Čaj Puerh tmavého typu (shu, shou)
Tmavý puerh (Shu, Shou) je zrelý čaj, ktorý prešiel umelou fermentáciou. Zatiaľ čo zelený puerh dozrieva prirodzene pomaly, v prípade tmavého čaju puerh sa tento proces umelo urýchľuje. Na rozdiel od zeleného druhu je tmavý puerh dostupný aj v sypanej forme. Najbežnejšou formou je však lisovaný čaj vo forme koláčikov, hniezd a podobných tvarov. Tmavý puerh je jedným z čajov Hei Cha.
Bu Lang Zheng Shan Tea (357 g)
Xishuangbanna Bulang Shu Pu-erh Special
Wuzhou Liu Bao Hei Cha
Elephant Beeng Cha (shu)
Jing Mai King of Puerh
Pu-erh Jasmine
2017 Yunnan Qizi Bing Meng Hai Jin Ya (357 g)
Hong Zhuang Shu Pu-Erh (100 g)
2019 Mini shu pu-erh bing cha (100 g)
2012 Da Ye Lincang Shu Pu-erh (Peacock)
Xishuangbanna Bulang Shan King of Puerh
2018 Langcang Jing Mai Mountain Shu Pu-erh
2019 Menghai Nan Nuo Mountain Shu Pu-erh
2019 Ban Zhang Mountain
Yunnan Shou Pu-erh Std. A
2019 Bu Lang Mountain Shou Beeng Cha
2019 Yi Wu Mountain Shou Beeng Cha
Golden Tippy Ripe Pu-erh King
Mini Tuo Cha Shu Puerh
Xi Ye Pu-erh Special (small leaf)
Ako chutí čaj Pu-erh?
Chuť čaju Pu-erh sa môže líšiť v závislosti od jeho druhu, veku a spôsobu prípravy. Vo všeobecnosti má čaj Pu-erh silnú, korenistú a jemnú chuť s mierne trpkými tónmi a nádychom zemitej arómy. Niektoré druhy čaju Pu-erh majú aj jemné ovocné alebo kvetinové tóny. Sheng Pu-erh má často sviežejšiu a trávnatejšiu chuť, zatiaľ čo shu Pu-erh má často jemnejšiu a sladšiu chuť.
Mnohí ľudia opisujú chuť čaju Pu-erh ako "zrelú" alebo "zemitú" s náznakmi dreva a korenia. Chuť môže závisieť aj od dĺžky lúhovania čaju. Niektorí ľudia dávajú prednosť čaju Pu-erh s dlhšou dobou lúhovania, pretože jeho chuť môže byť bohatšia a sýtejšia. Iní ľudia však môžu uprednostniť kratší čas lúhovania pre ľahšiu a osviežujúcejšiu chuť.
Celkovo je chuť čaju Pu-erh dosť špecifická a môže si vyžadovať určitý čas, kým si na ňu zvyknete. Niektorí ľudia z nej majú skvelú chuť, zatiaľ čo iní ju nemusia až tak preferovať.
O chuti tmavého čaju pu-erh
Tmavý pu-erh, tradičný čínsky čaj, má niekoľko charakteristík, ktoré treba pri hodnotení zohľadniť. Hĺbka chuti sa vzťahuje na bohatosť a intenzitu chuti, zatiaľ čo jemnosť sa týka olejovitého pocitu na jazyku a olejovitosti nálevu. Vlhkosť je schopnosť čaju zjemniť hrdlo a poskytnúť osviežujúci účinok. Sladkosť je prítomná v chuti čaju a možno ju vnímať vo vôni suchého listu. Čistota chuti sa vzťahuje na konzistenciu chutí a absenciu rušivých prvkov. Chuť čaju pu-erh je základná chuť, ktorú možno pri dobre vykonanom zrení obohatiť o ďalšie príjemné chute. Správne skladovanie a fermentácia sú kľúčom k zachovaniu kvality a chuťových vlastností pu-erhu.
Puerh - všetko, čo chcete vedieť o tomto čínskom čaji
Čaj Pu-erh je tradičný čínsky čaj s jedinečným charakterom a históriou. Má mnoho verných fanúšikov na celom svete, ktorí si vychutnávajú jeho bohatú chuť a blahodarné účinky na zdravie. V tomto článku sa pozrieme na niektoré časté otázky o čaji pu-erh a poskytneme vám podrobné odpovede, aby ste mohli lepšie porozumieť tomuto fascinujúcemu nápoju.