Objavte sviežosť a hĺbku chuti tejto výnimočnej triedy zeleného čaju sencha a nechajte sa uniesť tradíciou a umením japonských čajových majstrov. viac
Tento lahodný čaj sencha z oblasti Hioki, vyrobený z vybranej odrody Benifuki, predstavuje vrchol tradičnej japonskej kultúry zeleného čaju. Lístky tohto prvotriedneho čaju sú starostlivo spracované do dlhých, tmavozelených ihličiek, ktoré majú bohatú chuť a vôňu. V ich štruktúre sa nachádzajú aj kúsky polámaných listov a stopiek, ktoré dodávajú čaju jeho jedinečný charakter.
Vôňa čaju je intenzívne sladká a evokuje sviežosť a čistotu japonskej krajiny. V náleve sa spája plnosť a jemnosť s vyváženou sladkosťou a sviežimi tónmi zelenej trávy, ktoré sú doplnené harmonickými nuansami borovicového ihličia, ktoré čaju dodávajú jemnú sladkosť.
Prvý nálev: pridajte 1 gram čaju na 100 ml čerstvej vody alebo približne jednu polievkovú lyžicu na plnú kanvicu. Vodu zohrejte na 80 °C a lúhujte jednu minútu. Druhý nálev: Čaj namočte do vody s rovnakou teplotou ako pri prvom náleve, ale len na niekoľko sekúnd. Môžete pokračovať ďalšími nálevmi.
zelený čaj
Koľko gramov sypaného čaju obsahuje jedna čajová lyžička?
Čajová lyžička je často používanou mierou pre množstvo čaju, ktoré pridávame do šálky. Množstvo gramov čaju na čajovú lyžičku sa však môže veľmi líšiť v závislosti od mnohých faktorov. Rôzne druhy čaju, veľkosť čajovej lyžičky, balenie a konzistencia čaju môžu ovplyvniť, koľko čaju sa zmestí na čajovú lyžičku. V tomto článku sme preskúmali príklady rôznych sypaných čajov a približné hmotnosti, ktoré by sa mali zmestiť na štandardnú čajovú lyžičku.
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.