Stredne kvalitný čínsky zelený čaj s vôňou kvetov jazmínu (bez pridaných aróm), žltozelený nálev, mierne príjemne horký, s výrazne jazmínovo sladkou chuťou.
Jasmínový čaj je jedným z najznámejších voňavých čajov na svete. Tento čaj si získal popularitu počas dynastie Ming, keď boli kvety všade. Kvety sa zobrazovali na jemných čínskych dekoráciách a boli súčasťou slávnostných a kultúrnych podujatí. Niet divu, že čajoví majstri dokázali nájsť spôsob, ako okoreniť tradičné čajové zmesi jemnými kvetmi.
Jasmínový čaj je úzko spojený s mestom Fu-čou v Číne. Jazmín bol do Číny dovezený počas dynastie Han a čoskoro potom sa začal používať na aromatizáciu čaju. Kvet jazmínu sa v budhizme považuje za jeden zo svätých kvetov a má náboženský a kultúrny význam v celej Ázii. Jasmínový čaj je tiež úzko spojený s jeho medicínskym využitím a s meditačným rituálom prípravy známym ako čajový obrad Gongfu.
Popularita jazmínového čaju sa rozšírila aj mimo Číny, keď sa stal jedným z prvých vyvážaných čajov koncom 19. storočia. Čaj sa dostal na západné pobrežie a čoskoro si získal oddaných priaznivcov medzi konzumentmi čaju.
Zelený jazmínový čaj, ktorý sa tradične pripravuje lúhovaním zelených čajových lístkov s jazmínovými kvetmi, je známy svojimi zdraviu prospešnými účinkami. Objavte lahodnú chuť jazmínového zeleného čaju a zistite, ako sa dostáva z čajových záhrad do vašej šálky.
4-6 gramov (1-2 čajové lyžičky) na 300-350 ml vody pri teplote 85-90 °C.

Koľko gramov sypaného čaju obsahuje jedna čajová lyžička?
Čajová lyžička je často používanou mierou pre množstvo čaju, ktoré pridávame do šálky. Množstvo gramov čaju na čajovú lyžičku sa však môže veľmi líšiť v závislosti od mnohých faktorov. Rôzne druhy čaju, veľkosť čajovej lyžičky, balenie a konzistencia čaju môžu ovplyvniť, koľko čaju sa zmestí na čajovú lyžičku. V tomto článku sme preskúmali príklady rôznych sypaných čajov a približné hmotnosti, ktoré by sa mali zmestiť na štandardnú čajovú lyžičku.

Je dôležitá voda použitá na prípravu čaju?
Výber správnej vody na prípravu čaju je dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje výslednú chuť nápoja. Text skúma možnosti použitia vody z rôznych zdrojov a upozorňuje na vlastnosti vody, ako je pH a tvrdosť, ktoré je potrebné zohľadniť. Na výber je voda z vodovodu alebo balená voda, pričom vhodný výber závisí od konkrétnych vlastností vody a preferencií pri príprave čaju.

Ako skladovať čaj a čomu sa vyhnúť
Pri umení prípravy čaju nejde len o schopnosť správne ho uvariť a vybrať vhodnú príležitosť na jeho podávanie. Dôležitým faktorom je aj spôsob, akým ho skladujeme. Práve v ňom sa totiž ukrýva kľúč k tomu, aby si čaj zachoval svoju kvalitu, chuť a vnútornú silu aj po dlhšom čase. Nezabúdajme teda na význam správneho skladovania čaju!














