Powered by Smartsupp

Porcelánový gaiwan Kaiwen (140 ml)

2 do vernostného systému

Cena
11,96 EUR

Pôvod

Skladem
ks

Vysokokvalitný porcelánový gaiwan s objemom 140 ml. Gaiwan sa skladá z taniera, misky a viečka.

  • materiál: porcelán
  • objem: 140 ml
  • pôvod: Čína

Gaiwan: majster sypaného čaju

Gaiwan, čajová miska s viečkom, je nepostrádateľnou pomôckou pre milovníkov najmä veľkolistých bielych a zelených čajov. Tento elegantný nástroj pozostávajúci z podšálky, misky a viečka má v čajovej kultúre dlhú tradíciu a vyniká svojou všestrannosťou a účinnosťou.

Ako pripraviť čaj v čajníku gaiwan? Najprv gaiwan predhrejte horúcou vodou, ktorá následne uvoľní arómu čajových lístkov. Potom do neho nasypte 3 - 4 gramy obľúbeného čaju. Zalejte lístky vodou s teplotou 70-85 °C v závislosti od druhu čaju a nechajte ich krátko lúhovať. V prípade čajov oolong a pu-erh sa prvý nálev, ktorý netrvá dlhšie ako 30 sekúnd, používa na opláchnutie lístkov (nepite). Čas lúhovania sa môže pohybovať od 5 do 60 sekúnd. Viečko sa môže občas nadvihnúť, aby sa aróma ľahšie uvoľnila. Pri jemných zelených alebo bielych čajoch sa odporúča lúhovať bez viečka.

Na čo slúži gaiwan? Gaiwan, zvyčajne vyrobený z porcelánu a s objemom 80 - 200 ml, sa používa nielen na prípravu, ale aj na priamu konzumáciu čaju. Viečko umožňuje dokonalé lúhovanie, zachováva teplotu nálevu a slúži na vdychovanie čajovej arómy. Podšálka zaisťuje pohodlné držanie, aj keď je miska horúca.

História a význam. Gaiwan, ktorého história siaha do 14. a 15. storočia v Číne, symbolizuje harmóniu medzi nebom (vrchnák), zemou (podšálka) a človekom (šálka). Táto "šálka s tromi stĺpmi" vznikla v čase, keď sa prechádzalo od lisovaných a práškových čajov k sypaným čajom, čo umožnilo naplno rozvinúť ich chuť a vôňu.

Gaiwan je preto ideálnou voľbou na ochutnávanie kvalitných čajov, pri ktorom sa naplno prejavia ich jemné nuansy, či už ide o biele čaje, zelené čaje alebo vybrané oolongy.

Alternatívne produkty5