Veľmi bohatý pražený variant stonkového čaju Kukicha z kultivaru Yabukita. Chuť je príjemne sladká, pražená s jemnými kávovými tónmi.
Vďaka nízkemu obsahu kofeínu je Hoji-Kukicha vhodná na celodenné pitie, najmä k jedlu. Obsahuje mnoho stopových prvkov.
Vetvičky z jarného zberu Sencha sa pražia samostatne, aby sa z nich pripravil čaj Kukicha, známy aj ako vetvičkový čaj. Hoci niektoré čaje Kukicha obsahujú aj čajové lístky Sencha, tento pražený čaj Kukicha sa vyrába len zo stoniek a vetvičiek. Vzhľad tohto čaju možno najlepšie opísať ako vtáčie hniezdo - malé vetvičky, väčšinou rovnakej veľkosti, sú opražené do sýto kakaovo hnedého odtieňa. Keďže vetvičky a stonky čajovníka obsahujú len minimálne množstvo kofeínu, tento čaj je príjemným večerným nápojom. Vzhľadom na absenciu lístkov sa pražený kukichu môže lúhovať pri vyššej teplote vody a dlhšie ako zelený listový čaj bez toho, aby zhorkol.
3-6 gramov (1-2 čajové lyžičky) na 300-350 ml vriacej vody, lúhujte 1-3 minúty.
pražený zelený čaj
Amnaa Overená recenzia
KladyVelmi zajímavá záležitost. Velice pečená, až připálená chuť. Za mě velmi umami. S typickým čajem nemá nic společného.
ZáporyDokážu si čaj určitě představit během pojídání japonských pokrmů, škoda, že nesnáším sushi :D
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.