Mizudashi Gyokuro (Cold-Brew, namáčaný za studena) je chladivým pôžitkom pre telo i dušu nielen počas horúcich dní. Chuť je sladká a jemná, jemne aromatická a veľmi osviežujúca s dlhou umami dochuťou. viac
Mizudashicha - japonský názov pre čaj namočený v studenej vode - chladí a osviežuje, čistí telo a dodáva energiu. Tento exkluzívny čaj Gyokuro (tieňový čaj) bol špeciálne spracovaný na prípravu za studena. Čajové lístky sú mierne zdrsnené a rozdrvené, takže ich zložky sa mimoriadne rýchlo rozpúšťajú aj v studenej vode.
Vychutnajte si okrúhlu, zrelú chuť čaju Gyokuro z rozšírenej odrody Yabukita. Priezračná farba tohto čaju Mizudashi evokuje predstavu studenej, osviežujúcej vody z tienistých japonských lesov.
Namáčanie zeleného čaju v studenej vode je tradičná japonská metóda prípravy, ktorá je známa ako "Mizudashi" už mnoho stoviek rokov. Dnes sa zvyčajne označuje ako "cold brew" a v posledných rokoch sa stáva čoraz populárnejším, pretože príprava vhodných čajov so studenou vodou zvyčajne prináša veľmi jemný a aromatický nápoj. Horké a trieslovinové látky obsiahnuté v čaji sa pri príprave čaju v studenej vode uvoľňujú do studeného nálevu v nižších koncentráciách, pretože na ich uvoľnenie z listov je potrebná vyššia teplota. Čaje varené za studena sú preto jemné a príjemne sladké.
Studený nápoj: 5 gramov na 500 ml studenej vody, nechajte v chladničke 3 hodiny. Prípadne 5 gramov lúhujte 90 sekúnd v 250 ml vody s teplotou 70 °C, potom doplňte ľadom. Čaj je výborný aj horúci, 1-2 gramy na každých 50 ml vody.
zelený čaj (kultivar Yabukita)
Gyokuro - všetko, čo chcete vedieť o tomto japonskom čaji
Čaj Gyokuro je vysoko cenený japonský zelený čaj, ktorý sa vyznačuje jemnou sladkou chuťou a intenzívnou zelenou farbou. Na rozdiel od iných zelených čajov sa pestuje v tieni, čo mu dodáva jedinečnú arómu a obsah aminokyselín. Pitie čaju gyokuro môže mať vďaka obsahu antioxidantov a aminokyseliny L-theanínu viaceré zdravotné výhody. V tomto článku sa dozviete o pestovaní, príprave, skladovaní a ďalších zaujímavostiach o čaji gyokuro.
Skúste lúhovať čaj v studenej vode - Cold Brew
Zalievanie za studena je spôsob lúhovania čaju, ktorý sa v poslednom čase stáva čoraz populárnejším. Tento spôsob prípravy sa nazýva "cold-brew" (čo v preklade znamená "studené lúhovanie"), pretože čaj sa lúhuje v studenej vode niekoľko hodín namiesto tradičného lúhovania v horúcej vode počas niekoľkých minút. Čaj pripravovaný za studena má oproti tradičnému čaju mnoho výhod. Vďaka dlhšiemu času lúhovania v studenej vode čaj nestráca svoju chuť a vôňu, ale zachováva si jemné a osviežujúce tóny. Okrem toho čaj varený za studena obsahuje menej horkosti a kyslosti, takže je ľahší a ľahšie sa pije, a je tiež ľahko prenosný a skladovateľný, takže si ho môžete vziať so sebou na cesty.
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.