Domovinou klasického čínskeho bieleho čaju Pai Mu Tan ("biela pivonka") je provincia Fujian, najmä oblasť Fuding. S výrobou tohto čaju sa však experimentuje aj inde. Napríklad v tradičnej čajovej provincii Yunnan, odkiaľ tento charakteristický čaj pochádza.
Yunnanský biely čaj sa vyznačuje väčšími lístkami s farbou od tmavohnedej po svetlozelenú. Medzi lístkami nájdeme aj veľa najmladších lístkov, tzv. tipsov, ktoré sa vyznačujú striebornou farbou a jemnou chmýristou štruktúrou.
Vôňa nálevu je nádherne kvetinová. Chuť je mierne sladká s ovocnými tónmi a dlhou trávovou dochuťou.
Iné názvy: Yunnan White Peony, Bai Mudan, Bai Mu Tan, Bai Mu Dan
4-6 gramov na 300-350 ml vody pri teplote 70-80 °C.
biely čaj
Najlepšie odrody bieleho čaju
Biely čaj je jemný a sladký nápoj, ktorý poteší všetkých milovníkov čaju svojou lahodnou chuťou a zdraviu prospešnými účinkami. Tento sprievodca vám predstaví najlepšie odrody bieleho čaju na trhu, ako sú Strieborná ihla, Biela pivonka, Gong Mei a Dlhé obočie života. Dozviete sa aj o procese prípravy bieleho čaju, jeho zdravotných výhodách a tipoch, ako si pripraviť dokonalú šálku tohto jemného nápoja. Či už ste čajový nováčik alebo skúsený znalec, objavte radosť z pitia bieleho čaju a obohaťte svoj čajový rituál o nové nuansy chuti.