Powered by Smartsupp

Sypané puer čaje

Voľne sypané dodatočne fermentované čaje (puerh). Pu-erh je najstarší známy čaj na svete. Tento druh čaju sa spomína už v 4. storočí nášho letopočtu. Pripravoval sa z veľkých zelených listov lisovaných do tvaru koláča alebo tehly, ktoré sa potom nechali kvasiť, kým nenadobudli červenohnedú farbu. V Číne sa pu-erh z tohto dôvodu nazýva aj "červený" čaj. Predtým bol pu-erh jedným z najvyberanejších druhov čaju. Bežní ľudia ho nesmeli konzumovať, podával sa len čínskym cisárom, preto sa mu prischla prezývka "cisársky čaj". V Číne sa pu-erh stále lisuje do rôznych tvarov (koláčiky, tehličky, hniezda, guľôčky, hubky), ktoré sa ručne balia do bambusových listov a zväzujú sa vláknami palmových listov. Často sa však pu-erh vyváža vo voľne loženej forme (najmä tmavá fermentovaná odroda). Na rozdiel od iných čajov, čím dlhšie sa skladuje, tým je lepší (proces fermentácie ďalej rozvíja chuťové zložky). Nálev čaju pu-erh má zemitú vôňu a chuť, ktorá je výrazná a plná. Zelený pu-erh je svojou chuťou blízky zeleným čajom.

Ako chutí čaj Pu-erh?

Ako chutí čaj Pu-erh?

Chuť čaju Pu-erh sa môže líšiť v závislosti od jeho druhu, veku a spôsobu prípravy. Vo všeobecnosti má čaj Pu-erh silnú, korenistú a jemnú chuť s mierne trpkými tónmi a nádychom zemitej arómy. Niektoré druhy čaju Pu-erh majú aj jemné ovocné alebo kvetinové tóny. Sheng Pu-erh má často sviežejšiu a trávnatejšiu chuť, zatiaľ čo shu Pu-erh má často jemnejšiu a sladšiu chuť.

Mnohí ľudia opisujú chuť čaju Pu-erh ako "zrelú" alebo "zemitú" s náznakmi dreva a korenia. Chuť môže závisieť aj od dĺžky lúhovania čaju. Niektorí ľudia dávajú prednosť čaju Pu-erh s dlhšou dobou lúhovania, pretože jeho chuť môže byť bohatšia a sýtejšia. Iní ľudia však môžu uprednostniť kratší čas lúhovania pre ľahšiu a osviežujúcejšiu chuť.

Celkovo je chuť čaju Pu-erh dosť špecifická a môže si vyžadovať určitý čas, kým si na ňu zvyknete. Niektorí ľudia z nej majú skvelú chuť, zatiaľ čo iní ju nemusia až tak preferovať.


O chuti tmavého čaju pu-erh

O chuti tmavého čaju pu-erh

Tmavý pu-erh, tradičný čínsky čaj, má niekoľko charakteristík, ktoré treba pri hodnotení zohľadniť. Hĺbka chuti sa vzťahuje na bohatosť a intenzitu chuti, zatiaľ čo jemnosť sa týka olejovitého pocitu na jazyku a olejovitosti nálevu. Vlhkosť je schopnosť čaju zjemniť hrdlo a poskytnúť osviežujúci účinok. Sladkosť je prítomná v chuti čaju a možno ju vnímať vo vôni suchého listu. Čistota chuti sa vzťahuje na konzistenciu chutí a absenciu rušivých prvkov. Chuť čaju pu-erh je základná chuť, ktorú možno pri dobre vykonanom zrení obohatiť o ďalšie príjemné chute. Správne skladovanie a fermentácia sú kľúčom k zachovaniu kvality a chuťových vlastností pu-erhu.


Puerh - všetko, čo chcete vedieť o tomto čínskom čaji

Puerh - všetko, čo chcete vedieť o tomto čínskom čaji

Čaj Pu-erh je tradičný čínsky čaj s jedinečným charakterom a históriou. Má mnoho verných fanúšikov na celom svete, ktorí si vychutnávajú jeho bohatú chuť a blahodarné účinky na zdravie. V tomto článku sa pozrieme na niektoré časté otázky o čaji pu-erh a poskytneme vám podrobné odpovede, aby ste mohli lepšie porozumieť tomuto fascinujúcemu nápoju.