Pomerne vzácny čaj z odrody Camellia sinensis var. assamica (TRFK306). Ide o tzv. fialový čaj.
Tento čaj má krásne dlhé, skrútené listy s mnohými zlatými končekmi. Svetlofialové odtiene nálevu sú spôsobené odrodou čajovníka, ktorá obsahuje látku antokyanín.
Chuť nálevu pripomína zelené čaje pu-erh. Plné telo, ovocná chuť (slivky, čučoriedky), mierne korenistá dochuť.
Fialový čaj je úplne nová kategória čaju! Fialový čaj sa vyrába z listov rastliny camellia sinensis, čo je tá istá rastlina, z ktorej sa vyrába čierny, zelený, oolong a ďalšie druhy čaju. Na rozdiel od iných druhov čaju sú však lístky tejto novej odrody fialové a nie zelené. Tento čaj bol prvýkrát objavený vo voľnej prírode v indickom regióne Assam a v súčasnosti sa komerčne pestuje v africkej Keni. Tento fialový čaj pochádza z čajovej záhrady Kapkoros v okrese Bomet v Keni.
Fialový sypaný čaj má podobný chuťový profil ako oolong alebo zelený pu-erh a je ľahší ako čierny čaj, ale nemá rastlinnú chuť zeleného čaju. Má tiež veľmi vysoký obsah antokyanov, prospešných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v čučoriedkach, baklažánoch, fialovom hrozne a iných modrých, fialových alebo tmavočervených potravinách. Fialový čaj má nízky obsah kofeínu (menej ako zelený čaj, o niečo viac ako biely čaj).
5 gramov na 250-300 ml vody pri teplote 80-90 °C. Lúhujte 2-3 minúty. Môžete vyskúšať až 3 nálevy. Ideálna je príprava viacerých dávok v gaiwane s väčším množstvom čaju a kratším lúhovaním (po 10-15 sekundách).
Michal Pokorný Overená recenzia
Kladyhodně zajímavý čaj,trochu zvláštní taková bylinková , celkem výrazná chut.originální čaj,který se těžko k něčemu přirovnává .chutnal mi a určitě stoj ...viac
Zápory