Smaragdový japonský zelený čaj Gyokuro, ktorý sa vyrába v Japonsku z odrody Asahi. Výrazná farba a silná chuť tohto čaju je výsledkom jedinečných japonských výrobných postupov. Japonské zelené čaje sa zámerne pestujú vo svetlom tieni, aby sa v rastline vytvorilo väčšie množstvo bohatého zeleného chlorofylu, čo má za následok jemnejší chuťový profil. Okrem toho sa čajové kríky na 19 až 21 dní zakrývajú plachtami.
Čerstvo nazbierané čajové lístky sa potom sparia, aby sa zastavila oxidácia a čaj sa "uzamkol" vo svojej najčerstvejšej forme. Tento štýl, zdokonalený tradičnými čínskymi metódami, vytvára nezameniteľný charakter japonských zelených čajov: kvetinové a rastlinné tóny, jemnosť a jemné umami. Tento konkrétny príklad japonského čaju Gyokuro Asahi má nádherné tóny mladých jarných kvetov, sladkých mandlí a bohatého umami, ktoré zanechávajú v ústach trvalú jemnosť.
Odroda Asahi
Odroda čaju Asahi, čo v japončine znamená "ranné slnko", pochádza z prefektúry Kjóto a vyniká najmä pri výrobe čaju tencha. Ďalšie významné odrody čajovníka z Kjóta, ktoré sa často používajú na výrobu čaju matcha, sú Saemidori a Ujihikari.
História Asahi
História tejto odrody siaha do mesta Udži v prefektúre Kjóto, kde čajovník Asahi vyšľachtil majster Hirano Džinnodžo zo svojej vlastnej plantáže. Následne odrodu od roku 1953 testovalo a pomenovalo Čajové experimentálne centrum prefektúry Kjóto. Treba však poznamenať, že Asahi nie je oficiálne registrovaná.
Vlastnosti čaju Asahi
Čajová odroda Asahi sa vyznačuje zvyčajnými lístkami, ktoré v tieni získavajú jasne zelenú farbu s leskom. Čajové púčiky sú pomerne veľké, ale jemné. Pre túto odrodu je najvhodnejší ručný zber, ktorý podporuje optimálnu kvalitu. Pri zbere poskytuje strednú úrodu, hoci je potrebné dodržiavať opatrnosť kvôli nadmernej vlhkosti pôdy, ktorá tejto odrode neprospieva.
Čajová odroda Asahi je fascinujúcou zmesou tradície a kvality, ktorá ponúka jedinečný zážitok z každej šálky čerstvo uvareného čaju tencha.
I) 1-2 čajové lyžičky na 200-250 ml vody s teplotou 60-75 °C, lúhujte 1-2 minúty (pri ďalších nálevoch mierne zvýšte teplotu, čaj vytvorí až 4 nálevy) II) na prípravu v gaiwane použite 3-5 čajových lyžičiek čaju, teplota vody 85 °C, prvý nálev lúhujte 10 sekúnd, ďalší predĺžte na 5-10 sekúnd.
zelený čaj
Gyokuro - všetko, čo chcete vedieť o tomto japonskom čaji
Čaj Gyokuro je vysoko cenený japonský zelený čaj, ktorý sa vyznačuje jemnou sladkou chuťou a intenzívnou zelenou farbou. Na rozdiel od iných zelených čajov sa pestuje v tieni, čo mu dodáva jedinečnú arómu a obsah aminokyselín. Pitie čaju gyokuro môže mať vďaka obsahu antioxidantov a aminokyseliny L-theanínu viaceré zdravotné výhody. V tomto článku sa dozviete o pestovaní, príprave, skladovaní a ďalších zaujímavostiach o čaji gyokuro.
Koľko gramov sypaného čaju obsahuje jedna čajová lyžička?
Čajová lyžička je často používanou mierou pre množstvo čaju, ktoré pridávame do šálky. Množstvo gramov čaju na čajovú lyžičku sa však môže veľmi líšiť v závislosti od mnohých faktorov. Rôzne druhy čaju, veľkosť čajovej lyžičky, balenie a konzistencia čaju môžu ovplyvniť, koľko čaju sa zmestí na čajovú lyžičku. V tomto článku sme preskúmali príklady rôznych sypaných čajov a približné hmotnosti, ktoré by sa mali zmestiť na štandardnú čajovú lyžičku.