Exkluzívna varianta organického čierneho čaju z japonskej oblasti Kagošima.
Tento výnimočný čaj vás zaujme svojou jemne maslovou chuťou s jemnou stopou sladkého medu a sliviek.
Každý dúšok je neuveriteľným pôžitkom. Rozhodne čaj, na ktorý nezabudnete.
Odroda čaju Benifuuki
Benifuuki (alebo tiež Benifuki) vo voľnom preklade znamená "červené bohatstvo a česť".
Táto odroda, ktorá bola pôvodne určená pre čierny čaj a oolong, ale v súčasnosti sa spracováva aj ako zelený čaj.
Benifuuki sa môže pestovať vo všetkých regiónoch Japonska a je odolná voči rôznym chorobám.
Zaujímavosťou je, že čas zberu sa líši v závislosti od druhu čaju, ktorý sa má vyrábať. Napríklad pri čiernom čaji je čas zberu o jeden až dva dni neskôr ako pri odrode Yabukita, ale pri zelenom čaji je čas zberu o týždeň neskôr ako pri odrode Yabukita.
História čaju Benifuuki
Čaj Benifuuki vznikol krížením odrôd Benihomare a MakuraCd86 v roku 1965 v Makurazaki v prefektúre Kagošima. Správny semenáč bol vybraný o mnoho rokov neskôr a zaregistrovaný v roku 1993.
Čajovník MakuraCd86 je celkom výnimočný. Pochádza z oblasti Darjeeling, ktorá produkuje jedny z najlepších čajov v Indii.
Benihomare je odroda assamica (vyskytuje sa najmä v Indii a na Srí Lanke), zatiaľ čo MakuraCd86 je odroda sinensis (obľúbená v Číne a Japonsku). Benifuuki je v mnohých ohľadoch hybridná čajovina!
Táto odroda poskytuje pri zbere o 30 % vyššie výnosy ako odroda Yabukita.
Ako zelený čaj má výraznú chuť a vysokú trpkosť. V tejto forme má však najvyššiu koncentráciu metylovaných katechínov zo všetkých japonských odrôd.
Benifuuki je kvalitný čierny čaj s jemnou chuťou a vynikajúcou arómou. Rovnako ako všetky wakoucha (japonské čierne čaje) sa najlepšie pije bez mlieka alebo cukru.
4-6 gramov na 300 ml vody pri 90-95 °C, lúhujte 3-5 minút.
čierny čaj
Michal Pokorný Overená recenzia
Kladyčajová rarita,která stojí (nejen) za ochutnání,výborná kvalita,zajímavá a velmi dobrá chut.jeden z nejlepších černých čajů.
Záporyna běžné popíjení asi trochu dražší,ale stojí za to.
Radek Švaňhal Overená recenzia
KladyVelmi zajímavá, aromatická chuť, dá několik výrazných nálevů
ZáporyNáchylný k přelouhování (pak je velmi trpký/hořký)
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.