Hlboko vo vnútrozemí juhozápadnej Číny, v oblasti priľahlej k rieke Lancang v provincii Yunnan, sa nachádza tropická zóna. Tu rastú čajovníky, z ktorých sa vyrába najzaujímavejší a vysoko fermentovaný čaj Pu-erh. Na väčšine miest sa tento opäť len ručne spracovaný čaj dodáva v takzvaných kotúčoch (beeng cha) alebo ako malé hniezdo (tuo cha).
Je potrebné pozastaviť sa pri význame fermentácie - kvasenia. Keď sa stlačí do tvaru vtáčieho hniezda, začnú pod tlakom pracovať špeciálne baktérie. Tie napomáhajú fermentácii a postupne pokrývajú povrch čajových lístkov ušľachtilou plesňou. Tento proces zároveň spôsobuje, že z pôvodne zeleného čaju sa stáva červený čaj.
Treba však poznamenať, že presný opis výroby sa často v detailoch líši. Dodnes je predmetom mnohých diskusií a špekulácií a presný technologický postup nie je známy, pretože ho výrobcovia prísne strážia. Napríklad výroba, skladovanie a zber čaju pu-erh z továrne Haiwan v provincii Yunnan sa datuje do roku 840 nášho letopočtu.
Hniezdo zalejte vodou s teplotou 80-90 °C a nechajte 3-5 minút lúhovať. Môžete vyskúšať niekoľko nálevov. Tip: skúste pridať štipku soli a smotany.