Objavte výnimočnú kvalitu japonského zeleného čaju z oblasti Numazu v slávnej prefektúre Šizuoka. Tento čaj pochádza z prvého jarného zberu (Shincha) a bol vyrobený z kultivaru Yabukita, ktorý je známy svojou vyváženou chuťou a jemnou arómou. viac
Výnimočný japonský zelený čaj z oblasti Numazu v prefektúre Šizuoka, pripravený z prvého jarného zberu (Shincha) odrody Yabukita.
Tento čaj sa vyznačuje kvalitnými, dlhšími, tmavozelenými lístkami, ktoré sú voľne zvinuté do tvaru tenkých ihličiek. Čaj má intenzívnu sladkú a korenistú arómu, ktorá predznamenáva jeho jedinečný chuťový profil.
Nálev má plnú, mierne olejovitú štruktúru, sviežu trávnatú bylinnú chuť a harmonickú arómu.
Odporúčam prípravu v menšej čajovej kanvici alebo gaiwane. Na 200 ml vody s teplotou 50-65 °C použite 7-8 gramov čaju. Prvý nálev lúhujte 1 minútu, druhý 2 minúty (alebo 30 a 60 sekúnd). Ďalšie nálevy lúhujte po 2 minútach, kým čaj nezíska chuť. Môžete vyskúšať aj o niečo vyššiu teplotu a krátky čas lúhovania (15-30 sekúnd).
zelený čaj (kultivar Yabukita)

10 zaujímavostí o zbere japonského zeleného čaju
Japonský zelený čaj je nielen obľúbeným nápojom, ale aj dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva krajiny. Príprava a zber čajových lístkov je starostlivý proces, ktorý odráža stáročnú tradíciu a hlbokú úctu k prírode. Zelený čaj pestovaný v Japonsku sa svojou chuťou a kvalitou líši od čajov z iných častí sveta najmä vďaka špecifickým technikám zberu a spracovania. V tomto texte sa dozviete desať zaujímavostí o japonskom zelenom čaji, ktoré vám možno doteraz unikli. Od prvého zberu až po jesenné prípravy na nový rok je zelený čaj v Japonsku skutočne jedinečným pokladom.

Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.