Známy a obľúbený polozelený čaj GABA tentoraz z krásneho ostrova Formosa (Tai-Wan).
Čaje GABA sú uznávané najmä pre svoj vysoký obsah antioxidantov a ďalších látok. Nemôžem zabudnúť na typickú chuť.
Ak by sme mali sledovať históriu tohto čaju, začali by sme v Japonsku. Tu vedci hľadali nové spôsoby, ako udržať potraviny dlho čerstvé. Ich objavom bolo, že pri okysličovaní v atmosfére bohatej na dusík sa niektoré látky v čaji menia na takzvané častice gaba.
Výrazná chuť nálevu pripomína kvalitné čierne čaje s tipsom a viac oxidované čínske čaje.
Dávkovanie 3-4 gramy na 150 ml vody s teplotou 80-90 °C, lúhujte 2-3 minúty.
Ako pripravovať rôzne druhy čaju
Bez ohľadu na to, aký spôsob lúhovania preferujete, skvelý čaj by mal mať vždy fantastickú chuť - sladkú, aromatickú a bez horkosti. Príprava čaju nie je raketová veda, ak začnete s kvalitnými lístkami od najlepších pestovateľov! V tejto pomôcke sa spoločne pozrieme na to, ako vyladiť svoje techniky a pripraviť tú najlepšiu šálku čaju.
Taiwanské polozelené čaje (wulongy)
Polozelené čaje z Taiwanu, známe aj ako oolongy, patria medzi najlepšie čaje na svete. Tieto čaje sú vysoko cenené pre svoju jedinečnú chuť, vôňu a kvalitu.
Čaj oolong je druh čaju, ktorý sa vyznačuje špecifickým spôsobom spracovania a stupňom oxidácie. Tieto čaje sa vyrábajú z časti oxidovaných a z časti neoxidovaných lístkov, čo im dodáva charakteristický vzhľad a chuť, ktoré sa líšia od iných druhov čaju, ako je zelený alebo čierny čaj.
Taiwan je známy ako jedna z najvýznamnejších krajín produkujúcich oolong vďaka svojmu podnebiu a vyspelým poľnohospodárskym postupom. Slovo Formosa, ktoré sa niekedy používa pre Taiwan, pochádza z portugalského výrazu pre "krásnu krajinu".
Na prípravu čaju oolong sa používajú len lístky najlepšej kvality, ktoré sa najprv sušia na slnku a potom sa krátko pražia. Lístky sa potom spracúvajú špeciálnym spôsobom, ktorý zahŕňa niekoľko fáz stočenia a sušenia. Tieto procesy spôsobujú, že listy oxidujú len čiastočne, vďaka čomu zostávajú svieže a zelené, ale zároveň získavajú jemnejšiu a komplexnejšiu chuť.