniu pestovateľov a projektu Café Bio sa odvíja výnimočná cesta každej aromatickej šálky a nálevu.
Použite vodu s teplotou 90 °C (nie vriacu), približne 5-8 gramov kôry na 250 ml. Lúhujte podľa chuti 3-10 minút.
sušené kávové šupky z kávovníkových čerešní