Známy a obľúbený polozelený čaj GABA tentoraz z krásneho ostrova Formosa (Tai-Wan).
Čaje GABA sú uznávané najmä pre svoj vysoký obsah antioxidantov a ďalších látok. Nemôžem zabudnúť na typickú chuť.
Ak by sme mali sledovať históriu tohto čaju, začali by sme v Japonsku. Tu vedci hľadali nové spôsoby, ako udržať potraviny dlho čerstvé. Ich objavom bolo, že pri okysličovaní v atmosfére bohatej na dusík sa niektoré látky v čaji menia na takzvané častice gaba.
Výrazná chuť nálevu pripomína kvalitné čierne čaje s tipsom a viac oxidované čínske čaje.
Dávkovanie 3-4 gramy na 150 ml vody s teplotou 80-90 °C, lúhujte 2-3 minúty.
Michal Pokorný Overená recenzia
Kladytmavší nálev,plná a velmi dobrá chut bez hořkosti.zatím asi jeden z nejlepších oolongů.
Zápory
Jan Kroupar Overená recenzia
KladyVýborná výtěžnost = i na pátý nálev stále dobrá chuť. Celkově vynikající chuť co se dá popíjet celý den.
Zápory
Ako pripravovať rôzne druhy čaju
Bez ohľadu na to, aký spôsob lúhovania preferujete, skvelý čaj by mal mať vždy fantastickú chuť - sladkú, aromatickú a bez horkosti. Príprava čaju nie je raketová veda, ak začnete s kvalitnými lístkami od najlepších pestovateľov! V tejto pomôcke sa spoločne pozrieme na to, ako vyladiť svoje techniky a pripraviť tú najlepšiu šálku čaju.
Taiwanské polozelené čaje (wulongy)
Polozelené čaje z Taiwanu, známe aj ako oolongy, patria medzi najlepšie čaje na svete. Tieto čaje sú vysoko cenené pre svoju jedinečnú chuť, vôňu a kvalitu.
Čaj oolong je druh čaju, ktorý sa vyznačuje špecifickým spôsobom spracovania a stupňom oxidácie. Tieto čaje sa vyrábajú z časti oxidovaných a z časti neoxidovaných lístkov, čo im dodáva charakteristický vzhľad a chuť, ktoré sa líšia od iných druhov čaju, ako je zelený alebo čierny čaj.
Taiwan je známy ako jedna z najvýznamnejších krajín produkujúcich oolong vďaka svojmu podnebiu a vyspelým poľnohospodárskym postupom. Slovo Formosa, ktoré sa niekedy používa pre Taiwan, pochádza z portugalského výrazu pre "krásnu krajinu".
Na prípravu čaju oolong sa používajú len lístky najlepšej kvality, ktoré sa najprv sušia na slnku a potom sa krátko pražia. Lístky sa potom spracúvajú špeciálnym spôsobom, ktorý zahŕňa niekoľko fáz stočenia a sušenia. Tieto procesy spôsobujú, že listy oxidujú len čiastočne, vďaka čomu zostávajú svieže a zelené, ale zároveň získavajú jemnejšiu a komplexnejšiu chuť.