Jemný zelený čaj z plantáže obklopenej cédrovým lesom v blízkosti mesta Kuroyama Kitago (300-350 m n. m.) viac
Tento zelený čaj pochádza z idylickej čajovej záhrady pod horou Kuroyama a má jedinečné kúzlo. Pestuje sa vo výške 300-350 metrov nad morom v oblasti obklopenej cédrovými lesmi (odtiaľ pochádza názov Sugiyama) a jeho výhodou sú terasovité čajovníky, často zahalené v hmle. Vďaka tomuto špecifickému prostrediu ponúka tento čaj oceňovanú jemnejšiu chuť.
Pozostáva z kombinácie odrôd asatsuyu, yutakamidori, kuritawase, minamisayaka a yabukita, ktoré sa od roku 2001 pestujú podľa noriem JAS certifikovaných ako organické.
Čajové lístky sa zbierajú pri prvom jarnom zbere, majú tmavozelenú farbu a sviežu arómu. Ich štruktúra sa pohybuje od typických stredne dlhých plochých lístkov až po malé až rozdrvené čiastočky.
Čajový nálev má sýtozelenú farbu, jemnú vôňu a chuť pripomínajúcu mladé hráškové struky, sviežosť hmly a esenciu lesa.
Zaujímavosťou je, že po vylúhovaní sa použité lístky môžu konzumovať samostatne alebo ako súčasť šalátu.
2-3 gramy na 100 ml vody pri 50-60 °C. Prvý nálev varte 60-90 sekúnd, druhý nálev 20-30 sekúnd pri 60 °C, tretí nálev 30-60 sekúnd pri 65-70 °C, štvrtý nálev 60-90 sekúnd pri 70-75 °C. Nebojte sa experimentovať.
zelený čaj
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.