Exkluzívny čaj z kávovníkových listov spracovaných ako oolong. Pochádza z odrody Kent z Tanzánie. Zaujme nielen svojím vzhľadom, ale hlavne jemnou, ľahko nasladlou chuťou. viac
Čaj z listov kávovníka z odrody Kent je pomerne neobvyklý nápoj. Jedná sa o listy kávovníka, ktoré sú spracované podobne ako ortodoxný polozelený čaj; spája v sebe jemnú horkosť kávy a hladkú nasladlú chuť čaju.
Vlastnosti čaju z kávových listov Kent
- Jemná chuť kávy
Čaj z kávových listov prináša jemnú a ľahko horkú chuť, ktorá pripomína kávu, ale má iný charakter. - Osviežujúca aróma
Kávové listy dodávajú čaju výraznú arómu, ktorá spája sviežosť a aromatický zážitok. - Nižší obsah kofeínu
Čaj z kávových listov obsahuje v porovnaní s kávou oveľa menej kofeínu, takže je ideálnym nápojom pre tých, ktorí uprednostňujú nižší stimulačný účinok. - Antioxidanty
Kávové listy sú bohaté na antioxidanty.
Čo je odroda Kent?
Odroda kávovníka „Kent“ má zaujímavú históriu, ktorá siaha do prvej polovice 20. storočia, kedy bola vyvinutá v Indii ako reakcia na potrebu odolnejších kávových rastlín schopných čeliť niektorým z najvážnejších chorôb, ktoré postihujú kávové plantáže.
Vznik tejto odrody sa datuje do 20. rokov 20. storočia, kedy bola vyšľachtená v oblasti Mysore (dnes Karnataka) v Indii. Meno „Kent“ (niekedy sa tiež používa označenie „Kent’s“) bolo odvodené od Leslie C. Kenta, anglického plantážnika, ktorý sa významne podieľal na jej vývoji a skúmaní. Kent bol znepokojený devastačným dopadom kávovej hrdze, čo je choroba spôsobená hubou Hemileia vastatrix, ktorá v tej dobe ničila kávové plantáže v mnohých kávových regiónoch sveta.
Kent sa rýchlo stal populárnym medzi farmármi vďaka svojej výnimočnej odolnosti proti kávovej hrdzi. Táto odroda sa vyznačuje silným rastom a schopnosťou produkovať konzistentne vysoké výnosy kvalitných kávových zŕn. Odroda Kent produkuje zrná, ktoré majú dobre vyvážený chuťový profil s jemnými tónmi čokolády a orechov, čo je v kávovom priemysle vysoko cenené.
Vďaka svojim pozitívnym vlastnostiam sa Kent rozšíril aj mimo Indiu, najmä do iných ázijských krajín a do niektorých oblastí Afriky (Tanzánia, Etiópia) a Latinskej Ameriky. Jeho schopnosť adaptovať sa na rôzne pestovateľské podmienky a odolávať chorobám z neho robí cenný genetický zdroj pre vývoj nových odrôd. Odolnosť odrody Kent proti kávovej hrdzi v posledných rokoch bohužiaľ klesá, čo je fenomén, ktorý môžeme pozorovať u mnohých pôvodne rezistentných odrôd kávovníkov.
Dnes je Kent cenený nielen pre svoje agronomické vlastnosti, ale aj pre svoju historickú úlohu v boji proti kávovej hrdzi. Napriek tomu, že boli vyvinuté novšie odrody s lepšou odolnosťou proti chorobám a vyššími výnosmi, Kent si zachováva svoje miesto v kávovom priemysle ako symbol inovácie a adaptácie v pestovaní kávy.
1-2 čajové lyžičky na 250 ml vriacej vody. Lúhujte 3-5 minút. Pri nižších teplotách a kratších časoch môžete skúsiť viaceronálevovú prípravu.
čaj z kávovníkových listov spracované ako polozelený čaj
Klára Šedivá Overená recenzia
Kladyvelmi výrazná chuť, dávám menší množství a slabší nálevy, pak chutná skvěle
Zápory