Vzácny čierny čaj z Južnej Kórey, konkrétne z čajovej záhrady Hannam Dawon.
Zvláštnosťou tohto čaju je, že nie je 100 % oxidovaný. Výsledkom je veľmi výrazná aróma a príjemná chuť medu a sladu.
Čaj má v Južnej Kórei dlhú históriu. Prvýkrát bol zavedený počas dynastie Shilla (668-935). Vtedy sa pil dovážaný čierny a fermentovaný čaj (pu-erh). Až okolo roku 828 boli dovezené prvé čajové semená a vďaka budhistickým mníchom sa začal pestovať čaj.
Počas vlády dynastie Koryo (918 - 1392) a s nástupom budhizmu sa rozmohla aj čajová kultúra. Pitie čaju bolo bežné najmä medzi vyššími vrstvami (dvor a aristokracia). V neskorších storočiach, počas dynastie Čosun (1392 - 1910), čajový priemysel postupne upadal a stal sa doménou len budhistických mníchov.
Až od 80. rokov 20. storočia zažíva kórejský čajový priemysel oživenie. V súčasnosti patria kórejské čaje medzi najcennejšie. Najmä vyvážené čaje zo skorých jarných zberov (woojeon, sejak) patria medzi najobľúbenejšie. Spôsob výroby (vysoká industrializácia) a chuť sú blízke tradičným japonským čajom sencha.
Odporúčam prípravu v ohriatej kanvici (ideálne 300-400 ml). Použite 7 g čaju a zalejte vodou s teplotou 95 °C, lúhujte 3-5 minút.