Ak sa zaujímate o japonské zelené čaje, viete, že sa ďalej delia na rôzne druhy. Najbežnejším čajom na každodenné pitie je Bancha. Je tu veľmi obľúbený. Ponúkam lahodný druh vyrábaný z väčších lístkov na spodných vetvách čajového kríka.
Tento japonský čaj Bancha (známy aj ako Hira Bancha podľa hôr v prefektúre Kjóto) sa pestuje podľa zásad ekologického poľnohospodárstva a jeho nálev je žltozelený. Čaj má sladkastú bylinnú chuť s tónmi rias a dlhým dozvukom. Vôňa čaju je príjemná, mierne sladko kvetinová, svieža a má tóny morských rias.
Prečo by ste mali vyskúšať čaj Bancha?
- Tradičný japonský čaj: Bancha pochádza z druhého zberu čajových lístkov, čo mu dodáva jedinečnú a charakteristickú chuť.
- Chuťový profil: Ponúka ľahkú, trávovo sladkú chuť s jemnými tónmi orechov a trávy, ktorá je osviežujúca a vyvážená.
- Pôvod: Tento čaj sa tradične pestuje v Japonsku, čo zaručuje autentický zážitok z pitia čaju.
1) Do čajového filtra nasypte približne 5 g čaju, zalejte 300 ml vriacej vody, lúhujte 40-70 sekúnd. 2) Do vyhriatej čajovej kanvice nasypte 6 g čaju, zalejte 300 ml vody s teplotou 80 °C, lúhujte 90-120 sekúnd, doplňte. Ak sa použije vysoká teplota a dlhý čas lúhovania, čaj môže byť horký. 3) Ľadový čaj - čaj nasypte do čajníka, naplňte ho ľadom. Keď sa všetok ľad roztopí, čaj je pripravený.
Marián Meca Overená recenzia
KladySkvělý čaj v prvotřídní kvalitě. Nedělá problém po něm usnout.
Zápory
Jiří Kovář Overená recenzia
KladyVelmi chutná alternativa čaje, když na senchu je už příliš pozdě, nebo se jen chcete spíš zklidnit, než povzbudit.
Zápory
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.