Mini Tuo Cha Sheng Puerh - Velikost balení: 50 g

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5(2)Počet hviezdičiek je 2 z 5

Cena
3,92 EUR

Pôvod

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Hlboko vo vnútrozemí juhozápadnej Číny, v oblasti priľahlej k rieke Lancang v provincii Yunnan, sa nachádza tropická zóna. Tu rastú čajovníky, z ktorých sa vyrába najzaujímavejší a vysoko fermentovaný čaj Pu-erh. Na väčšine miest sa tento opäť len ručne spracovaný čaj dodáva v takzvaných kotúčoch (beeng cha) alebo ako malé hniezdo (tuo cha). 

Je potrebné pozastaviť sa pri význame fermentácie - kvasenia. Keď sa stlačí do tvaru vtáčieho hniezda, začnú pod tlakom pracovať špeciálne baktérie. Tie napomáhajú fermentácii a postupne pokrývajú povrch čajových lístkov ušľachtilou plesňou. Tento proces zároveň spôsobuje, že z pôvodne zeleného čaju sa stáva červený čaj. 

Treba však poznamenať, že presný opis výroby sa často v detailoch líši. Dodnes je predmetom mnohých diskusií a špekulácií a presný technologický postup nie je známy, pretože ho výrobcovia prísne strážia.  Napríklad výroba, skladovanie a zber čaju pu-erh z továrne Haiwan v provincii Yunnan sa datuje do roku 840 nášho letopočtu.

Hniezdo zalejte vodou s teplotou 80-90 °C a nechajte 3-5 minút lúhovať. Môžete vyskúšať niekoľko nálevov. Tip: skúste pridať štipku soli a smotany.

fermentovaný lisovaný čaj

Alternatívne produkty5