Čaj Puerh tmavého typu (shu, shou) - Oblasť - Guangxi
Tmavý puerh (Shu, Shou) je zrelý čaj, ktorý prešiel umelou fermentáciou. Zatiaľ čo zelený puerh dozrieva prirodzene pomaly, v prípade tmavého čaju puerh sa tento proces umelo urýchľuje. Na rozdiel od zeleného druhu je tmavý puerh dostupný aj v sypanej forme. Najbežnejšou formou je však lisovaný čaj vo forme koláčikov, hniezd a podobných tvarov. Tmavý puerh je jedným z čajov Hei Cha.
![Aged Guangxi Liu Bao](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/9/2/92358bb6855d5ec0163a82ab3b508cdb-aged-liu-bao-16750.jpg)
Aged Guangxi Liu Bao
![Wuzhou Liu Bao Hei Cha](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/5/8/589fb56b528715a73fb9ad590bb52597-liu-bao.jpg)
Wuzhou Liu Bao Hei Cha
![Ako chutí čaj Pu-erh?](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/2/d/2d084865d692f98b4b1aa78d4679eb82-vietnam-tra-pho-nhi-shu-pu-erh-250-g.jpg)
Ako chutí čaj Pu-erh?
Chuť čaju Pu-erh sa môže líšiť v závislosti od jeho druhu, veku a spôsobu prípravy. Vo všeobecnosti má čaj Pu-erh silnú, korenistú a jemnú chuť s mierne trpkými tónmi a nádychom zemitej arómy. Niektoré druhy čaju Pu-erh majú aj jemné ovocné alebo kvetinové tóny. Sheng Pu-erh má často sviežejšiu a trávnatejšiu chuť, zatiaľ čo shu Pu-erh má často jemnejšiu a sladšiu chuť.
Mnohí ľudia opisujú chuť čaju Pu-erh ako "zrelú" alebo "zemitú" s náznakmi dreva a korenia. Chuť môže závisieť aj od dĺžky lúhovania čaju. Niektorí ľudia dávajú prednosť čaju Pu-erh s dlhšou dobou lúhovania, pretože jeho chuť môže byť bohatšia a sýtejšia. Iní ľudia však môžu uprednostniť kratší čas lúhovania pre ľahšiu a osviežujúcejšiu chuť.
Celkovo je chuť čaju Pu-erh dosť špecifická a môže si vyžadovať určitý čas, kým si na ňu zvyknete. Niektorí ľudia z nej majú skvelú chuť, zatiaľ čo iní ju nemusia až tak preferovať.
![O chuti tmavého čaju pu-erh](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/8/9/8903ec4b112d8cec2768bf9bc5536c71-ce2e76918517f1dea10e7764dd848d95.jpg)
O chuti tmavého čaju pu-erh
Tmavý pu-erh, tradičný čínsky čaj, má niekoľko charakteristík, ktoré treba pri hodnotení zohľadniť. Hĺbka chuti sa vzťahuje na bohatosť a intenzitu chuti, zatiaľ čo jemnosť sa týka olejovitého pocitu na jazyku a olejovitosti nálevu. Vlhkosť je schopnosť čaju zjemniť hrdlo a poskytnúť osviežujúci účinok. Sladkosť je prítomná v chuti čaju a možno ju vnímať vo vôni suchého listu. Čistota chuti sa vzťahuje na konzistenciu chutí a absenciu rušivých prvkov. Chuť čaju pu-erh je základná chuť, ktorú možno pri dobre vykonanom zrení obohatiť o ďalšie príjemné chute. Správne skladovanie a fermentácia sú kľúčom k zachovaniu kvality a chuťových vlastností pu-erhu.
![Puerh - všetko, čo chcete vedieť o tomto čínskom čaji](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/9/c/9c70f41f0d0af46a73fe2d70c522a968-pu-erh-tea-benefits.jpg)
Puerh - všetko, čo chcete vedieť o tomto čínskom čaji
Čaj Pu-erh je tradičný čínsky čaj s jedinečným charakterom a históriou. Má mnoho verných fanúšikov na celom svete, ktorí si vychutnávajú jeho bohatú chuť a blahodarné účinky na zdravie. V tomto článku sa pozrieme na niektoré časté otázky o čaji pu-erh a poskytneme vám podrobné odpovede, aby ste mohli lepšie porozumieť tomuto fascinujúcemu nápoju.