Fukamushicha je silne sparený zelený čaj (zvyčajne sencha). Obvykle sa japonské zelené čaje paria 30-40 sekúnd, pričom intenzívnejšie parenie prebieha po 1 minúte alebo dlhšie.
Čaj je dosť aromatický a má výraznú chuť umami. Príjemná je aj pretrvávajúca dochuť. Je vhodný aj na prípravu mizudači za studena.
Aké čajové lístky sa používajú pri procese fukamushi?
Listy sencha, gyokuro, kabusecha a dokonca aj bancha môžu byť hlboko sparené. Keď sa to urobí, názov dostane predponu fukamushi, napríklad fukamushi genmaicha.
Väčšinou však ide o fukamushi sencha a niekedy sa nazýva fukamushicha, čím sa označuje hlboko sparená sencha.
Aké sú výhody naparovania?
Proces naparovania má veľký vplyv na chuť zeleného čaju. Hlavnou výhodou používania procesu fukamushi je, že potláča trpkosť a zároveň získava viac tela a sladkosti (a chuť umami).
Dlhší čas naparovania spôsobuje, že lístky sú veľmi mäkké a ich končeky sa často lámu počas procesu rolovania. Tieto drobné čiastočky spôsobujú, že fukamushicha vyzerá ako čaj nižšej kvality, ale v skutočnosti to tak nie je.
Pri lúhovaní má tiež tmavšiu farbu a na jeho dne sa nachádza usadenina. Človek by si myslel, že je to veľmi horký čaj, ako napríklad funmatsucha.
Vzhľad fukamushichy je nevýhodou, hoci ako bonus malé čiastočky znamenajú, že sa zvyšujú cenené účinky. Ako to? Podobne ako v prípade matcha a funmatsucha, pitie malých pevných častíc znamená, že získate viac živín, ktoré sa nachádzajú v zelenom čaji (napr. katechíny), a navyše aj tie, ktoré nie sú rozpustné vo vode, ako je vláknina, niektoré vitamíny a chlorofyl.
História fukamushichy
Proces fukamuši sa stal populárnym v 60. rokoch 20. storočia, čo je relatívne nedávno. Začiatok sa však pripisuje Tozuka Toyozovi v období Meiji.
Tozuka vyvinul proces ručného stáčania, ktorý zdokonalil a neskôr navrhol na zhromaždení čajového priemyslu.
Dovtedy sa väčšina zeleného čaju v Japonsku vyrábala z parených lístkov, ktoré sa sušili na slnku. Proces valcovania výrazne zlepšil chuť a vzhľad čaju.
V dôsledku týchto nových noriem sa skúmali aj rozdiely v čase naparovania. To viedlo k vývoju moderného procesu fukamushi.
Odporúčam použiť 5 - 6 g čaju na 150 - 200 ml vody s teplotou 65 - 70 °C a lúhovať 30 s. Na druhý nálev použite rovnakú horúcu vodu a lúhujte 30 s. Pri ďalších nálevoch predĺžte čas lúhovania o 15 s. Na prípravu mizudači za studena použite 10 g na 1 l studenej vody a nechajte lúhovať 1 hodinu alebo dlhšie.
Gyokuro - všetko, čo chcete vedieť o tomto japonskom čaji
Čaj Gyokuro je vysoko cenený japonský zelený čaj, ktorý sa vyznačuje jemnou sladkou chuťou a intenzívnou zelenou farbou. Na rozdiel od iných zelených čajov sa pestuje v tieni, čo mu dodáva jedinečnú arómu a obsah aminokyselín. Pitie čaju gyokuro môže mať vďaka obsahu antioxidantov a aminokyseliny L-theanínu viaceré zdravotné výhody. V tomto článku sa dozviete o pestovaní, príprave, skladovaní a ďalších zaujímavostiach o čaji gyokuro.
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.
Obľúbené zelené čaje Číny a Japonska
Zelený čaj je obľúbeným nápojom v Číne a Japonsku. Medzi populárne čínske druhy patrí Luan Guapian, Longjing a Xinyang Maojian. V Japonsku sú obľúbené čaje ako Sencha, Gyokuro a Matcha. Každý z týchto čajov má svoju jedinečnú chuť a vôňu.