Powered by Smartsupp

Malawi Chisunga BP1

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5(2)Počet hviezdičiek je 3 z 5

Cena
od 1,01 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek)50 g100 g

ks

Chisunga je jedným z najznámejších čajov v Malawi. Vo veľkej miere ho používajú najväčší výrobcovia čajov na celom svete. Má charakter, ktorý býva trochu sladový, ale nie príliš silný. V žargóne degustátorov a miešačov čaju sa čaje Malawi vyznačujú neutrálnou chuťou s červenkastou farbou, majú tendenciu napodobňovať kenské čaje a sú vo všeobecnosti o niečo lacnejšie ako kenské čaje. Malawi sa hodí do ľadových čajových zmesí, pretože dáva dobrú farbu a nemá tendenciu zakaliť ľadový čaj.

Malawi, jedna z najzaujímavejších krajín produkujúcich čaj, je vnútrozemská krajina hraničiaca so Zambiou, Zimbabwe, Mozambikom a Tanzániou. Najkratšia vzdialenosť k moru z centra vnútrozemského Malawi je na juh cez Mozambik do prístavu Beira. Nanešťastie je táto cesta plná nebezpečenstva. V Mozambiku je rozšírená gerilová a protivládna činnosť (bez ohľadu na to, ktorá vláda je práve pri moci). V minulosti sa nezriedka stávalo, že boli vyhodené do vzduchu železničné trate a cestné spojenia alebo napadnuté konvoje. Preto všetky výrobky z Malawi a pre Malawi teraz putujú okľukou. V prípade čaju sa prepravuje z Blantyre cez 200 km dlhý koridor v Zimbabwe a potom na juh do Johannesburgu a nakoniec po železnici do námorného prístavu v Durbane, čo je 2 000 km dlhá pozemná cesta oproti 200 km dlhej priamej trase z Limbe do Beiry. 

Spôsob prípravy horúceho čaju: Prevarte čerstvú vodu. Do kanvice dajte 1 čajovú lyžičku čaju na každú šálku. Vriacu vodu nalejte do čajovej kanvice. Prikryte a nechajte lúhovať 3 až 7 minút v závislosti od chuti (čím dlhšie sa čaj lúhuje, tým je silnejší). Podľa chuti pridajte mlieko a cukor.

Ako pripraviť ľadový čaj: Do kanvice alebo žiaruvzdorného džbánu dajte 6 čajových lyžičiek čaju. Čaj zalejte 0,6-0,8 litrami čerstvo prevarenej vody. Nechajte lúhovať 5 minút. Servírovací džbán naplňte do štvrtiny studenou vodou. Čaj nalejte do servírovacieho džbánu a lístky preceďte. Pridajte ľad a džbán doplňte studenou vodou. Ozdobte a oslaďte podľa chuti. [Pravidlo pri príprave čerstvo uvareného ľadového čaju je použiť dvojnásobné množstvo sypaného čaju, pretože bude doplnený ľadom a zriedený studenou vodou].

Krajina pôvodu: Malawi
Trieda: BP1 (Broken Pekoe One)

Nadmorská výška: 900 m n. m.
CTC (Cut Torn and Curled)
Zloženie: čierny sypaný čaj

1-2 čajové lyžičky na 250-300 ml vriacej vody. Lúhujte 3-7 minút.

čierny čaj

Príslušenstvo2

Alternatívne produkty4