Prémiový cejlónsky čierny čaj, ktorý sa môže pochváliť jedinečným vzhľadom. Jeho lístky sú tmavé, jemné a bohaté na strieborné končeky, ktoré čaju dodávajú jemnú sladkú arómu.
Nálev tohto čaju je skutočným pôžitkom - bohatý, harmonicky vyvážený, s nádychom medovej sladkosti a jemnou trpkosťou, ktorá dotvára jeho výnimočnú chuť.
Falcon Tea Estate
Briti, ktorí vládli Srí Lanke 150 rokov, spoznali potenciál ostrova na pestovanie čaju už v roku 1867. Odvtedy sú jedinečné klimatické podmienky Srí Lanky, úrodná pôda v kopcovitom teréne a vysoký stupeň špecializácie, ktorý britskí pestovatelia v priebehu rokov dosiahli, synonymom pre názov kvalitný cejlónsky čaj.
Odbornosť a tradície britských plantážnikov starostlivo zachovali priekopníci srílanského priemyslu, ktorí si ctili ich zručnosti v pestovaní čaju počas koloniálnej éry. Spoločnosť Falcon Tea Factory, založená v roku 1995, bola vždy známa svojou vysokou kvalitou a férovými cenami. V súčasnosti si získava skvelú povesť vďaka svojim vlastným zmesiam a širokému sortimentu čajov.
Jedinečnou vlastnosťou miestnych čajov je, že čerstvé lístky sa po odtrhnutí okamžite prepravujú v špeciálne pripravených nákladných autách do tovární. Tým sa zachováva ich čerstvosť.
Továreň vyrába čaje "Low grown", ktorých jedinečnou vlastnosťou je tmavosť listov a sila nálevu. Je to spôsobené špecifickým charakterom pôdy a podzemnej vody v oblasti, ako aj plantážami a technickým vkladom skúsených pestovateľov, ktorí používajú najmodernejšie stroje v hygienických podmienkach. V záverečnej fáze miešanie vykonávajú špecializovaní degustátori čaju, ktorí majú v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti. Výsledkom je výrazná chuť, buket a aróma, ktoré sa nepodobajú na žiadne iné.
Nížinný čaj
Čaj pestovaný relatívne blízko pobrežia na Srí Lanke v nadmorskej výške do 600 m. Nížinný čaj sa vyznačuje veľmi dlhými lístkami, ktoré po vysušení intenzívne černejú.
Nížinné čaje, ktoré sú dlhodobo vystavené slnečnému žiareniu, suchu a mierne teplým a vlhkým podmienkam, vykazujú v šálke vínovo-hnedý nálev. Vôňa sa však výrazne líši od ostatných variantov s nádychom sladkého karamelu a nie je taká výrazná ako u vysokohorských čajov. Čaje sú veľmi silné a plné s nádychom sladu a sú vhodné najmä na konzumáciu ako čierny čaj.
Nízko pestovaný čaj vyrábaný uprostred bohatej vegetácie južnej Srí Lanky si v ničom nezadá s vysoko a stredne pestovaným čajom a na svetovom trhu dosahuje vysoké ceny. Čaje sa vyrábajú v rôznych druhoch a veľkostiach listov, a preto sa klasifikujú od cenených "tipsov" cez čaje s plnými a polovičnými listami až po "fannings" a CTC.
1-2 čajové lyžičky na šálku (250 ml) vriacej vody, lúhujte 3-5 minút.
čierny čaj
Libor Třeška
KladyPovedl se, fajn poměr cena/výkon. Louhuji 3 minuty. Ta horní hranice už mi přišla moc. Krásně hutný, barva nádherně temná, ve vůni cítím med a nějakou ...viac
ZáporyU konkurence jsem našel za nižší cenu :-(, ale těch pár korun mi věrnost k čajovému dýchánku nepokazí. Tady je to vždy perfektní, se vším kolem a když ...viac