Kabusecha Akari je čaj, ktorý sa pred zberom približne 8 dní tieni. To z neho robí čiastočne zatienený čaj (tradičná doba zatienenia pre gyokuro je 21 dní). Tento vysokokvalitný čaj vyniká čistou a intenzívnou chuťou s výraznou zložkou umami. viac
Čo je kabusecha
Kabusecha je kombináciou slov kabuseru a cha, čo znamená zakrytý čaj. Tento druh zeleného čaju je kvalitnejšou verziou čaju Sencha. Kabusecha má jemnú horkú trávovú príchuť, ale s bohatou chuťou zeleného čaju a sladkými umami tónmi.
Pestovanie čaju Kabusecha
Podobne ako pri pestovaní gyokuro, čajoví majstri pestujú kabusechu v tieni. Rozdiel je v tom, že pestovanie čaju kabusecha je o polovicu kratšie (7 - 10 dní) ako pestovanie čaju gyokuro (19 - 21 dní). Na rozdiel od pestovania gyokuro, pri ktorom siete slúžia ako strop pre rastliny, sú čajové rastliny kabusecha úplne zakryté sieťami, ktoré umožňujú prístup len malému množstvu slnečného svetla, vzduchu a vody.
Ak sa kabusecha pestuje v tieni namiesto na priamom slnku, listy sú tmavozelené. Čím zelenšie sú čajové lístky, tým viac chuti si zachovávajú a vydávajú pri lúhovaní. Ak chcete jemnejšiu verziu čaju gyokuro, ale chutnejší zelený čaj ako sencha, kabusecha je tou správnou voľbou. Rovnako ako sencha a gyokuro, aj kabusecha obsahuje L-Theanín, zlúčeninu, ktorá dodáva čaju sladkú chuť umami. Keď sú rastliny v tieni, menej L-Theanínu sa premieňa na katechíny/antioxidanty, čo znamená, že rastliny si môžu zachovať viac L-Theanínu a sladkej chuti, ako keď rastú na priamom slnku.
Ideálne je pripraviť čaj v malej kanvičke s objemom 200-300 ml. Použite 1-2 čajové lyžičky čaju, zalejte vodou s teplotou 60-70 °C, lúhujte 1-2 minúty. Môžete skúsiť aj vriacu vodu, ale na veľmi krátky čas lúhovania (5-10 s). Čaj prinesie veľa nálevov.
zelený čaj
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.