Vynikajúca trieda gyokuro ("perlová rosa"), ktorá pochádza z tienistých plantáží (odtiaľ názov Kabusé alebo Kabusécha) v blízkosti mesta Fukuoka. Čaj gyokuro je najušľachtilejší z japonských zelených čajov. Najjemnejšie lístky tohto čaju dodávajú nálevu vynikajúcu chuť a smaragdovú farbu.
Zaujímavosti o čaji gyokuro
- Tento druh čaju bol objavený v roku 1835 a odvtedy jeho popularita stále rastie. Len nedávno sa však stal natoľko známym, že bol zaradený do štúdií o rakovine a iných zdravotných ochoreniach.
- V roku 1835 obchodník s čajom Kahei Yamamoto VI náhodou vytvoril nový druh čaju. Rodina, u ktorej býval, zakryla svoje čajové rastliny, aby ich ochránila pred mrazom. Vzal lístky, zroloval ich do malých guľôčok a zistil, že po vylúhovaní chutia vynikajúco. Tak sa zrodil čaj Gyokuro. Nový čaj predával pod názvom "Rosná guľôčka". Teraz je známy ako Gyokuro.
- Gyokuro v preklade znamená "perlová/nefritová rosa", čo odkazuje na svetlozelený odtieň, ktorý získava po zaliatí. Je to príhodný názov pre tento čaj, ktorý vytvára nádherne sýtozelenú farbu.
- Čajovník je približne 20 dní chránený pred slnkom špeciálne vyrobenými slamenými rohožami, ktoré umožňujú zvýšiť obsah kofeínu v listoch a posilniť aminokyseliny, čo vedie k sladšej a silnejšej chuti. Vďaka procesu pestovania majú lístky veľmi špecifickú arómu, ktorú si nemožno pomýliť.
- Keďže listy sú počas procesu pestovania dlho zakryté, sú tmavé a produkujú tmavý čaj, ktorý má takmer machovo zelenú farbu. Bohatosť jeho farby sa odráža aj v jeho bohatej chuti, ktorá pozostáva z niekoľkých vrstiev chutí, ktoré sa nikdy neprekrývajú.
- Sladkosť čaju Gyokuro je jedným z dôvodov, prečo ho ľudia tak milujú. Má bohatú, viacvrstvovú chuť, ktorá sa nepodobá žiadnemu inému druhu zeleného čaju.
- Tento druh čaju patrí medzi najdrahšie zelené čaje, ktoré si môžete kúpiť. Dôvodom je dlhý proces pestovania a jemnosť lístkov. Jeho cena však stojí za to, a preto sa pomaly stáva čoraz populárnejším.
- Tento čaj sa lúhuje pri nižšej teplote ako iné zelené čaje. Preto je dôležité mať predhriatu kanvicu, aby voda pri zalievaní zostala horúca. Dlhšie lúhovanie pri nízkej teplote umožňuje rozvinúť chuť.
Na 300 ml čaju použite 6 gramov (1 čajovú lyžičku), zalejte vodou s teplotou 60-75 °C. Nechajte lúhovať 1-2 minúty. Tento čaj je vhodný pre viacero nálevov.
Gyokuro - všetko, čo chcete vedieť o tomto japonskom čaji
Čaj Gyokuro je vysoko cenený japonský zelený čaj, ktorý sa vyznačuje jemnou sladkou chuťou a intenzívnou zelenou farbou. Na rozdiel od iných zelených čajov sa pestuje v tieni, čo mu dodáva jedinečnú arómu a obsah aminokyselín. Pitie čaju gyokuro môže mať vďaka obsahu antioxidantov a aminokyseliny L-theanínu viaceré zdravotné výhody. V tomto článku sa dozviete o pestovaní, príprave, skladovaní a ďalších zaujímavostiach o čaji gyokuro.
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.