Lapsang Souchong, doslovný preklad Malá rastlina hory Lapu. Toľko k názvu čaju, ktorý sa zaraďuje medzi čierne čaje a vyznačuje sa dymovou arómou. Práve kvôli nej má tento čaj buď svojich priaznivcov, alebo odporcov. Čerstvo natrhané čajové lístky z rastlín v čínskej provincii Fujian sa sušia na roštoch v bambusových košoch. Ako palivové drevo sa používa miestna borovica bohatá na živicu, ktorá dodáva čajovým lístkom typickú dymovú chuť a vôňu.
5 - 6 gramov čaju zalejte 300 - 400 ml vody tesne pred varom a nechajte lúhovať približne 4 - 6 minút.
čierný čaj
Skúste lúhovať čaj v studenej vode - Cold Brew
Zalievanie za studena je spôsob lúhovania čaju, ktorý sa v poslednom čase stáva čoraz populárnejším. Tento spôsob prípravy sa nazýva "cold-brew" (čo v preklade znamená "studené lúhovanie"), pretože čaj sa lúhuje v studenej vode niekoľko hodín namiesto tradičného lúhovania v horúcej vode počas niekoľkých minút. Čaj pripravovaný za studena má oproti tradičnému čaju mnoho výhod. Vďaka dlhšiemu času lúhovania v studenej vode čaj nestráca svoju chuť a vôňu, ale zachováva si jemné a osviežujúce tóny. Okrem toho čaj varený za studena obsahuje menej horkosti a kyslosti, takže je ľahší a ľahšie sa pije, a je tiež ľahko prenosný a skladovateľný, takže si ho môžete vziať so sebou na cesty.