Puer, pu-erh, lisované a sypané fermentované čaje - Oblasť - Yunnan

Puerh (alebo tiež Pu erh, Pu-er, Bolay, Po Lei) je čínsky čaj, ktorý sa pripravuje z čierneho čaju dodatočnou oxidáciou (fermentáciou). Čaje Pu-erh zvyčajne pochádzajú z oblasti Yunnan v Číne. Puerh sa vyznačuje tmavšou farbou ako čierny čaj. Pri dlhšom lúhovaní je farba nálevu tmavočierna a môže pripomínať farbu čiernej kávy. Chuť je rozmanitá, líši sa spôsobom spracovania čaju a samotnou prípravou. V prípade čajov pu-erh platí, že čím starší, tým lepší. Časom sa chuť čaju stáva jemnejšou. Doba lúhovania je zvyčajne okolo 5 minút, pričom dlhšia doba lúhovania zvyčajne dodáva nálevu výraznú zemitú chuť. V zásade existujú dva druhy čaju Pu-erh: tmavý (Shu) a zelený (Sheng). Tmavý puerh je veľmi rozšírený a obľúbený, jeho chuť je sladká a zemitá. Zelený puerh má medovú, mierne ovocnú chuť. O prípadných liečivých účinkoch odporúčam hľadať informácie v iných zdrojoch (napr. vo vedeckých metaštúdiách). V Číne sa pu-erh označuje ako čierny alebo tmavý čaj.

Ako chutí čaj Pu-erh?

Ako chutí čaj Pu-erh?

Chuť čaju Pu-erh sa môže líšiť v závislosti od jeho druhu, veku a spôsobu prípravy. Vo všeobecnosti má čaj Pu-erh silnú, korenistú a jemnú chuť s mierne trpkými tónmi a nádychom zemitej arómy. Niektoré druhy čaju Pu-erh majú aj jemné ovocné alebo kvetinové tóny. Sheng Pu-erh má často sviežejšiu a trávnatejšiu chuť, zatiaľ čo shu Pu-erh má často jemnejšiu a sladšiu chuť.

Mnohí ľudia opisujú chuť čaju Pu-erh ako "zrelú" alebo "zemitú" s náznakmi dreva a korenia. Chuť môže závisieť aj od dĺžky lúhovania čaju. Niektorí ľudia dávajú prednosť čaju Pu-erh s dlhšou dobou lúhovania, pretože jeho chuť môže byť bohatšia a sýtejšia. Iní ľudia však môžu uprednostniť kratší čas lúhovania pre ľahšiu a osviežujúcejšiu chuť.

Celkovo je chuť čaju Pu-erh dosť špecifická a môže si vyžadovať určitý čas, kým si na ňu zvyknete. Niektorí ľudia z nej majú skvelú chuť, zatiaľ čo iní ju nemusia až tak preferovať.


O chuti tmavého čaju pu-erh

O chuti tmavého čaju pu-erh

Tmavý pu-erh, tradičný čínsky čaj, má niekoľko charakteristík, ktoré treba pri hodnotení zohľadniť. Hĺbka chuti sa vzťahuje na bohatosť a intenzitu chuti, zatiaľ čo jemnosť sa týka olejovitého pocitu na jazyku a olejovitosti nálevu. Vlhkosť je schopnosť čaju zjemniť hrdlo a poskytnúť osviežujúci účinok. Sladkosť je prítomná v chuti čaju a možno ju vnímať vo vôni suchého listu. Čistota chuti sa vzťahuje na konzistenciu chutí a absenciu rušivých prvkov. Chuť čaju pu-erh je základná chuť, ktorú možno pri dobre vykonanom zrení obohatiť o ďalšie príjemné chute. Správne skladovanie a fermentácia sú kľúčom k zachovaniu kvality a chuťových vlastností pu-erhu.