Tanzánie Moshi Usambara Oolong


Cena
od 1,73 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek)50 g100 g250 g

ks

Oolong Usambara je vysoko cenený sypaný čaj, ktorý sa vyznačuje komplexnou a bohatou aromatickou chuťou. História tanzánskeho čaju siaha až do začiatku 20. storočia, keď bol prvýkrát experimentálne pestovaný v Amani v oblasti Usambara. Vo väčšom komerčnom meradle sa však začal pestovať až po druhej svetovej vojne. 

Po získaní nezávislosti Tanzánie v roku 1961 sa situácia drobných pestovateľov zhoršila, ale privatizácia, výskum a ochrana pôdy a vody viedli k obnoveniu produkcie kvalitného čaju. Tanzánsky polozelený čaj je vynikajúcim príkladom tejto obnovenej kvality. 

Tento vzácny čaj oolong sa vyrába východne od pohoria Usambara na Masajskej náhornej plošine, ktorá sa nachádza severne od hory Kilimandžáro v nadmorskej výške približne 3 000 metrov. Táto oblasť je známa svojou veľkou biodiverzitou a je obklopená prírodnou rezerváciou Amani Rainforest. 

Lístky tohto čaju sú otvorené, dlhé a majú drôtenú štruktúru. Keď sa zalejú horúcou vodou, vznikne lahodný nápoj s jemnou, komplexnou a bohato aromatickou chuťou. Nájdeme v ňom tóny kakaa, orechov, dokonca pečeného chleba a sladké tóny medu.

Tanzánsky oolong je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú objaviť exotické chuťové nuansy v jedinečnom čaji s bohatou históriou a pôvodom z jedinečnej časti sveta.


Zistite viac o histórii pestovania čaju v Tanzánii

Prvé pokusné čajovníky v Tanzánii vysadili v roku 1904 nemeckí osadníci na poľnohospodárskej výskumnej stanici Amani v pohorí Usambara a v misii Kyimbila v okrese Rungwe v Južnej vysočine. Komerčná produkcia čaju v Tanzánii sa však začala až v roku 1926 a v roku 1929 Komisia pre prieskum pôdy odporučila, aby čaj nahradil kávu v Mufindi a Tukuyu. Po vymenovaní úradníka pre čaj sa v rokoch 1930 až 1934 záujemcom z radov osadníkov bezplatne rozdávali semená.

V roku 1930 bola v Mufindi otvorená malá továreň na čaj. Do roku 1934 bolo v Tanzánii vysadených 1 000 ha a vyrobilo sa 20 t spracovaného čaju, z čoho sa 9,3 t vyviezlo.  Čajový priemysel v Tanzánii sa začal rozvíjať.

Vypuknutie druhej svetovej vojny v roku 1939 viedlo k internácii mnohých nemeckých osadníkov a ich farmy a majetky prevzal britský správca nepriateľského majetku. V roku 1940 si spoločnosť Tanganyika Tea Company (dcérska spoločnosť Brooke Bond Africa Ltd.) prenajala všetky "nepriateľské" čajové pozemky v Tanganike a začala pestovať viac čaju a budovať novú továreň v Mufindi.

Do roku 1950 predstavovala ročná produkcia v troch hlavných čajových oblastiach, Mufindi, Tukuyu a Usambara, približne 900 t. Do roku 1956 predstavovala produkcia v samotnom Mufindi 1 700 t a v Tukuyu 450 t. V čase získania nezávislosti v roku 1961 bola produkcia čaju v Južnej vysočine úplne v rukách zahraničných spoločností a niekoľkých osadníkov.  Čoskoro potom začali čaj pestovať drobní poľnohospodári a v rokoch 1963/64 to bolo približne 330 ha.

V roku 1968 bola zriadená Tanzánijská rada pre čaj, ktorá má dve hlavné funkcie, pričom jednou z nich je riadenie pestovania a spracovania čaju, najmä v sektore drobných pestovateľov. V súčasnosti je v Tanzánii približne 28 700 farmárov s priemernou rozlohou len 0,3 ha, ktorí ročne vyprodukujú približne 4 000 ton čaju z približne 9 000 ha.

V roku 1990 Tanzánia vyprodukovala celkovo 18 000 t spracovaného čaju z osiatej plochy približne 19 000 ha, čím sa stala tretím najväčším producentom po Keni (približne 200 000 t) a Malawi (približne 40 000 t).  Zimbabwe produkuje podobné množstvo ako Tanzánia.

Približne tri štvrtiny národnej úrody (približne 14 000 t) sa produkujú v Južnej vysočine z približne 11 000 ha čajových plantáží, ktoré sú sústredené okolo tovární v okresoch Mufindi, Njombe, Rungwe a Tukuyu.  Čaj priamo prispieva k živobytiu najmenej 150 000 ľudí žijúcich v Južnej vysočine.

Čaj je tretím najväčším zdrojom devízových príjmov v rámci poľnohospodárskeho sektora a v Národnom hlavnom pláne poľnohospodárskeho výskumu bol označený za prioritnú plodinu. 

1-2 čajové lyžičky (4-6 gramov) zalejte 250 ml vody s teplotou 80-90 °C, lúhujte 2-3 minúty. Môžete vyskúšať viac nálevov. Ideálna je príprava viacerých nálevov v gaiwane.

polozelený čaj

Alternatívne produkty5