Powered by Smartsupp

Genmaicha Miyazaki

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5(3)Počet hviezdičiek je 5 z 5

Cena
od 1,45 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek)50 g100 g250 g500 g

ks

Obľúbená japonská špecialita - zelený čaj sencha s praženou ryžou z prefektúry Mijazaki.

Nálev má mierne trpkú, trávovú, chlebovú chuť s ľahkým praženým nádychom. Príjemná aróma robí z tohto čaju vynikajúci nápoj na konzumáciu.

Japonský čaj s praženou ryžou

Genmaicha Miyazaki je vďaka svojej univerzálnosti jedným z najobľúbenejších japonských čajov. Môže sa piť ráno, napoludnie aj večer. Vyznačuje sa nízkym obsahom kofeínu. Tento výrazný zelený čaj, ktorý pochádza z oblasti Miyazaki, je nápojom, ktorý je ideálny na všetky druhy podujatí. Je vhodný na mnoho rôznych príležitostí. Môže sa podávať aj deťom.

Nenechajte sa však pomýliť, tento tradičný japonský čaj, ktorý je navyše ekologický, rozhodne nie je obyčajný. Genmaicha Miyazaki je len polovica čaju. Druhú polovicu čajovej zmesi tvorí pražená ryža. Pražený nádych je cítiť aj vo vôni a chuti čaju. Zaujímavé zloženie v sebe spája aj trávové a orechové tóny.

Pôvod čaju

Genmaicha (genmaicha) je čajová špecialita, ktorá kombinuje zelený čaj sencha (alebo bancha) s praženou ryžou (genmai). Táto kombinácia vznikla medzi chudobnými Japoncami, ktorí chceli ryžou nahradiť drahé čajové lístky. Výsledkom bol príjemný čaj, ktorý sa rozšíril nielen medzi všetky vrstvy japonského obyvateľstva, ale do celého sveta. Dodnes sa však stretávame s pojmom "ľudový čaj", ktorý odkazuje na pôvod nápoja s nezvyčajnou praženou arómou.

Genmaicha je známa aj ako "popcorn tea". Je to preto, že pri pražení ryže niektoré zrnká praskajú podobne ako popcorn.

Čaj Genmaicha Miyazaki pochádza z prefektúry Miyazaki, ktorá sa nachádza na Kjúšu, treťom najväčšom, najjužnejšom a najzápadnejšom ostrove Japonska. Kjúšu je vstupnou bránou do krajiny. Oblasť Mijazaki sa považuje za kolísku japonskej civilizácie a miestneho čajového umenia. Čaje sa tu rodia v nádhernej scenérii horských masívov, riek a tyrkysového oceánu. Genmaicha sa tu pestuje ekologickým spôsobom.

Čajové lístky

Genmaicha Miyazaki je pozoruhodná kompozícia plochých trávnatých zelených čajových lístkov a hnedej, ľahko praženej prvotriednej ryže. Čajové lístky tvoria presne polovicu tejto pozoruhodnej čajovej špeciality. Mieša sa s ryžou v pomere 1:1. Zeleno-hnedú čajovú symfóniu plochých hranatých lístkov a nadýchaných ryžových zŕn odľahčujú belavé vločky ryže, ktoré vyskočili počas praženia.

Čajový nálev

Tradičný zelený čaj ponúka ticho a hlas vzdialenej ostrovnej krajiny preslávenej svojím kultúrnym dedičstvom. To sa odráža v zlatozelenom náleve Genmaicha. Nesie vôňu zeleného čaju a jemne trpkú, trávovú, chlebovú až orechovú chuť s výrazným praženým charakterom.

Genmaicha má veľmi odlišnú chuť od ostatných zelených čajov. Má rastlinnú zelenú sviežosť a ľahkú orieškovú príchuť opečenej ryže. Je neuveriteľne vyvážený a má menej horkosti ako iné zelené čaje. Genmaicha sa môže podávať teplý alebo studený a v oboch prípadoch bude vždy chutiť osviežujúco.

Tmavá ryža obohacuje čaj Genmaicha aj o kyselinu gamaaminomaslovú (GABA), ktorá prináša úľavu od stresu. Čaj je tak viac než príjemným spoločníkom v dnešnom modernom svete plnom zhonu.

Obsahuje čaj Genmaicha kofeín?

Genmaicha sa vyrába z pravého čaju, preto vždy obsahuje kofeín. Obsah kofeínu je však zvyčajne nižší ako v iných zelených čajoch. Pomer praženej ryže a zelených čajových lístkov sa môže líšiť a obsah kofeínu závisí od tohto pomeru. Čím viac hnedej ryže obsahuje, tým menej kofeínu poskytne. Je to preto, že na prípravu šálky čaju použijete rovnaké množstvo bez ohľadu na pomer ryže a listov. Niekedy môže byť pomer pol na pol, takže môžete očakávať polovičný obsah kofeínu ako v šálke čistého čaju bancha/sencha.

Ak chcete znížiť obsah kofeínu, vyberte si čaj genmaicha zmiešaný s čajom bancha. Bancha sa vyrába zo starších, zrelších čajových lístkov, ktoré prirodzene obsahujú menej kofeínu ako mladšie lístky a púčiky. Genmaicha, ktorá zvyčajne obsahuje najvyššie množstvo kofeínu, sa vyrába z čaju sencha alebo gyokuro a obohacuje sa o prášok zeleného čaju matcha. Ďalej znížte množstvo použitého čaju a lúhujte ho pri nižších teplotách vody.

5 gramov na 300 ml vriacej vody (tesne pred vznikom varu), lúhujte 2-3 minúty. Čaj môžete lúhovať trikrát, pričom pri každom ďalšom lúhovaní mierne predĺžte dobu lúhovania.

zelený čaj sencha, pražená ryža

Alternatívne produkty5