Je známy ako najlepší vrcholový zelený čaj provincie Anhui (okres Taiping). Chutí ako orchidea, pretože rozvíjajúce sa lístky sú prirodzene ochutené vôňou tisícov divokých orchideí, ktoré kvitnú všade v horách v čase ich pučania.
Tai Ping Hou Kui patrí medzi desať najznámejších a najkvalitnejších čínskych čajov. Osobne ho vrelo odporúčam.
Ďalšie názvy: Tai Ping Hou Kui, Tai Ping Hou Kui, Tai Ping Hou Kui, Taiping Houkui, Monkey Chief, Monkey King, Taiping Lucha, Hou Gang Monkey King.
Meno Tai Ping Hou Kui sa najčastejšie prekladá ako mierumilovný opičí vodca. Možno sa pýtate, čo to má spoločné s čajom? Podľa miestnej legendy opičí kráľ ochorel a zomrel po tom, čo stratil syna. Jeho telo objavil farmár a starostlivo ho pochoval. Nasledujúci rok na tomto mieste vyrástli čajovníky a farmár zozbieral lístky, z ktorých vytvoril charakteristický tvar čepele.
2-3 g na 150-200 ml vody pri teplote 70-80 °C, infúzia 2-4 min. Čaj poskytne veľa nálevov. Pri príprave gong-fu sa prvý nálev lúhuje 1 minútu, pri ďalšom sa pridá 30 sekúnd. Čaj je vynikajúci, keď sa lúhuje 5 minút vo vode s teplotou 60 °C.