Korea Yeongam Hwangcha

Cena
od 1,50 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek)50 g100 g250 g

ks

Hwangcha, známy ako kórejský "žltý čaj", pochádza z oblasti Južná Čolla a je vyrábaný z tradičných kórejských odrôd čajových kríkov. Tento čaj, pestovaný na rodinnej čajovej plantáži založenej v roku 1965, ponúka unikátny chuťový profil s ľahkými tónmi čierneho čaju alebo silne oxidovaného oolongu a je charakteristický svojimi praženými, sladkými a ovocnými tónmi. viac

Hwangcha, pochádzajúci z pevninskej oblasti Jellanamdo (Južná Čolla), sa vyrába z lístkov tradičných miestnych odrôd. Čajová záhrada bola založená v roku 1965 a odvtedy je v rodinnom vlastníctve. S veľkou starostlivosťou a ohľaduplnosťou pestujú čajovníky na organických plantážach.

Hwangcha doslova znamená „žltý čaj“, ale z hľadiska techniky výroby nemá nič spoločné s čínskym žltým čajom – farba nálevu je oranžová a z hľadiska chuti má rozhodne najbližšie k ľahkému čiernemu čaju alebo silne oxidovanému čaju oolong. Prevládajú pražené, sladké a ovocné tóny.

Na rozdiel od väčšiny kórejských čajov dostupných na Západe tento nepochádza z ostrova Jeju a vyrába sa z tradičných kórejských kríkových odrôd, nie z bežnejších japonských kultivarov. Vďaka tomu si môžete vychutnať autentickejšiu chuť kórejského čaju – ale stále za prijateľnú cenu!

Balhyocha

Termín „Balhyocha“ (niekedy tiež písané „Paryocha“) je špecifický názov pre unikátny druh kórejského čaju. Slovo „Balhyocha“ je kórejské a doslova znamená „fermentovaný čaj“ alebo „hnedý čaj“, čo odkazuje na jeho charakteristickú hnedú farbu po spracovaní. Tento čaj je často zaraďovaný medzi žlté čaje, ale v skutočnosti ide o čaj, ktorý stojí niekde medzi čiernym a oolongom z hľadiska stupňa oxidácie.

Balhyocha je známy svojím jedinečným spracovaním a komplexnými chuťovými profilmi. Proces spracovania zahŕňa dlhšiu oxidáciu, ale nie toľko, ako u tradičných čiernych čajov. V dôsledku toho má Balhyocha menej trpký a jemnejší profil s bohatými, ovocnými a niekedy aj korenistými tónmi.

Balhyocha sa v Kórei pestuje a spracováva hlavne v provincii Jeolla (Južná Čolla), ktorá je známa svojou ideálnou pôdou a klimatickými podmienkami pre pestovanie čajových kríkov. Tento čaj je oceňovaný miestnymi aj medzinárodnými milovníkmi čaju pre svoju jedinečnú chuť a arómu, ktoré ponúkajú úplne odlišný čajový zážitok.

Je hwangcha žltý čaj?

Hwangcha je podobný žltému čaju v tom, že u neho prebieha proces hromádkovania (lístky sa zakryjú ľanovou látkou a nechávajú fermentovať/oxidovať) a výsledný nálev je žltý až svetlo hnedý. Hwangcha však neprechádza procesom kill-green (zastavenie oxidácie čajových lístkov na požadovanej úrovni) ako tradičný žltý čaj. To je jediný podstatný rozdiel. Proces sušenia tu technicky funguje ako kill-green, ale vykonáva sa až ako posledný krok.

Je hwangcha čaj oolong?

Hwangcha je podobný oolongu v tom, že je polooxidovaný. Ale to je všetko. Lístky Hwangcha nie sú na povrchu opakovane narušované ako oolong a neprechádzajú procesom kill-green. Tiež oolong neprechádza procesom hromádkovania.

Je hwangcha čierny čaj?

Hwangcha je podobný čiernemu čaju, ak fázu hromádkovania nazveme oxidáciou. Pretože u hwangcha nedochádza k tzv. kill-green, môžeme s istotou povedať, že dochádza k oxidácii. Čierny čaj sa spařuje, roluje, oxiduje a suší. Jediným problémom tu je, že hwangcha nie je obvykle tak oxidovaný ako čierny čaj, ale vzhľadom na podobnosť medzi procesmi možno hwangchu považovať za „ľahko oxidovaný“ čierny čaj.

Pre prípravu čaju použite 1 čajovú lyžičku (4-5 g) na 200-250 ml vody o teplote 85 °C. Lúhujte po dobu 1 minúty. Pre ďalšie nálevy postupne zvyšujte teplotu vody. Tento čaj umožňuje viacero nálevov.

žltý čaj

Alternatívne produkty5