Zelené sypané čaje, kvalita a čerstvosť - Indonésie
Zelené čaje sa označujú ako pravé. Ako jediný neprechádza počas spracovania oxidáciou (často nesprávne označovanou ako fermentácia). Pitie zeleného čaju je obľúbené najmä v Ázii (Čína, Hongkong, Japonsko, Kórea). Na popularite získava aj v Európe, kde dobieha spotrebu čierneho čaju. Pitie zeleného čaju má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Obsahuje až 6 000 rôznych látok, z ktorých najdôležitejšie sú polyfenoly, flavonoidy, katechíny a triesloviny. Obľúbené triedy zeleného čaju sú Gunpowder, Lung Ching, Sencha, Gyokuro, Chun Mee, Pi Lo Chun, Mao Feng. Zaujíma vás, aké látky obsahuje nálev zo zeleného čaju? V prvom rade sú to polyfenoly, ktoré stoja za účinkami čaju. Ďalej flavonoidy s celým radom priaznivých vlastností, katechíny (teaflavíny, tearubigíny), purínové alkaloidy (kofeín, teobromín, teofylín a paraxantín). Kofeín sa z čaju vylúči do 1 - 2 minút (maximálne do 40 sekúnd). Obsah kofeínu v zelenom čaji je približne 4 %. Ďalšou neoddeliteľnou zložkou sú triesloviny (až 27 %), ktoré sa začínajú vylučovať po 2 minútach. Predstavujú horkú chuť čaju. Ak je váš čaj príliš horký, pravdepodobne ste ho preliali v kombinácii s príliš vysokou teplotou vody. Pozrite si môj sortiment čajov. Verím, že môj obchod bude miestom, kde nakúpite kvalitný čaj.
![Java PS Sunda Purwa](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/c/8/c803dd76bb1e69c33ad9c48056c7ff72-java-ps-sunda-purwa.jpg)
Java PS Sunda Purwa
![Obľúbené zelené čaje Číny a Japonska](https://cajovydychanek.s21.cdn-upgates.com/_cache/8/5/85db430478101b959920b5161a934ece-d5b92fd09d230991c7fa2e615ea02d0e.jpg)
Obľúbené zelené čaje Číny a Japonska
Zelený čaj je obľúbeným nápojom v Číne a Japonsku. Medzi populárne čínske druhy patrí Luan Guapian, Longjing a Xinyang Maojian. V Japonsku sú obľúbené čaje ako Sencha, Gyokuro a Matcha. Každý z týchto čajov má svoju jedinečnú chuť a vôňu.